Massabalanssi

Tietyissä Reilun kaupan tuotteissa sallitaan niin sanottu massabalanssi, koska se maksimoi hyödyn viljelijöille. Sertifioitu ja ei-sertifioitu raaka-aine saattavat sekoittua jalostuksessa, mutta tuottaja saa korvauksen Reiluna kauppana tuottamastaan määrästä.  

Mitä tarkoittaa massabalanssi?

Reilun kaupan toiminnan lähtökohtana on, että viljelijät hyötyvät aina mahdollisimman paljon – ja tämä ajatus on myös massabalanssin taustalla. 

Raaka-aineen seuraaminen läpi koko toimitusketjun on vaikeaa ja kallista. Reilun kaupan piirissä on neljä tuotetta – kaakao, tee, sokeri ja hedelmämehut – joiden kohdalla tämä on erityisen hankalaa, ja suuret kulut voivat olla myynnin esteenä viljelijälle. 

Kyseiset tuotteet ovat sellaisia, jotka rutiininomaisesti sekoittuvat tai käyvät läpi monimutkaisen valmistusprosessin paikallisissa tehtaissa tai kuljetusketjussa. Näissä tapauksissa Reilu kauppa, kuten useat muutkin sertifioijat, sallii seurannassa massabalanssin, jotta viljelijät saavat parhaimmat mahdollisuudet myydä tuotantonsa eteenpäin Reilun kaupan säännöin.  

Massabalanssissa Reilu kauppa -sertifioidut ja ei-sertifioidut ainesosat sekoittuvat valmistusprosessissa keskenään. Lopputuotetta, joka voi kantaa Reilun kaupan merkkiä, valmistetaan vain niin paljon, kuin alkuperäistä Reilun kaupan ainesosaa kokonaan käyttäen olisi mahdollista. Reilun kaupan raaka-aineen määrän sekä Reilun kaupan merkillä varustetun tuotteen määrän on siis vastattava toisiaan, ja tätä seurataan auditoinnein.  

Massabalanssissa kuluttaja ei saa välttämättä juuri sitä kaakaota/teetä/sokeria, joka on lähtöisin Reilun kaupan viljelmältä, koska ainesosat ovat valmistuksen ja/tai kuljetuksen aikana sekoittuneet keskenään. Kuitenkin viljelijä saa kaikki samat hyödyt kuin muidenkin Reilun kaupan tuotteiden kohdalla. Viljelijä on myynyt tuotantonsa Reilun kaupan ehdoin, ja massabalanssin sallivien tuotteiden kohdalla siitä on hänelle selvää etua.  

Tuotteiden pitäminen täysin erillään tulisi monelle viljelijälle liian kalliiksi ja kaupat jäisivät tekemättä. Usein myös pienviljelijöiden tuotantomäärät voivat olla niin pieniä eikä eri satokausien tai tuottajien tuotantoja voida kerätä yhteen, että tehdaslinjojen käynnistäminen vain kyseistä erää varten ja erillään muusta tuotannosta mitenkään kannata. 

Esimerkki massabalanssista: Reilun kaupan kaakao 

Kaakaon pienviljelijät muodostavat osuuskuntia, jotka harvoin omistavat omaa makeistehdasta. Siksi he myyvät kaakaomassan ja kaakaovoin tuotantolaitoksille, joissa Reilun kaupan kaakao sekoittuu tavalliseen kaakaoon. 

Jos Reilu kauppa edellyttäisi, että saadakseen suklaapatukan pakkaukseen Reilun kaupan sertifiointimerkin, patukan valmistukseen käytettävien kaakaopapujen tulisi olla jäljitettävissä, pitäisi tuotantolaitoksen keskeyttää muiden kaakaopapujen käsittely ja puhdistaa tuotantolinjat, ennen kuin se voisi alkaa valmistaa tuotteita Reilun kaupan tiloilta tulevista kaakaopavuista. Tämä tulisi niin kalliiksi, ettei Reilun kaupan kaakao-osuuskunnilla olisi siihen varaa, eivätkä kuluttajat olisi valmiita maksamaan suklaasta niin korkeaa hintaa. 

