Viini

Viinin tuotanto kamppailee yhä työolojen ja alhaisten tulojen kanssa. Reilun kaupan viinin tuottajille maksetaan Reilun kaupan rypäleistä vähintään takuuhinta.

Lue Reilun kaupan merkistä

Reilun kaupan viini ja viininviljely

Etelä-Afrikka on suurin Reilun kaupan viinin tuottaja, ja sieltä tulee suurin osa myös Suomessa myytävästä Reilun kaupan viinistä. Vastuullisesti tuotetuista Reilun kaupan viineistä on nautittu täällä jo vuodesta 2005.

Viiniin ja viinin viljelyyn liittyy paljon positiivisia mielikuvia ja glamouriakin. Viinitilasta tulee usein ensimmäiseksi mieleen kaunis kuva Italiasta Toscanan alueelta tai vanha elegantti linna Ranskan Bordeaux’sta.

Valitettavasti monissa tuottajamaissa glamour on viinitiloilta kovin kaukana, ja viinien tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä, joita Reilun kaupan sertifioinnilla pyritään poistamaan.

Reilun kaupan viinejä tuotetaan Etelä-Afrikassa, Chilessä ja Argentiinassa. Näissä maissa on yhteensä 38 Reilun kaupan viiniosuuskuntaa tai -suurtilaa, joissa on mukana noin 5 500 pienviljelijää ja työntekijää.

Etelä-Afrikassa Reilun kaupan viinin tuottajaorganisaatiota on eniten.

Viinirypäleitä Reilun kaupan viinitilalla
Reilun kaupan viinin viljelyä Etelä-Afrikassa. Reilun kaupan viinistä maksetaan viljelijälle aina vähintään Reilun kaupan takuuhinta. Kuva: Jodi Windvogel/Fairpicture

Viinintuotannon haasteita

Viinirypäleiden viljely, viininvalmistus ja viiniturismi ovat tärkeitä työllistäjiä, mutta monissa maissa viinituotannon hyödyt eivät jakaannu tasaisesti. Työolot ovat usein kehnot ja tulot alhaisia niin pienviljelijöillä kuin suurtilojen työntekijöilläkin. Perhetilojen viljelijöiden on vaikea kilpailla suurten viinintuottajien kanssa maailmanmarkkinoilla.

Viinitiloilla käytetään perinteisesti myös paljon kausityöläisiä, joiden oikeudet ovat usein heikot, palkat alhaiset ja syrjintä arkipäiväistä. Esimerkiksi eteläafrikkalaisilla viinitiloilla työntekijöistä vain noin viidennes on vakituisessa työsuhteessa, ja heikoimmassa asemassa ovat yhteiskunnan huono-osaisimmista väestöryhmistä tulevat kausityöläiset. Maan apartheid-politiikan perintö näkyy edelleen viiniteollisuudessa eriarvoisuutena ja syrjintänä.

Viinitilojen työntekijöiden työsopimuksissa on usein puutteita tai niitä ei ole. Myös työskentely- ja majoitusolosuhteet ovat usein kehnot. Viinitarhoilla saatetaan käyttää runsaasti erilaisia haitallisia torjunta-aineita, ja työntekijöiden koulutus näiden aineiden käytöstä voi olla hyvin puutteellista, eikä riittäviä suojavarusteita ole aina saatavilla.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa viinin viljelyyn

Näin Reilu kauppa vaikuttaa viinin viljelyyn

1

Reilun kaupan takuuhinta

Reiluun kauppaan kuuluu sekä viinin pienviljelijöiden muodostamia osuuskuntia että suurtiloja. Tuottajille maksetaan Reilun kaupan rypäleistä vähintään takuuhinta.

2

Reilun kaupan lisä

Osuuskunnalle tai sertifioidulle suurtilalle maksetaan viinirypäleiden myyntihinnan päälle Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet tai suurtilojen työntekijät päättävät yhdessä. Lisä voidaan käyttää mm. tuotannon tehostamiseen tai yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten lasten koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

3

Työntekijöiden oikeudet

Reilun kaupan suurtiloilla työntekijöille on maksettava vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa, työntekijöillä on oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Lisäksi työntekijöillä on oikeus lomaan ja sairauslomaan.

4

Lapsityövoiman kitkeminen

Reilun kaupan viinitiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Erityisesti elämiseen riittävillä ansioilla ratkaistaan tätä epäkohtaa myös laajemmin.

5

Kausityöntekijöiden oikeudet

Reilun kaupan tiloilla myös kausityövoimalla on oikeus järjestäytyä ja käydä yhteisvoimin neuvotteluja kohti elämiseen riittäviä ansioita.

6

Ympäristösäädökset

Reilun kaupan tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa. Viinitarhoilla käytettävien tuholaismyrkkyjen käyttöä rajoitetaan ja viininviljelijöitä opastetaan valitsemaan sekä ihmisen että ympäristön kannalta turvallisia ja kestäviä vaihtoehtoja.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät

+358 41 317 8887