Reilun kaupan hedelmät

Reilun kaupan hedelmät ovat vastuullinen vaihtoehto tropiikin makuihin. Reilun kaupan banaani on yksi tunnetuimista hedelmistä.

Lue Reilun kaupan merkistä

Reilun kaupan hedelmät tarjoavat tropiikin makuja vastuullisemmin

Miljoonien pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden elämänlaatu kehittyvissä maissa on riippuvainen hedelmien viljelystä ja myynnistä.

Maailmassa kasvatetaan vuosittain noin 62 miljoonaa tonnia trooppisia hedelmiä, kuten mangoja, papaijaa, ananasta ja avokadoja. Noin 98 prosenttia näistä hedelmistä kasvaa kehittyvissä maissa, joissa Reilu kauppa tukee sekä pienviljelijöitä ja suurtilojen työntekijöitä.

Reilu kauppa sertifioi tuoreita ja kuivattuja hedelmiä sekä hedelmiä, joita käytetään mehujen tuotannossa. Lue myös Reilun kaupan banaaneista.

Tutustu alla olevaan Reilun kaupan hedelmien saatavuuskarttaan ja toivo uusia Reiluja hedelmiä myyntiin lähikauppaasi.

Reilun kaupan hedelmien saatavuus
Reilun kaupan banaanin lisäksi saatavilla on useita eri Reiluja hedelmiä. Suomessa Reilun kaupan hedelmien valikoima on vielä melko rajallinen. Kuluttajana voit toivoa laajempaa valikoimaa lähikauppaasi. Pienillä teoillasi on reilu vaikutus!

Hedelmätuotannon haasteita

Hedelmäkauppa on tuottavaa isoille monikansallisille yrityksille, mutta pienviljelijät ja suurtilojen työntekijät kärsivät usein heikoista työoloista ja ansioista.

Pienviljelijöiden on vaikea täyttää kaikkia hedelmien tuotannolle ja ulkonäölle asetettuja vaatimuksia, sillä ne vaativat usein suuria investointeja.

Suurtilojen työntekijät elävät erävarmuudessa: tulot ovat kehnot, työsopimuksia ei välttämättä ole ja ylitöitä teetetään kohtuuttomasti. Työntekijöiden yritykset järjestäytyä voivat johtaa joukkoirtisanomisiin tai mustalle listalle päätymiseen.

Hedelmänviljelyalaa leimaavat myös ympäristö- ja turvallisuusongelmat, kuten torjunta-aineiden ja lannoitteiden runsas käyttö sekä niistä aiheutuva pohjavesien saastuminen.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa

Näin Reilu kauppa vaikuttaa

1

Työntekijöiden oikeudet

Reilun kaupan suurtiloilla työntekijöille on maksettava vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa. Heillä on oikeus lomaan ja järjestäytyä sekä saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina.

2

Reilun kaupan lisä

Suurtiloilla demokraattisesti valitut komiteat päättävät, miten Reilun kaupan lisät käytetään yhteisön hyväksi. Varoilla voidaan esimerkiksi parantaa asuinoloja tai maksaa työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä koulutusta ja terveydenhuoltoa.

3

Paremmat palkat

Reilu kauppa toimii työntekijöiden palkkojen nostamiseksi koko maatalousalalla yhteistyössä muiden sertifiointijärjestelmien kanssa Global Living Wage Coalition -verkoston perustajajäsenenä.

4

Osuuskunnat

Reilun kaupan hedelmien pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia, jotka saavat myymistään Reilun kaupan hedelmistä vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavan Reilun kaupan lisän. Osuuskunta päättää lisän käytöstä yhdessä.

5

Kestävää viljelyä

Reilu kauppa tukee pienviljelijöitä tehokkaampien ja kestävämpien viljelymenetelmien kehittämisessä. Koulutus on tärkeä keino kestävässä kehityksessä.

6

Ei lapsityövoimalle

Reilun kaupan tiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Lapsityövoimaa vähennetään elämiseen riittävillä ansioilla.

7

Ympäristösäädökset

Reilun kaupan hedelmien tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Tuija Kopra

Asiakkuustyön päällikkö

Kaupalliset suhteet; vähittäiskauppa sekä Baltia. Tuoteryhmävastuina hedelmät ja vihannekset, kukat, mehut ja muut juomat, sokeri ja yhdistelmätuotteet

+358 50 559 5640