Reilun kaupan viikko

Reilun kaupan viikkoa vietetään lokakuussa ja se on vuoden pääkampanjamme. Toteutamme kampanjan sisältöjä yhdessä yritysten ja muiden sidosryhmiemme kanssa. Tervetuloa reilusti mukaan!

Pienillä teoilla on reilu vaikutus

Reilun kaupan viikon tarkoituksena on muistuttaa kaikkia suomalaisia Reilun kaupan olemassaolosta ja siitä, miten kukin meistä voi vaikuttaa omilla vastuullisilla ostosvalinnoillaan. Tänä vuonna Reilun kaupan viikkoa vietetään viikolla 41.

Teemaviikon yhteistyökumppaneina ovat yritykset, Reilu kauppa ry:n jäsenjärjestöt sekä Reilun kaupan arvonimikumppanit, kuten kaupungit ja korkeakoulut. Reilun kaupan viikon aikana Reilun kaupan tuotteet ovat usein tavallista paremmin esillä monissa kaupoissa.

Vuonna 2021 Reilun kaupan viikko järjestettiin 25.-31.10. ja sen teemana oli ilmastonmuutos. Pienillä teoilla on reilu vaikutus -kampanja näytti havahduttavia faktoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kahvin, kaakaon, banaanin, puuvillan ja ruusun viljelyyn. Ilmastonmuutos kurittaa erityisesti pienviljelijöitä, joille yhdenkin sadon epäonnistuminen voi uhata toimeentuloa.

Ilmastotekoja ja -vaikutuksia

Grafiikka Reilun kaupan tuotteiden ilmastovaikutuksista.

  • KAHVI: Kenialaiset kahvinviljelijäperheet ovat Reilun kaupan tuella siirtyneet käyttämään energiatehokkaampia liesiä, mikä vähentää polttopuun käyttöä ja pienhiukkaspäästöjä. Reilun kaupan kahvista 60% on lisäksi luomuviljeltyä. Valitsemalla Reilun kaupan kahvin tuet ympäristöystävällisempää ja kestävämpää kahvintuotantoa. Jos kahvin viljelytavat ja ilmastonmuutos jatkuvat entisellään, 10-20 miljoonaa hehtaaria trooppista metsää tulee katoamaan.
  • PUUVILLA: Reilun kaupan puuvillantuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristösäännöksiä, jotka suojaavat sekä viljelijöitä että luontoa. Reilu kauppa muun muassa kouluttaa viljelijöitä vähentämään kemikaalien ja veden käyttöä ja sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon. Reilun kaupan puuvillan ympäristövaikutus on 31% pienempi tavalliseen puuvillaan verrattuna. Reilun kaupan puuvillasta 65% on myös luomuviljeltyä.
  • KAAKAO: Noin 60 prosenttia maailman kaakaosta tuotetaan kapealla vyöhykkeellä Norsunluurannikolla ja Ghanassa. Joillain alueilla kaakaonviljely voi loppua kokonaan, kun ilmasto muuttuu tuotannolle sopimattomaksi. Reilun kaupan sertifioidut tilat pyrkivät estämään luonnon monimuotoisuuden vähenemistä sekä välttämään maaperän köyhtymistä, haitallisten kemikaalien käyttöä ja liiallista vedenkulutusta. Lisäksi kaakaonviljelijöille tarjotaan koulutusta kestävämmistä viljelymenetelmistä.
  • BANAANI: Banaaniplantaasit Etelä- ja Keski-Amerikassa ovat viime vuosina kärsineet ilmastonmuutoksesta johtuvista sääoloista. Reilun kaupan koulutusohjelma Latinalaisessa Amerikassa kasvatti kahden ensimmäisen vuoden aikana banaaninviljelijöiden satoa 29 prosentilla.
  • RUUSU: Kenialaisen Reilun kaupan ruusun hiilijalanjälki (lentokuljetus mukaan laskien) on 82 % pienempi verrattuna hollantilaiseen tuotantoon. Kasvihuoneiden lämmittäminen kuluttaa Hollannissa optimoitunakin niin paljon energiaa, että siitä aiheutuvat päästöt ovat suuremmat kuin pidemmän kuljetuksen aiheuttama lisä Keniasta. Reilun kaupan ruusujen viljelyssä käytetään reilusti vähemmän torjunta-aineita muihin Keniassa kasvatettuihin ruusuihin verrattuna.

 

Reilun kaupan viikko 2020: Reset the Biz

Vuonna 2020 teemana oli kestävä talous, jonka ympärille olimme luoneet alku- ja loppupään tuottajan yhdistävän Reset the Biz -konseptin.

Reilun kaupan viikko 2019: Pelasta suklaa

Reilun kaupan 20.juhlavuotena vuonna kampanja keskittyi ilmastonmuutoksen uhkaamaan kaakaontuotantoon teemalla ”Pelasta suklaa”. Kampanja muistutti suklaan loppuvan maailmasta vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastotalkoisiin ei ryhdytä tosissaan.

Kuluttajat haluavat yritysten tuntevan tuotantoketjunsa -artikkeli 19.10.2018