Teetkö pääsiäisenä reiluja valintoja?

Pääsiäinen on joulun ohella tärkein suklaasesonki Reilulle kaupalle. Reilun kaupan pääsiäisherkkujen laajuus on kasvanut vuosi vuodelta ja vaihtoehtoja on laajasti kaikissa kaupparyhmissä.

Suomalaiset ostavat miljoonia suklaamunia vuosittain, mutta herkun sisältä ei löydy pelkästään mukavia yllätyksiä. Kaakao on yksi maailman uhanalaisimmista ja riskialttiimmista raaka-aineista: sitä uhkaavat haitallinen lapsityö, metsäkato ja ilmastokriisi.

Maailman kahdessa suurimmassa kaakaopapujen tuottajamaassa Ghanassa ja Norsunluurannikolla työskentelee eri arvioiden mukaan 1,5–2,1 miljoonaa lasta terveyttä tai koulunkäyntiä haittaavissa olosuhteissa. Määrä on suurin piirtein sama kuin kyseisissä maissa on aikuisia viljelijöitä. Pakko- ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä esiintyy helpommin, kun ihmiset joutuvat kamppailemaan toimeentulonsa puolesta. Ilmastonmuutos ja kaakaonviljelystä aiheutuva metsäkato vaikeuttavat radikaalisti kaakaonviljelyn olosuhteita, mikä asettaa sekä viljelijöiden että työntekijöiden toimeentulon vaakalaudalle.

Ratkaisuja kaakaon tukalaan tilanteeseen

Reilu kauppa on löytänyt kaakaon tukalaan tilanteeseen ratkaisuja. Tässä esimerkkejä Reilun kaupan ratkaisuista kaakaontuotannossa:

Reilun kaupan takuuhinta ja -lisä

Paras keino parantaa tuottajien toimeentuloa ja sitä kautta ehkäistä myös haitallisen lapsityön käyttöä on se, että tuotteista maksetaan riittävä korvaus. Maailmanmarkkinahinnat saattavat heilahdella rajusti, ja joskus viljelijän voi olla pakko myydä satonsa tuotantokustannuksia halvemmalla hinnalla. Reilun kaupan viljelijälle maksetaan Reilun kaupan takuuhintaa, joka suojelee viljelijää tältä heilahtelulta. Se on kuitenkin vain minimihinta: jos markkinahinta on suurempi, viljelijä saa aina korkeimman hinnan. Kauppahinnan päälle Reilun kaupan viljelijälle maksetaan myös Reilun kaupan lisää.

Koulutusta viljelijöille

Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuusasioihin että kaupankäyntiin. Haitallisen lapsityön ehkäisemisessä on tärkeää tehdä työtä jokaisen yhteisön tarpeista lähtien. Esimerkiksi yhteisön nuoria koulutetaan lasten oikeuksien valvonnasta. Metsäkadon ehkäisemiseksi Reilu kauppa kouluttaa ghanalaisia kaakaonviljelijöitä dynaamiseen peltometsäviljelyyn. Tässä viljelymallissa kaakaopuiden mukana istutetaan maahan muita puita ja kasveja, mikä ravitsee maaperää sekä monipuolistaa viljelijöiden satoja.

Demokratia ja Reilun kaupan kriteerit

Reilun kaupan viljelijöillä ja työntekijöillä on puolet äänivallasta kaikessa Reilun kaupan sisäisessä päätöksenteossa. Reilu kauppa panostaa myös paikalliseen demokratiaan ja asettaa tuotannolle tiukkoja ympäristö- ja ihmisoikeuskriteereitä. Esimerkiksi lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty kriteereissä. Kriteereitä päivitetään säännöllisesti, ja Reilun kaupan kaakaontuotantoa koskevat vaatimukset uudistettiin joulukuussa 2022. Kaakaokriteereissä keskitytään entistä vahvemmin ihmisoikeuksiin, metsäkadon ehkäisyyn, jäljitettävyyteen, läpinäkyvyyteen ja elämiseen riittäviin ansioihin.

