Kaakao

Suurin osa kuluttamastamme kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaon pienviljelijät ovat hyvin köyhiä, eikä heillä usein ole varaa palkata tiloilleen työvoimaa. Siksi viljelijöiden lapsilla ei aina ole mahdollisuutta käydä koulua, vaan heidän pitää työskennellä perheen tilalla. Kaakaotiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä.

Reiluun kauppaan kuuluvat kaakaon pienviljelijät muodostavat yhdessä kaakao-osuuskuntia. He saavat myymästään Reilun kaupan kaakaosta myyntihinnan päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon.

Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuu aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.

Suomessa on myyty Reilun kaupan kaakaota ja Reilun kaupan kaakaosta valmistettua suklaata vuodesta 2000.

Reilun kaupan 20. juhlavuoden ”Pelasta suklaa” -kampanja Reilun kaupan viikolla muistutti suklaan loppuvan maailmasta vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastotalkoisiin ei ryhdytä tosissaan.


  • Kaikki Reilun kaupan kaakao tulee pienviljelijöiden tiloilta.
  • Reilun kaupan kaakaota viljelee noin 180 000 pienviljelijää 20 eri maassa, eniten Norsunluurannikolla ja Ghanassa.
  • Reilun kaupan kaakaosta valmistetut suklaat ovat usein ns. massabalanssituotteita.
  • Vuonna 2019 Reilun kaupan kampanjaviikko pureutui kestävään kaakaonviljelyyn. Lue lisää Pelasta suklaa -kampanjasivustolta

Ajankohtaista:

Reilu kauppa kasvattaa kahvin ja kaakaon markkinoita väliaikaisella sääntelylläuutinen 20.5.2020
Tutkimus: suklaan kohdalla ei hyväksytä lapsityövoiman käyttöä, mutta moni ei tule sitä ajatelleeksi ostotilanteessatiedote 3.4.2020
Tiedote: kampanja kannustaa pelastamaan maailmasta katoavan suklaantiedote 21.10.2019
Lapsityövoima, metsäkato ja ilmastonmuutos uhkaavat suklaan tulevaisuuttaartikkeli 15.10.2019
Reilun kaupan kaakaon takuuhinta ja lisä nousevat 20 prosenttiauutinen 12.9.2019

Ajankohtaista