Pähkinät

Cashewpähkinät ovat pähkinöistä suosituimpia – ja ne kuuluvat myös Reilun kaupan valikoimaan. Pähkinöiden tuotannossa riskeinä ovat erityisesti elämiseen riittämättömät ansiot sekä huonot työolot.

Lue Reilun kaupan merkistä

Reilu kauppa sertifioi cashewpähkinöitä ja myös monia muitakin pähkinöitä, kuten parapähkinöitä, saksanpähkinöitä, maapähkinöitä, macadamiapähkinöitä sekä manteleita ja kastanjoita. 

Pähkinät ovat ravitsemuksellisesti monipuolisia ja niiden kysyntä on maailmanlaajuisesti erittäin suurta, mutta valitettavasti pähkinöiden viljelyyn ja tuotantoon liittyy paljon ihmisoikeushaasteita. Suurimpia ongelmia on suosituimman pähkinän eli cashewpähkinän tuotannossa.

Pähkinäntuotannon haasteita

Cashewpähkinöitä tulee suuri määrä Intiasta, jossa noin 1,2 miljoona ihmistä saa elantonsa sen viljelystä tai kuorimisesta. Kuoriminen tehdään yleensä käsin ja huonoissa työoloissa. Ansiot sekä pähkinän pienviljelijöillä että kuorijoilla ovat heikot.

Cashew- eli munuaispuun tietyt osat ovat myrkyllisiä, ja esimerkiksi pähkinän kovan kuoren sisällä on ihoa ja hengitystä voimakkaasti ärsyttävää öljyä. Ilman suojavarusteita työntekijät voivat altistua öljylle ja polttaa ihonsa pahasti. Monissa tehtaissa työntekijän pitää itse maksaa kumihanskat, jos sellaiset haluaa.

Suuriin cashewpähkinän tuottajiin kuuluvassa Vietnamissa käytetään valtion työkeskuksissa pähkinäntuotannossa pakkotyövoimana huumerikoksista tuomittuja ihmisiä. Työntekijöitä pahoinpidellään ja kidutetaan.

Parapähkinä kasvaa Etelä-Amerikan trooppisissa metsissä, ja pähkinät kerätään luonnonvaraisista puista. Kerääminen on hidasta ja työlästä, sillä puut kasvavat yleensä yksittäin keskellä sademetsiä. Pähkinöitä joudutaan kuljettamaan pitkiä ja vaikeakulkuisia matkoja myyntipaikoille.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa pähkinäntuotannossa

Näin Reilu kauppa vaikuttaa pähkinäntuotannossa

1

Reilun kaupan takuuhinta

Reilun kaupan pähkinäntuottajat saavat tuotteestaan aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan – tai markkinahinnan, jos se on korkeampi.

2

Reilun kaupan lisä

Tuottajat saavat Reilun kaupan lisän, jonka käytöstä yhteisön hyväksi päätetään yhdessä. Pähkinätiloilla Reilun kaupan lisää on käytetty mm. terveydenhuollon tai koulutuksen parantamiseen tai tilojen kehittämiseen sekä osuuskunnan menojen rahoittamiseen.

3

Työturvallisuus

Reilun kaupan cashewpähkinöiden tuotannossa kiinnitetään erityistä huomioita työturvallisuuteen. Kuorijoilla on erityisvalmisteiset hanskat, joiden läpi pähkinöiden erittämät myrkylliset aineet eivät ärsytä ihoa.

4

Vakaat tulot ja luonnon monimuotoisuus

Reilun kaupan vakaammat tulot ja toimivat markkinat tarjoavat sademetsien syrjäisillä seuduilla asuville parapähkinän tuottajille mahdollisuuden suojella alueitaan metsähakkuilta sekä välttyä palmuöljyn viljelyyn siirtymiseltä. Näin säilytetään luonnon monimuotoisuus.

Brändiesimerkki

Adukin reilusti herkulliset cashewpähkinät

”Oman merkkimme Reilun kaupan tuotteita ovat cashewpähkinät ja kuivahedelmistä mango ja taateli.

Cashewpähkinämme ovat reiluja ja luomua ja ne myös kuoritaan paikallisesti Burkina Fasossa, eikä lähetetä esimerkiksi Vietnamiin kuorittavaksi mahdollisimman tehokkaasti. Tällaisen tuotannon myös maistaa, ja tärkeintähän on tuotteiden maku ja laatu.”

Olli Helander

Toimitusjohtaja, Aduki Oy

Lue lisää Adukista

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät sekä kulta

+358 41 317 8887