Sokeri

Sokeri on yksi tärkeimmistä maataloustuotteista, jota tuotetaan ja kulutetaan ympäri maailmaa. Sokeria viljellään pientiloilla ja plantaaseilla yli 130 maassa. Tuotannosta 80 % on ruokosokeria ja 20 % juurikassokeria.

Sokerimarkkinat ovat kehitysmaiden viljelijöille haastavat, sillä sokerin hinnat vaihtelevat rajusti. Yksi tärkeimmistä syistä kehitysmaiden sokerinviljelijöiden ahdinkoon on se, että sokeria tuottavat länsimaat tukevat omaa sokeriteollisuuttaan. Tukiaiset ja tullit tekevät sokerin viennin erittäin vaikeaksi kehitysmaiden sokerinviljelijöille.
Toisin kuin useimmille muille Reilun kaupan tuotteille, Reilun kaupan sokerille ei ole takuuhintaa. Syynä on se, että monet valtiot määrittelevät sokerin hinnan, joten Reilu kauppa ei pysty vaikuttamaan siihen, mitä viljelijöille maksetaan myymästään sokerista.

Reiluun kauppaan kuuluvat sokerin pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia. Osuuskunnille maksetaan myymästään sokerista myyntihinnan päälle Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuun aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.

Suomessa on myyty Reilun kaupan sokeria vuodesta 2000.


  • Kaikki Reilun kaupan sokeri tulee pienviljelijöiden tiloilta 19 eri maasta.
  • Suomessa myydään sekä Reilun kaupan sokeria että tuotteita (makeisia, jäätelöä ja keksejä), joiden valmistuksessa on käytetty Reilun kaupan sokeria.
  • Reilun kaupan sokeri on usein ns. massabalanssituote.

Sokeriruoko on vihreä ruohokasvi, joka kasvaa 3-4 metriä korkeaksi. Sokeriruokoa pilkotaan yleensä suurilla viidakkoveitsillä.

Normaalisti sen viljelyssä käytetään runsaasti torjunta-aineita, mutta Reilussa kaupassa vaarallisten kemikaalien käyttö on kiellettyä.