Tästä syystä Reilu kauppa hyväksyy massabalanssin eli Reilun kaupan kaakaonviljelijöiden kaakao menee tehtaassa sekaisin tavallisen kaakaon kanssa ja käynnissä olevaan tuotantoon sekoittuu Reilun kaupan kaakaota. 

Olennaista on tarkastaa, kuinka paljon Reilun kaupan kaakaonviljelijät ovat tuottaneet kaakaota, jotta he saavat heille kuuluvat taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt. Eli jos osuuskunta myy tuotantolaitokselle 1 000 kiloa kaakaota, voi tuotantolaitos käyttää Reilun kaupan merkkiä siinä määrässä tuotteita, johon 1 000 kiloa riittää, vaikka kyseessä ei olekaan sama kaakao.

Reilun kaupan suklaata löytyy massabalanssituotteena. Kuvassa on maitosuklaata, tummaa suklaata ja valkoista suklaata sekä Reilun kaupan valkoinen raaka-ainemerkki ja musta sertifiointimerkki nuolella.
Reilun kaupan suklaata voidaan tehdä massabalanssina. Tunnistat Reilun suklaan joko valkopohjaisesta raaka-ainemerkistä tai mustasta sertifiointimerkistä nuolella.

Esimerkki massabalanssista: Reilun kaupan appelsiinimehu 

Appelsiininviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, jotka harvoin omistavat omaa mehutehdasta. Jotta osuuskunta saa valmistettua tuottamistaan appelsiineista mehua, niiden on annettava hedelmät prosessoitavaksi tehtaaseen, jossa valmistetaan myös tavallista appelsiinimehua. 

Jos Reilu kauppa edellyttäisi, että jokaisen Reilun kaupan appelsiinimehuun käytettävän appelsiinin pitää olla jäljitettävissä, tehtaan pitäisi keskeyttää muiden appelsiinien käsittely ja puhdistaa tuotantolinjat, ennen kuin se voisi alkaa valmistaa mehua Reilun kaupan tiloilta tulevista appelsiineista. Tämä tulisi niin kalliiksi, ettei Reilun kaupan appelsiiniosuuskunnilla olisi siihen varaa, eivätkä kuluttajat olisi valmiita maksamaan mehusta niin korkeaa hintaa. 

Tästä syystä Reilu kauppa hyväksyy massabalanssin eli Reilun kaupan appelsiininviljelijöiden appelsiinit menevät tehtaassa sekaisin tavallisten appelsiinien kanssa ja käynnissä olevaan mehutuotantoon sekoittuu Reilun kaupan appelsiineja. 

Olennaista on tarkastaa, kuinka paljon Reilun kaupan appelsiininviljelijät ovat tuottaneet appelsiineja mehun valmistusta varten ja kuinka paljon niistä on saatu mehua. Vain tätä vastaava määrä tehtaan tuottamasta mehusta voidaan myydä Reilun kaupan merkillä. 

Viljelijän näkökulmasta olennaista on, että hän saa juuri ne edut, mitä hänelle kuuluu eli saa myymästään sadosta vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin. 

Kuluttajan näkökulmasta olennaista on, että kaikesta hänen ostamastaan Reilun kaupan merkillä varustetusta appelsiinimehusta menee Reilun kaupan appelsiinien viljelijöille taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, vaikka juuri heidän viljelemänsä appelsiinit eivät olisi päätyneet kuluttajan ostamaan tölkkiin. 

Reilun kaupan appelsiininviljelijöiden appelsiinit menevät tehtaassa sekaisin tavallisten appelsiinien kanssa ja käynnissä olevaan mehutuotantoon sekoittuu Reilun kaupan appelsiineja.

Tutustu Reilun kaupan tuotteisiin

Reilun kaupan neljä tuotetta – kaakao, tee, sokeri ja hedelmämehut – voivat olla massabalanssituotteita.