Reilun kaupan kaakao ja suklaa

Reilun kaupan kaakao on tuttu Reilun kaupan suklaasta. Kaakaotuotannon haasteet ovat lapsityövoiman hyväksikäyttö ja sitä uhkaa myös ilmastonmuutos.

Lue Reilun kaupan merkistä

Kaakaon kasvatus ja Reilun kaupan suklaa

Reilun kaupan kaakao lienee monille tutuin Reilun kaupan suklaasta. Reilu kauppa tukee kaakaonviljelijöitä ilmastotoimissa, jotta meillä olisi suklaata tulevaisuudessakin.

Kaakaon kasvatuksella on suuri merkitys kansantaloudelle yli 30 köyhässä maassa. Yli 50 miljoonaa ihmistä on riippuvainen kaakaotuotannosta – ja moni heistä elää absoluuttisessa köyhyydessä.

Eniten kaakaonviljelijöitä on Länsi-Afrikassa Norsunluurannikolla ja Ghanassa. Esimerkiksi Ghanassa kaakaon osuus on 40 prosenttia maan vientituloista, mutta vain pieni osa voitoista menee kaakaota tuottaville pienviljelijöille.

Kaikki Reilun kaupan kaakao tulee pienviljelijöiden tiloilta – viljelijöitä on 20 maassa yhteensä noin 180 000. Kaakaotiloilla käytetään paljon kausityöntekijöitä, ja Reilu kauppa valvoo myös heidän oikeuksiaan.

Suomessa on myyty Reilun kaupan kaakaota ja siitä valmistettua Reilun kaupan suklaata jo vuodesta 2000.

Reilun kaupan kaakao lukuina

Reilun kaupan kaakao lukuina

yli 30 maata

kasvattaa kaakaota, jolla on suuri merkitys kansantaloudelle

yli 180 000

Reilun kaupan kaakaonviljelijää

vuonna 2000

aloitettiin Suomessa Reilun kaupan kaakaon myynti ja suklaan valmistus

Kaakaontuotannon haasteita

Kaakaoteollisuudella ja erityisesti pienviljelijöillä menee monin tavoin heikosti. Kaakaon maailmanmarkkinahinnat ovat olleet vuosikymmeniä laskusuunnassa, ja viljelijät ovat ahtaalla myös tuotantoketjussa. Vielä 1970-luvulla kaakao muodosti jopa 50 prosenttia suklaapatukan hintalapusta – nykyään kaakaofarmarin osuus patukasta on enää noin kuusi prosenttia. Välittäjät ottavat suuren osan voitoista.

Kaakaotiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on edelleen valitettavan yleistä. Köyhillä pienviljelijöillä ei usein ole varaa työvoimaan, ja koulukäynnin sijaan lapset työskentelevät perheen tilalla. Lapsia käytetään myös siksi, että he ovat ketteriä kiipeämään kaakaopuihin viidakkoveitsen kanssa. Siirtolaisten lapsilla ja orvoilla on erityisen suuri riski joutua ihmiskaupan uhreiksi.

Ilmastonmuutos on suuri uhka kaakaolle: tutkimusten mukaan kaakaopuiden viljely käy koko ajan vaikeammaksi, ja vaarana on suklaan loppuminen maailmasta vuoteen 2050 mennessä.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa kaakaon kasvatukseen ja tuotantoon

Näin Reilu kauppa vaikuttaa kaakaon kasvatukseen ja tuotantoon

1

Reilun kaupan takuuhinta

Kaakaonviljelijöille maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa. Myyntihinnan päälle tulee Reilun kaupan lisä. Vuonna 2019 Reilu kauppa kohotti kaakaon takuuhintaa ja Reilun kaupan lisää 20 prosentilla. Näin tuottajat pääsevät lähemmäksi elämiseen riittävää toimeentuloa ja yhteisöt voivat rakentaa esim. kouluja.

2

Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty

Reilun kaupan kaakaotiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Pelkillä kielloilla monisyinen ongelma ei ratkea, vaan tarvitaan pitkäaikaista tukea ja koulutusta. Ennen kaikkea on vaikutettava vanhempien tulotasoon. Lasten ei olisi pakko työskennellä, vaan he pääsisivät kouluun.

3

Osuuskuntien paremmat ehdot

Kaakaon pienviljelijöitä tuetaan järjestäytymään tuottajayhteisöiksi, kuten osuuskunniksi. He voivat neuvotella paremmat kauppaehdot ja saavuttaa laajemman asiakaskunnan. Viljelijöille tarjotaan koulutusta paitsi viljelystä myös vastuullisuusasioista ja kaupankäynnistä.

4

Metsäkadon hillintä

Kaakaota on perinteisesti viljelty kaskeamalla, ja sademetsää hakataan pois kaakaopuiden tieltä. Reilu kauppa hillitsee metsäkatoa. Kaakao-osuuskuntien on kartoitettava metsäkadolle alttiita alueita ja lisättävä viljelijöiden ilmastotietoisuutta.

5

Päästökauppajärjestelmä

Reilulle kaupalle on luotu päästökauppajärjestelmä, jonka avulla tuottajat voivat myydä päästöoikeuksia, jos he esimerkiksi istuttavat metsää tai panostavat uusiutuvaan energiaan.

6

Monimuotoisuuden säilyminen

Reilun kaupan kaakaotiloja ohjataan estämään luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ja välttämään maaperän köyhtymistä, haitallisten kemikaalien käyttöä ja liiallista vedenkulutusta.

Reilun kaupan kaakaon viljelijätarinat

Kwaku, kaakaonviljelijä Ghanasta

Kwaku Twumasi on ghanalainen kaakaonviljelijä, joka kuuluu Reilun kaupan osuuskuntaan ja omistaa yli viisi hehtaaria viljelymaata.

”Reilun kaupan vaikutus on ollut todella uskomaton. Maanviljelyyn liittyvien koulutusten vuoksi olen saanut merkittävästi parempia satoja, vaikka vielä voin parantaakin.”

Lastenoikeudet ja lapsityövoiman hyväksikäytön ehkäiseminen on myös hänelle tärkeitä teemoja: ”Olen oppinut kestävän kehityksen mukaisesta kaakaonviljelystä, jossa suojelemme sekä ympäristöä että lapsia. Pistämme lapsemme kouluun ja vihaamme haitallista lapsityötä.”

Valokuva: Francis Kokoroko, Fairpicture.

Kwaku Twumasi

Kaakaonviljelijä

Deborah, kaakaonviljelijä Ghanasta

Deborah Osei-Mensah Ghanasta on tehnyt kaakaonviljelyä ammattikseen useamman vuoden.

Hän haluaa jakaa tietoa vastuullisesta kaakaontuotannosta, josta saadaan Reilun kaupan suklaata: ”Kaakaontuottajana minulla on nyt mahdollisuus kouluttaa muita tuottajia kestävän kehityksen mukaisiin viljelytapoihin ja suojella lapsia. Opetan heitä myös Reilun kaupan toimintatavoista ja kriteereistä.”

Valokuva: Francis Kokoroko, Fairpicture.

Deborah Osei-Mensah

kaakaonviljelijä

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Jenni Sundberg

Yhteysvastaava

Lisensointi ja tuotantoketjut, erityisesti merkin käyttö tuotepakkauksissa, lisenssisopimukset, myyntiraportointi, Connectin käyttäjätuki

045 8907130