Teetkö pääsiäisenä reiluja valintoja?

Pääsiäinen on joulun ohella tärkein suklaasesonki Reilulle kaupalle. Reilun kaupan pääsiäisherkkujen laajuus on kasvanut vuosi vuodelta ja vaihtoehtoja on saatavilla kaikissa kaupparyhmissä.

Suomalaiset ostavat miljoonia suklaamunia vuosittain, mutta herkun sisältä ei löydy pelkästään mukavia yllätyksiä. Kaakao on yksi maailman uhanalaisimmista ja riskialttiimmista raaka-aineista: sitä uhkaavat haitallinen lapsityö, metsäkato ja ilmastokriisi.

Maailman kahdessa suurimmassa kaakaopapujen tuottajamaassa Ghanassa ja Norsunluurannikolla työskentelee eri arvioiden mukaan 1,5–2,1 miljoonaa lasta terveyttä tai koulunkäyntiä haittaavissa olosuhteissa. Määrä on suurin piirtein sama kuin kyseisissä maissa on aikuisia viljelijöitä. Pakko- ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä esiintyy helpommin, kun ihmiset joutuvat kamppailemaan toimeentulonsa puolesta. Ilmastonmuutos ja kaakaonviljelystä aiheutuva metsäkato vaikeuttavat radikaalisti kaakaonviljelyn olosuhteita, mikä asettaa sekä viljelijöiden että työntekijöiden toimeentulon vaakalaudalle.

Kaakaontuotannon riskeistä voi lukea lisää myös Reilun kaupan kansainvälisestä riskikartasta.

Reilu kauppa maksaa tuottajille takuuhinnan sekä Reilun kaupan lisän, joilla pyritään parantamaan tuottajien toimentuloa. Merkittävin lapsityövoiman hyväksikäytön syy on köyhyys. Kuvassa kaakaonviljelijät Finda Kouadio Théodore ja Konan Amalan Cécile Norsunluurannikolla. Kuva: Mohamed Aly Diabaté/Fairtrade/Fairpicture

Ratkaisuja kaakaon tukalaan tilanteeseen

Reilu kauppa on löytänyt kaakaon tukalaan tilanteeseen ratkaisuja. Tässä esimerkkejä Reilun kaupan ratkaisuista kaakaontuotannossa:

Reilun kaupan takuuhinta ja -lisä

Paras keino parantaa tuottajien toimeentuloa ja sitä kautta ehkäistä myös haitallisen lapsityön käyttöä on se, että tuotteista maksetaan riittävä korvaus. Maailmanmarkkinahinnat saattavat heilahdella rajusti, ja joskus viljelijän voi olla pakko myydä satonsa tuotantokustannuksia halvemmalla hinnalla. Reilun kaupan viljelijälle maksetaan Reilun kaupan takuuhintaa, joka suojelee viljelijää tältä heilahtelulta. Se on kuitenkin vain minimihinta: jos markkinahinta on suurempi, viljelijä saa aina korkeimman hinnan. Kauppahinnan päälle Reilun kaupan viljelijälle maksetaan myös Reilun kaupan lisää.

Koulutusta kaakaonviljelijöille

Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuusasioihin että kaupankäyntiin. Haitallisen lapsityön ehkäisemisessä on tärkeää tehdä työtä jokaisen yhteisön tarpeista lähtien. Esimerkiksi yhteisön nuoria koulutetaan lasten oikeuksien valvonnasta. Metsäkadon ehkäisemiseksi Reilu kauppa kouluttaa ghanalaisia kaakaonviljelijöitä dynaamiseen peltometsäviljelyyn. Tässä viljelymallissa kaakaopuiden mukana istutetaan maahan muita puita ja kasveja, mikä ravitsee maaperää sekä monipuolistaa viljelijöiden satoja.

Demokratia ja Reilun kaupan kriteerit

Reilun kaupan viljelijöillä ja työntekijöillä on puolet äänivallasta kaikessa Reilun kaupan sisäisessä päätöksenteossa. Reilu kauppa panostaa myös paikalliseen demokratiaan ja asettaa tuotannolle tiukkoja ympäristö- ja ihmisoikeuskriteereitä. Esimerkiksi lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty kriteereissä. Kriteereitä päivitetään säännöllisesti, ja Reilun kaupan kaakaontuotantoa koskevat vaatimukset uudistettiin joulukuussa 2022. Kaakaokriteereissä keskitytään entistä vahvemmin ihmisoikeuksiin, metsäkadon ehkäisyyn, jäljitettävyyteen, läpinäkyvyyteen ja elämiseen riittäviin ansioihin.

