Kaakaohanke Ghanassa tähtää lapsityövoiman hyväksikäytön vähentämiseen

Reilu kauppa ja Tony’s Chocolonely parantavat lasten oikeuksia Suomen ulkoministeriön tuella. Uudella hankekaudella yhteistyö kaakaonviljelijäyhteisöissä syvenee.

Reilun kaupan Afrikan-tuottajaverkosto Fairtrade Africa, Tony’s Chocolonelyn hankintaketju Open Chain ja International Cocoa Initiative ICI ovat aloittaneet Ghanan kaakaontuottajien keskuudessa hankkeen, jonka tavoitteena on vähentää lapsityövoiman hyväksikäyttöä Ghanassa.   

“Olemme todella innoissamme hankkeen uudesta vaiheesta, jossa pääsemme työstämään edellisen vaiheen tuloksia ja syventämään yhteistyötämme. Reilun kaupan ja ICI:n lähestymistavat ovat arvokkaita kokonaisvaltaiseen lasten oikeuksien edistämiseen ja hyödynnämme niitä yhteisöissä, joista hankimme kaakaota”, sanoo Julie McBride, Tony’s Chocolonelyn ihmisoikeusohjelmista vastaava asiantuntija. 

Hanke on jatkoa kolmivuotiselle hankkeelle, jossa Fairtrade Africa ja ICI yhdistivät voimansa lapsityövoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Edellisellä hankekaudella luotiin järjestelmä, jonka avulla mm. kartoitettiin lapsityön riskiä yli 3 700:ssä viljelijäperheessä, koulutettiin perheitä ja yhteisöjä lapsityön haitoista sekä tarjottiin perheille räätälöityä tukea lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Yhteisöihin perustettiin lastensuojelukeskuksia, joissa sosiaalityöntekijät, koulut, seurakunnat ja muut yhteisön edustajat toimivat yhdessä lasten hyvinvoinnin edistämiseksi.  

Tony’s Chocolonelyn ihmisoikeusohjelmista vastaava asiantuntija, Julie McBride. Kuva: Geoffrey Buta
Tony’s Chocolonelyn ihmisoikeusohjelmista vastaava asiantuntija, Julie McBride. Kuva: Geoffrey Buta

Hankkeen seurauksena mm. viljelijöiden ymmärrys raskaan työn teettämisen haitoista lasten kehitykselle parani ja lasten koulussa käynti lisääntyi merkittävästi.  

McBride kiittää onnistumisista erityisesti Reilun kaupan kaakaonviljelijä-osuuskuntia Asunafoa ja Asetenapaa. ”Ilman heidän omistautumistaan ja intoaan hanke ei olisi mahdollinen”, hän sanoo. 

Tarkoitus luoda lapsille hyvä ympäristö oppia

Syyskuun lopussa käynnistetyn CIRCLE-hankkeen on määrä vaikuttaa erityisesti viljelijäyhteisöjen vastuuhenkilöihin Ghanassa ja varmistaa, että he tarjoavat lapsille palveluita ja turvaa kouluissaan ja yhteisöissään. Tarkoituksena on luoda ympäristö, jossa lapset voivat leikkiä ja oppia rauhassa.  

Lastensuojeluun erikoistunut Lee Young Joo Ghanan Unicefista pitää hanketta hyvänä.  

”Se tukee Ghanan hallituksen ja kumppaneiden pyrkimystä voimaannuttaa yhteisöjä estämään haitallista lapsityötä. Tämä hanke myös keskittyy lasten oikeuteen koulutukseen ja auttaa heitä löytämään täydet mahdollisuutensa”, Lee sanoi hankkeen julkaisutilaisuudessa Accrassa.  

Tämä hanke myös keskittyy lasten oikeuteen koulutukseen ja auttaa heitä löytämään täydet mahdollisuutensa

Hankkeessa yhteisöjen perheisiin ollaan säännöllisesti yhteydessä. Aluksi määrätty henkilö käy tapaamassa kaikkia alueen lapsia sekä kotitalouksia ja raportoi, jos huomaa tai kuulee lapselta haitallisesta lapsityöstä. Lasten tilannetta seurataan ja lapsille ja heidän vanhemmilleen tarjotaan tarvittavaa tukea. Seurantakäyntejä järjestetään säännöllisesti.  

Kaakaonviljelijöiden köyhyyden vähentäminen on tärkeää

Ghana on maailman toiseksi suurin kaakaopapujen tuottaja. Noin kuusi miljoonaa ghanalaista saa elantonsa kaakaosta. Merkittävä määrä lapsia työskentelee kaakaon tuotannossa ja tietoisuus lasten oikeuksista on usein vähäistä. Yhtenä juurisyynä lapsityövoiman hyväksikäyttöön on viljeliperheiden köyhyys. 

Fairtrade African läntisen alueen johtaja Edward Akapire painotti hankkeen lanseeraustilaisuudessa, että laadukkaiden koulutusmahdollisuuksien tarjoamisen lisäksi köyhyyden vähentämiseen tähtäävät toimet, kuten tulojen monipuolistaminen, ovat hankkeen onnistumiselle olennaisia. 

Deborah Osei Mensah kertoi lastensuojelutyöstä Asunafo Union -osuuskunnassa.
Deborah Osei Mensah kertoi lastensuojelutyöstä Asunafo Union -osuuskunnassa. Kuva: Geffrey Buta

CIRCLEhanke toteutetaan Suomen ulkoministeriön ja Tony’s Chocolonelyn rahoituksella ja kumppaneina ovat Suomen Reilu kauppa, Fairtrade Africa, International Cocoa Initiative, Fairtrade Nederland Alankomaista sekä kaakao-osuuskunnat Asunafo Union ja Asetenapa.  

Hankkeen piirissä on noin 12 700 lasta 36:sta kaakaonviljelijäyhteisöstä Asunafo- ja Asetenapa-osuuskunnissa Ghanan Suhumissa, Asunafo Northissa ja Ayensuanossa.  

Lue lisää Reilun kaupan kehitysyhteistyöhankkeista.