Tee

Tee on maailman suosituin juoma heti veden jälkeen. Reilun kaupan tee on vastuullisempi valinta, jolla on vaikutusta viljelijöiden elämään sekä ympäristöön.

Lue Reilun kaupan merkistä

Tee on maailman suosituin juoma heti veden jälkeen: sitä juodaan jopa kymmeniä tuhansia kuppeja päivittäin. Reilun kaupan teellä on vaikutusta tuottajamaiden ihmisten elämään sekä ympäristöön.

Maailman teestä 75 prosenttia tulee neljästä maasta: Kiinasta, Intiasta, Keniasta ja Sri Lankasta. Teen alkutuotanto työllistää arviolta 13 miljoonaa ihmistä, ja noin 70 prosenttia maailman teestä tuottavat pienviljelijät.

Reilun kaupan teetä tuotetaan 12 eri kehittyvässä tuottajamaassa. Joukossa on sekä pienviljelijöiden tiloja että suurtiloja, jotka työllistävät yhteensä yli 360 000 ihmistä. Yli puolet Reilun kaupan teen viljelijöistä ja teetilojen työntekijöistä asuu Keniassa.

Reilun kaupan teestä kolme neljäsosaa juodaan Britanniassa. Suomessa Reilun kaupan teetä on saanut jo vuodesta 1999.

Teetuotannon haasteita

Maailman teemarkkinoita hallitsevat monikansalliset suuryritykset, ja teekauppaa käydään perinteisissä teehuutokaupoissa. Huutokauppajärjestelmää kritisoidaan siitä, että se rajoittaa pienviljelijöiden ja uusien toimijoiden pääsyä markkinoille. Järjestelmä myös keskittää valtaa tietylle joukolle välittäjiä ja ostajia, eikä se kannusta pitkiin liikesuhteisiin tuottajien ja ostajien välillä.

Teetä kasvatetaan usein suurilla viljelmillä, joissa on paljon työntekijöitä, mutta myös pienissä osuuskunnissa. Teelehtien poiminta on raskasta työtä, ja viljelmien työntekijöiden työ- ja elinolot ovat usein erittäin heikot: palkat eivät riitä elämiseen, työvälineet ovat kehnoja ja järjestäytymisoikeutta on rajoitettu.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa teen viljelyyn ja tuotantoon

Näin Reilu kauppa vaikuttaa teen viljelyyn ja tuotantoon

1

Reilun kaupan takuuhinta

Tuottajille maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhinta. Luomuteestä takuuhinta on korkeampi.

2

Osuuskunnat

Reilun kaupan teetiloilla on oma demokraattisesti valittu osuuskunta, joka päättää, miten tilalle maksettavat Reilun kaupan lisät käytetään tilan työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Varoilla voidaan esimerkiksi parantaa asuinolosuhteita tai maksaa työntekijöiden ja heidän perheen koulutusta ja terveydenhuoltoa.

3

Työntekijöiden oikeudet

Reilun kaupan teetiloilla työntekijöille maksetaan vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa. Työntekijöillä pitää olla oikeus lomiin, järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina.

4

Haitallisen lapsityön ehkäisy

Reilun kaupan teetiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Haitallista lapsityötä vähennetään saavuttamalla elämiseen riittäviä ansioita.

5

Ympäristö

Teetuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät sekä kulta

+358 41 317 8887