Haluamme aikuisten tuottamaa suklaata: yritysvastuulaki tarvitaan nyt!

Reilu kauppa ry:n vastuullisuuspäällikkö Josetta Nousjoki ja ghanalainen kaakaonviljelijä Deborah Osei-Mensahin keskustelevat tässä blogissa yritysvastuulaista ja sen vaikutuksista viljelijöiden asemaan.

Ilmastonmuutos uhkaa kaakaosatoja, mutta suklaantuotanto on vaarassa myös siksi, että kaakaonviljely on nuorten mielestä vihoviimeistä hommaa. Juttelin kolmekymppisen ghanalaisen Deborah Osei-Mensahin kanssa.

Mitä pitäisi tapahtua, jotta suklaa tuottaisi iloa koko tuotantoketjulle? Miksi yritysvastuulaki tarvitaan heti?

Josetta: Olot Länsi-Afrikan kaakaoviljelmillä ovat kurjat ja harva ansaitsee riittävää elantoa itselleen, saati perheelleen. Siksi seudulla asuvat nuoret suunnittelevat tulevaisuuden ammatikseen mitä tahansa muuta paitsi kaakaon viljelyä. Niin teit sinäkin. Mikä sitten muuttui? 

Deborah: Kävin yliopiston ja opiskelin kestävää maanviljelyä. Ennen pidin kaakaon viljelemistä rangaistuksena, sillä viljelymenetelmät olivat todella alkeelliset ja myöhästelin raskaiden töiden vuoksi koulusta. Kuusi vuotta sitten aloitin pienviljelijänä. Liityin Reilun kaupan osuuskuntaan Asunafoon ja opin, että asioita voi tehdä toisin. Innostuin viljelyn lisäksi myös ympäristönsuojelusta ja lasten – erityisesti tyttöjen – oikeuksista. 

J: Niin, lapsityöongelma on ollut tiedossa ikuisuuden ja silti kaakaonviljelyn mahtimaissa Norsunluurannikolla ja Ghanassa 1,5 miljoonaa lasta tekee edelleen viljelmillä työtä, joka vaarantaa koulunkäynnin ja terveyden. 

D: Meidän osuuskunnallamme on lastensuojeluohjelma, jonka myötä tietoisuus lasten oikeuksista on parantunut ja koulunkäynti lisääntynyt. Kaakaota ostavien yritysten pitäisi tukea sellaisia viljelijöitä, jotka ovat sitoutuneet lapsityön kitkemiseen. Markkinoille pääsy ja uusien ostajien löytäminen on meille haastavaa. Tarvitsemme sitoutuneita ostajia, jotka ovat valmiita maksamaan reilun hinnan ja tukemaan meitä yhteisömme kehittämisessä.  

J: Ongelmana on, että tällä hetkellä vastuullisuus on yritysten oman aktiivisuuden varassa. Osa toimii huolellisesti, mutta liian moni saa suhteetonta kilpailuetua siitä, ettei edes selvitä hankintaketjujaan saati tee mitään ihmisoikeusloukkausten ehkäisemiseksi. Suurin osa suklaayrityksistä ostaa kaakaota hinnalla, joka ei riitä viljelyn kulujen kattamiseen.  

D: Euroopassahan valmistellaan yritysvastuulakia. Odotamme siltä paljon. Uskomme, että kun yritykset velvoitetaan toimimaan vastuullisesti, pelikentästä tulee tasaisempi kaikille tuottajille.  

J: Juuri siksi me lakia tarvitsemme.  

D: Me odotamme, että lain myötä tuotantoketjuista tulee läpinäkyvämpiä ja paremmin jäljitettäviä. Meille viljelijöille kestävä tuotanto tarkoittaa sitä, että sekä viljelijät että raaka-aineita ostavat yritykset sanovat ei lapsityövoimalle ja kyllä ympäristöystävälliselle viljelylle. Lisäksi se tarkoittaa muista ihmisoikeuksista huolehtimista, reilumpia hintoja ja elämiseen riittävää toimeentuloa. Uskomme, että yritysvastuulaki lisäisi kestävän viljelyn osuutta. 

J: Toivon, että kunnianhimoinen laki toimii niin. Yritysvastuulain säätäminen ja voimaansaattaminen on nyt lähempänä kuin koskaan ennen. EU-komission lupaama lakiesitys on kuitenkin viivästynyt jo puoli vuotta emmekä voi jäädä odottelemaan EU-prosessia. Yritysvastuulaista on kirjaus Suomen hallitusohjelmassa ja hallituksen on nyt korkea aika tuoda eduskunnalle esitys yritysvastuulaiksi. 

D: Yritysten pitää ottaa suurempi vastuu planeettamme hyvinvoinnista. Mutta viime kädessä on päättäjien tehtävä varmistaa, että yritykset toimivat oikein; että kaakaon ja suklaan tuotantoketju on reilu kaikille siinä mukana oleville. 

Reilu kauppa ry kampanjoi kunnianhimoisen yritysvastuulain maaliin viemiseksi yhdessä muiden järjestöjen kanssa. Myös suklaan tuotannon ihmisoikeusongelmien vähentämiseen paneutuneet suklaayritykset vaativat yritysvastuulakia 

  • Sinäkin voit vaikuttaa: tee vastuullisia ostopäätöksiä ja kerro somessa, miksi haluat yritysvastuulain.
  • Jaa tietoa tästä kampanjasta ja osallistu virtuaaliseen mielenosoitukseen #Yritysvastuulaki.
  • Lue lisää aiheesta Finnwatchin sivuilta ja somesta: https://finnwatch.org/fi/
Deborah Osei-Mensah

Kaakaonviljelijä

Deborah toimii laatupäällikkönä ja kouluttajana Asunofa North -osuuskunnassa Ghanassa.

Josetta Nousjoki

Vastuullisuuspäällikkö

Josetta vastaa Reilu kauppa ry:n vaikuttamistyöstä.