Mausteet

Mausteet ovat tärkeitä vientituotteita useille kehittyville tuottajamaille, ja niitä viljellään pienillä perhetiloilla. Reilun kaupan mausteet ovat vastuullinen vaihtoehto.

Lue Reilun kaupan merkistä

Reilun kaupan mausteet tuovat makua ruokaan vastuullisesti

Mausteet ja yrtit ovat tärkeitä vientituotteita useille kehittyville tuottajamaille, ja niitä viljellään yleensä pienillä perhetiloilla.

Suomessa on myynnissä Reilun kaupan mustapippuria, valkopippuria, kanelia, kardemummaa, vaniljaa, neilikkaa, kurkumaa, inkivääriä ja maustesekoituksia. Suomessa myytävät Reilun kaupan mausteet ja yrtit viljellään Sri Lankassa, Intiassa, Madagaskarilla, Ugandassa ja Vietnamissa.

  • Pippuri on tärkein ja laajimmin käytetty mauste maailmassa ja kansainvälisen maustekaupan suurin tuote.
  • Kardemumman tuottajista suurin on Intia. Sitä viljellään myös muun muassa Nepalissa, Sri Lankassa, Guatemalassa, Meksikossa ja Thaimaassa.
  • Kanelipuu on alun perin kotoisin Sri Lankasta ja Etelä-Intiasta, mutta kanelia kasvatetaan kaupalliseen tuotantoon myös muun muassa Indonesiassa, Brasiliassa ja Vietnamissa.
  • Madagaskar on ylivoimaisesti suurin vaniljan tuottajamaa. Vaniljaa kasvatetaan kaupalliseen tuotantoon lähinnä pienviljelmillä muiden ruokakasvien kanssa. Synteettinen vanilja on heikentänyt vaniljan kysyntää.

Mausteiden tuotannon haasteista

Mausteiden tuottaminen vaatii paljon työvoimaa. Viljely tapahtuu pääsääntöisesti syrjäisillä alueilla, jonne on huonot kulkuyhteydet. Nämä seikat lisäävät mausteiden tuotantokustannuksia.

Pienviljelijöillä ei ole välttämättä yhteyksiä mahdollisiin ostajiin eikä mahdollisuuksia neuvotella hinnoista, ja mausteet joudutaan myymään jopa alle tuotantokustannusten.

Myös muuttuva ilmasto ja esimerkiksi poliittinen epävakaus voivat vaikuttaa mausteiden hintojen heilahteluun sekä pienviljelijöiden ja maustetilojen työntekijöiden mahdollisuuksiin tienata elämiseen riittävät ansiot.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa mausteiden tuotantoon

Näin Reilu kauppa vaikuttaa mausteiden tuotantoon

1

Reilun kaupan takuuhinta

Reilun kaupan takuuhinta suojaa mausteiden viljelijöitä markkinahintojen heilahteluilta ja tuo heille vakaamman toimeentulon. Viljelijät saavat vähintään takuuhinnan – tai markkinahinnan, jos se on korkeampi.

2

Suojaa tuottajille

Kaikille mausteilla ei ole määriteltyä takuuhintaa. Näistä tuotteista Reilun kaupan viljelijöille maksetaan 15 prosenttia kauppahinnan päälle.

3

Osuuskunnat

Reilun kaupan viljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, joilla on kaupankäynnissä parempi neuvotteluasema kuin yksittäisellä viljelijällä.

4

Reilun kaupan lisä

Osuuskunta päättää yhdessä Reilun kaupan lisän käytöstä. Viljelijät voivat edistää koko yhteisön hyvinvointia investoimalla saadut lisätulot esimerkiksi alueen vesihuollon parantamiseen tai terveydenhuoltoon tai myöntämällä jäsenille lainoja.

5

Paremmat ansiot

Reilun kaupan vaniljantuottajien parissa Madagaskarilla ja Ugandassa on aloitettu kokeilu, joilla pyritään nostamaan viljelijöiden ansiot elämiseen riittävälle tasolle. Kyse on osa laajempaa Reilun kaupan strategiaa, jossa muutoksiin tähdätään vaikuttamalla tuottajamaiden hallituksiin, kansainvälisiin yrityksiin ja kansalaisyhteiskuntaan.

Lue lisää kokeilusta

6

Ympäristö, työturvallisuus ja koulutus

Reilu kauppa tukee viljelijöitä työturvallisuuden ja ympäristösuojelun kehittämisessä. Lisäksi tarjotaan koulusta viljelyn ja jalostuksen kehittämiseen.

Brändiesimerkit

Reilun kaupan mausteita löytyy esimerkiksi seuraavilta suomalaisilta brändeiltä.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät sekä kulta

+358 41 317 8887