Yhteistyö eri kaakaontuotannon toimijoiden välillä – enemmän kuin sertifiointi

Tulojen nostaminen, haitallisen lapsityövoiman ehkäisy sekä metsäkadon ennaltaehkäisy vaativat kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan tuotantoon vaaditaan viljelijöiden järjestäytymistä, suklaayritysten yhteistyötä ja hallitusten toimia. Tällaista muutosta myös Reilu kauppa tavoittelee toiminnallaan.

Lisäksi Reilu kauppa ry:llä on Ghanassa ja Norsunluurannikolla kehitysyhteistyöhankkeita kaakaon kasvatukseen liittyen. Hankkeet edistävät muun muassa perheiden toimeentuloa sekä lisäävät tietoisuutta haitallisesta lapsityöstä tai ympäristön kannalta kestävämmästä peltometsäviljelystä.

Reilun kaupan kaakaonviljelijä Ghanasta. Valitse pääsiäiseen vastuullisempaa Reilun kaupan suklaata.
Reilun kaupan Sankofa-hanke Ghanassa on keskittynyt ilmastokriisin vaikutuksiin: viljelijöitä tuetaan ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja ilmastovaikutusten pienentämisessä. Kuvassa Reilun kaupan kaakao-osuuskunnan viljelijä Emelia Debrah Ghanasta. Kuva: Nipah Dennis

Reilun kaupan suklaata on saatavilla myös pääsiäiseen

Pääsiäinen on joulun ohella tärkein suklaasesonki Reilulle kaupalle. Reilun kaupan pääsiäisherkkujen laajuus on kasvanut vuosi vuodelta ja vaihtoehtoja on saatavilla eri kaupoissa. Reilun kaupan suklaan tunnistaa aina Reilun kaupan merkistä.

Tässä muutamia esimerkkejä tuotteista, jotka löytyvät Suomen markkinoilta:

 • Favorina & Way To Go – Favorinalla hyvä valikoima erilaisia pääsiäissuklaita, suklaamunia, suklaahahmoja, suklaatikkareita, marsipaanimunia. Way To Go -suklaa on myös Reilu suklaavaihtoehto pääsiäiseen ja siitä on tullut paljon erilaisia makuvaihtoehtoja. Kaikissa Lidleissä.
 • Tony’s Chocolonely – Suomen valikoimista löytyy useaa eri makua, jotka yhtälälailla käyvät pääsiäissuklaasta. Näitä Reiluja suklaalevyjä on saatavilla esimerkiksi Alepoissa, S-marketeissa, Prismoissa, K-ryhmän kaupoissa sekä Ruohonjuuressa.
 • Rainbow-suklaat  – Pistaasipähkinä tumma suklaa ja vegaaninen karamelli-merisuola. S-ryhmän myymälöistä ja verkkokaupasta valtakunnallisesti.
 • Pirkka tumma suklaa – K-ryhmän kaupoista ympäri Suomen.
 • Dammenberg – Näitä suklaita löytyy K-ryhmän kaupoista. Sopii myös erityisruokavalioihin: pähkinätön, maidoton, gluteeniton, munaton ja soijaton. Dammenbergin omassa verkkokaupassa myös muita kausituotteita.
 • GuyLian – Nämä simpukkasuklaat (maitosuklaa ja tumma suklaa) sopivat myös pääsiäiseen. Löytyy S-ryhmän myymälöistä ja K-ryhmän kaupoista.
 • Vego – Vegaanista Reilun kaupan pähkinäsuklaata on saatavilla muun muassa K-supermarketeissa ja Citymarketeissa.
 • Seed and Bean – Näitä suklaita löytyy useassa versiossa mm. Ruohonjuuren valikoimista.
 • iChoc – Tätä vegaanista suklaata voi ostaa eri mauissa esimerkiksi Ruohonjuuren myymälöistä.
 • Riegelein – Riegelein-suklaapuput ja -pääsiäismunasekoitus ovat myynnissä joissakin S-marketeissa ja Prismoissa
 • Ben & Jerry’s – Jos pääsiäissuklaa maistuu jäätelön muodossa, näitä Reiluja jätskejä löytyy hyvin etenkin S-ryhmän myymälöistä ja K-ryhmän kaupoista.
Reilun kaakaotuotteen tunnistaa kaupassa mustapohjaisesta ja valkopohjaisesta Fairtrade-merkistä.
Reilun kaakaotuotteen tunnistaa kaupassa mustapohjaisesta ja valkopohjaisesta Fairtrade-merkistä.

Lisätietoja kaakaontuotannosta ja Reilun kaupan ratkaisuista:


Juttu julkaistu alun perin 6.4.2022. Teksti ja kuvat päivitetty 21.3.2024.

Kysy lisätietoa:

Heli Le

Asiakkuusjohtaja

Kaupallisten asiakassuhteiden kokonaisvastuu ja kehitystyö. Tuoteryhmävastuina kaakao.

+358 40 546 4883