Yhteistyö eri kaakaontuotannon toimijoiden välillä – enemmän kuin sertifiointi

Tulojen nostaminen, haitallisen lapsityövoiman ehkäisy sekä metsäkadon ennaltaehkäisy vaativat kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan tuotantoon vaaditaan viljelijöiden järjestäytymistä, suklaayritysten yhteistyötä ja hallitusten toimia. Tällaista muutosta myös Reilu kauppa tavoittelee toiminnallaan.

Lisäksi Reilu kauppa ry:llä on Ghanassa ja Norsunluurannikolla kehitysyhteistyöhankkeita kaakaon kasvatukseen liittyen. Hankkeet edistävät muun muassa perheiden toimeentuloa sekä lisäävät tietoisuutta haitallisesta lapsityöstä tai ympäristön kannalta kestävämmästä peltometsäviljelystä.

Nainen kannattelee koria, jossa kaakaohedelmiä.
Kaakohedelmien sadonkorjuu tehdään yleensä kaksi kertaa vuodessa, sadekauden lopussa ja ennen sen alkamista. Kuvassa Yaa Faustina, joka työskentelee Reilun kaupan kaakaotilalla Ghanassa. Kuvaaja Francis Kokoroko.

Markkinoilla on monia Reiluja vaihtoehtoja

Pääsiäinen on joulun ohella tärkein suklaasesonki Reilulle kaupalle. Reilun kaupan pääsiäisherkkujen laajuus on kasvanut vuosi vuodelta ja vaihtoehtoja on laajasti kaikissa kaupparyhmissä. Reilun kaupan suklaan tunnistaa aina Reilun kaupan merkistä.

Tässä muutamia esimerkkejä tuotteista, jotka löytyvät Suomen markkinoilta:

  • Favorina & Way To Go – Favorinalla hyvä valikoima erilaisia pääsiäissuklaita, suklaamunia, suklaahahmoja, suklaatikkareita, marsipaanimunia. Way To Go -suklaa on myös Reilu suklaavaihtoehto pääsiäiseen ja siitä on tullut paljon erilaisia makuvaihtoehtoja. Kaikissa Lidleissä.
  • Riegelein – Riegelein-suklaapuput ja -pääsiäismunasekoitus ainakin S-marketeissa ja Prismoissa
  • Ohoi! – Vegaanisia pääsiäismunia, suklaapupuja ja suklaatipuja. Ruohonjuuri, K-ryhmän hyvin varustellut kaupat pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, Life ja Minimani.
  • Dammenberg – Pääsiäisyllätysmuna hyvin varustelluissa K-ryhmän kaupoissa. Sopii myös erityisruokavalioihin: pähkinätön, maidoton, gluteeniton, munaton ja soijaton. Dammenbergin omassa verkkokaupassa myös muita kausituotteita.
  • Guylian – Vaikka suklaa ei ole pupun tai tipun muodossa, nämä simpukkasuklaat sopivat myös pääsiäiseen. Löytyy S-ryhmän myymälöistä ja K-ryhmän kaupoista.
  • Tony’s Chocolonely – Suomen valikoimista löytyy useaa eri makua, jotka yhtälälailla käyvät pääsiäissuklaasta. Näitä Reiluja suklaalevyjä on saatavilla esimerkiksi Alepoissa, S-marketeissa, Prismoissa, K-ryhmän kaupoissa sekä Ruohonjuuressa.
  • Ben & Jerry’s – Jos pääsiäissuklaa maistuu jäätelön muodossa, näitä Reiluja jätskejä löytyy hyvin S-ryhmän myymälöistä ja K-ryhmän kaupoista.
Reilun kaakaotuotteen tunnistaa kaupassa mustapohjaisesta ja valkopohjaisesta Fairtrade-merkistä.
Reilun kaakaotuotteen tunnistaa kaupassa mustapohjaisesta ja valkopohjaisesta Fairtrade-merkistä.

Lisätietoja Reilun kaupan kaakaosta ja suklaasta:


Päivitetty 30.3.2023.