Urheilupallot

Reilun kaupan sertifiointi jalkapalloissa kertoo, että ihmisoikeudet on otettu paremmin huomioon. Esimerkiksi lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.

Lue Reilun kaupan merkistä

Miten vastuullinen kuluttaminen ja jalkapalloilu liittyvät toisiinsa?

Urheilupallojen tuotannossa esiintyy ihmisoikeusrikkomuksia, kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä tai alhaisia palkkoja, jotka eivät vastaa elämiseen riittäviä ansioita. Reilun kaupan merkillä varustetut jalkapallot ovat vastuullisempi vaihtoehto.

Pallot ovat Reilun kaupan järjestelmässä erikoisuus, sillä urheilupalloissa sertifioidaan poikkeuksellisesti ompelutyötä, ei raaka-ainetta. Muissa Reilun kaupan tuotteissa sertifioidaan raaka-aineita.

Kuluttajalehden tutkimuksen mukaan valtaosa maailman urheilupalloista valmistetaan Pakistanissa, Kiinassa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Urheilupallojen tuotannossa on usein pitkiä ja monimutkaisia alihankintaketjuja, ja tuotantoon liittyy paljon ihmisoikeushaasteita.

Koillis-Pakistanissa sijaitseva Sialkotin kaupunki on maailman suurin urheilupallojen tuotantoalue. Myös Reilun kaupan järjestelmään kuuluvat ompelimot sijaitsevat Sialkotissa.

Urheilupallojen tuotannon haasteita

Urheilupalloja työstetään tehtaissa ja ompelimoissa, joissa työntekijöiden palkka määräytyy yleensä ommeltujen pallojen mukaan. Työpäivät ovat pitkiä, eivätkä työntekijöiden palkat välttämättä yllä elämiseen riittävälle tasolle.

Myös lapsityövoiman hyväksikäyttö on tavallista urheilupallojen tuotannossa.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa

Näin Reilu kauppa vaikuttaa

1

Suojaa työntekijöille

Reilu kauppa -sertifiointi suojaa urheilupallojen ompelijoita kehnoilta työolosuhteilta.

2

Reilummat palkat

Työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa

3

Terveydenhuolto ja koulutus

Ostaja maksaa palloista myös erillistä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

4

Lapsityövoima kielletty

Reilun kaupan urheilupallojen tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät sekä kulta

+358 50 559 5640