Dammenberg: Reilun kaupan avulla varmistetaan, että kaakaota viljellään tulevaisuudessakin

Reilua kauppaa, luomua ja allergiavapaata – siinä lempääläisen Dammenberg-suklaatehtaan tuotannon peruspilarit. Kaakaopavut tulevat perulaisilta Reilun kaupan viljelijöiltä, ja suklaa valmistetaan itse papujen paahtamisesta lähtien. Perheyrityksellä on Suomen kattavimpiin kuuluva Reilun kaupan suklaavalikoima, joka ottaa huomioon nekin, jotka eivät ole aiemmin voineet syödä suklaata.

Kauanko Dammenberg on ollut mukana Reilussa kaupassa, suklaatehtailija Marko Iso-Kungas?

Lähdimme mukaan vuonna 2007–2008 aikana. Nykyään meiltä löytyy hieman vajaa sata erilaista tuotetta, mikä lienee laajin Reilun kaupan ja luomusuklaan valikoima Suomessa.

Miten päädyitte Reilun kaupan sertifiointiin?

Tausta-ajatuksena oli, että haluamme osallistua yhteisiin talkoisiin Reilun kaupan avulla. Aluksi ostimme valmiita Reilun kaupan raaka-aineita, joista teimme tuotteita, mutta viisi vuotta sitten aloimme tehdä suklaata omin käsin kaakaopavun paahtamisesta lähtien. Nykyään ostamme kaakaopavut Reilun kaupan perheviljelmiltä Perusta.

Miksi Reilun kaupan sertifiointi on teille tärkeä?

Haluamme, että kaakaonviljelijät saavat käyvän hinnan tuotteestaan ja pärjäävät, eli saavat elämiseen riittävät ansiot. Myös se on tärkeää, että he voivat jatkaa kaakaopavun viljelyä tulevaisuudessakin: se antaa jatkuvuutta meidänkin toiminnallemme. Tuotteesta täytyy maksaa parempi hinta, jotta viljelijät voivat kehittää omaa toimintaympäristöään ja saada koulutusta. Tietotaidon avulla saadaan parempia satoja ja puhtaampia tuotteita, ja tuottajat ymmärtävät, mitä kaikkea on otettava huomioon, jotta kuluttajille saadaan parempia tuotteita. Perusasioita ovat esimerkiksi oikeat lajikkeet ja kaakaopapujen käsittely, kuten fermentointi ja kuivaus.

Millaisia tuotteita teillä löytyy Reilun kaupan sertifioimina?

Meillä on neljä tuoteryhmäkategoriaa, jossa käytämme Reilun kaupan kaakaota: tummaa suklaata 79- ja 56-prosenttisena, maidoton ja vegaaninen ”maitosuklaa” sekä vegaaninen ja maidoton valkosuklaa. Valmistamme levyjä, suklaanappeja, joulukalentereita, tikkareita ja kaikkea, mitä suklaasta voi tehdä. Koska valmistamme suklaat itse, voimme tarjota tuotteita, joita muilla ei ole – ja jotka sopivat kaikille. Kaikki suklaamme on ovat paitsi reilua ja luomua myös pähkinättömiä, gluteenittomia, kananmunattomia ja GMO-vapaita. Lisäksi on maidottomia, soijattomia, vegaanisia ja sokerittomia suklaita. Kuluttajien palautteen ja vähittäiskauppojen vastaanoton perusteella kysyntää on, eli teemme ihan oikeita asioita.

Dammenbergin Marko Iso-Kungas sekoittaa Reilun kaupan suklaata
Meillä on neljä tuoteryhmäkategoriaa, jossa käytämme Reilun kaupan kaakaota: tummaa suklaata 79- ja 56-prosenttisena, maidoton ja vegaaninen ”maitosuklaa” sekä vegaaninen ja maidoton valkosuklaa. Kuvassa Marko Iso-Kungas. Kuva: Dammenberg.

Mitä vastuullisuus ja yritysvastuu merkitsevät Dammenbergille – ja miten ne näkyvät toiminnassanne?

Sillä, että hankimme vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita, on meille iso merkitys. Perussa on 5 000 perheviljelijän yhteisö, joiden kaakaopapuja me käytämme. Olemme tyytyväisiä siitä, että olemme löytäneet tällaisia kumppaneita: ilman heitä meillä ei olisi näin upeita raaka-aineita! Emme ole tavanneet viljelijöitä, mutta olemme lähes viikoittain tekemisissä puhelimitse tai sähköpostitse. Seuraamme uusien satojen kehittymistä ja keruuaikaa, onko ollut kasvitauteja ja mikä on sadon laatu, eli yhteistyössä on kyse monesta muustakin asiasta kuin vain siitä, että ostamme viljelijöiltä kaakaopapuja.