Puuvilla

Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tuotteita on tarjolla sekä kuluttajille että ammattikäyttöön. Puuvillantuotannon haasteet liittyvät ihmisoikeuksiin ja ympäristövaikutuksiin.

Lue Reilun kaupan merkistä

Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tuotteita on tarjolla sekä kuluttajille että ammattikäyttöön. Laajassa valikoimassa on esimerkiksi vaatteita sekä käyttötekstiilejä kotiin ja hotelleihin.

Noin sata miljoonaa perhettä ympäri maailman saa elantonsa puuvillan viljelystä. Ala työllistää noin 350 miljoonaa ihmistä.

Reilun kaupan kansainvälisen puuvillajulkaisun mukaan puuvillaa viljellään yli sadassa maassa, joista Kiina ja Intia tuottavat yli puolet maailman puuvillasta. Puuvilla on tärkeä työllistäjä ja tulojen lähde myös Länsi- ja Keski-Afrikassa, Pakistanissa ja Keski-Aasiassa. Puuvillan viljelijöistä 90 prosenttia on kehittyvissä tuottajamaissa, ja puuvilla on monen pienen maaseutuyhteisön taloudellinen tukipilari.

Reilun kaupan puuvillaa viljellään seitsemässä maassa. Mukana järjestelmässä on jo yli 45 000 pienviljelijää. 85 prosenttia Reilun kaupan puuvillasta tulee Intiasta.

Puuvillan viljelyssä on parannettavaa ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyen. Luomu puuvilla ja Reilun kaupan merkki viestivät vastuullisemmasta puuvillan tuotannosta.
Puuvillan viljely työllistää useita ihmisiä ympäri maailman. Reilun kaupan merkki vaatteessa ja tekstiilituotteessa kertoo vastuullisemmasta puuvillan tuotannosta.

Puuvillantuotannon haasteita

Viljelijäyhteisöt elävät puuvillan maailmanmarkkinahinnan armoilla. Hinta laskee välillä niin alas, etteivät viljelijät saa katettua sillä edes tuotantokustannuksia – puhumattakaan perheidensä elättämisestä. Puuvillan viljelijöiden ansioiden nostamista hankaloittavat pitkät tuotantoketjut, suurten brändiyritysten neuvotteluvalta ja kuluttajien tottumus halpaan pikamuotiin. 

Puuvillan istuttamisessa ja sadonkorjuussa käytetään runsaasti lapsityövoimaa. Usein ongelman juurisyy on puuvillan poimijoiden hyvin matala palkkataso, ja poimijat tuovat lapsensa pelloille hankkimaan lisätuloja. Myös pakkotyön teettäminen on suuri ongelma puuvillantuotannossa.

Ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa puuvillapensaan kasvatusta ja lisää tuholaisia sekä kasvitauteja – toisaalta tekstiiliteollisuus on merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Puuvillan tuotanto kuluttaa runsaasti vettä, köyhdyttää maaperän ja luonnon monimuotoisuutta ja saastuttaa ympäristöä.

Yli 80 prosenttia viljellystä puuvillasta on geenimuunneltua. Patentoidut siemenet on ostettava joka satokaudelle erikseen, ja jotta GM-siemenistä saa kaiken irti, viljelyyn on käytettävä suuri määrä ympäristölle ja ihmiselle haitallisia kemikaaleja sekä vettä.

Puuvillaan liittyvät haasteet eivät koske vain viljelyä vaan koko tuotantoketjua pelloilta tekstiilitehtaisiin. Matala palkkataso on ongelma kautta linjan, ja moniin työvaiheisiin kuuluu esimerkiksi vaarallisten kemikaalien käsittely.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa puuvillan tuotantoon ja viljelyyn

Näin Reilu kauppa vaikuttaa puuvillan tuotantoon ja viljelyyn

1

Reilun kaupan takuuhinta

Viljelijät saavat myymästään Reilun kaupan puuvillasta vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavan Reilun kaupan lisän, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varoja käytetään tuotannon tehostamiseen tai yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon.

2

Osuuskunnat

Pienviljelijöitä tuetaan järjestäytymään tuottajayhteisöiksi, kuten osuuskunniksi, jotta he voivat neuvotella paremmat kauppaehdot ja saavuttaa laajemman asiakaskunnan. Myös esimerkiksi siementen ja koulutuksen hankkiminen on helpompaa yhteisvoimin.

3

Lapsityövoima kielletty

Reilun kaupan puuvillatiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Reilu kauppa pyrkii ennen kaikkea vaikuttamaan siihen, että vanhemmat saisivat työstään elämiseen riittävät ansiot ja lapset pääsevät kouluun.

4

Tasa-arvo

Reilun kaupan puuvillatiloilla edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa: naisviljelijöille maksetaan saman verran kuin miehille ja he saavat tulon suoraan itselleen.

5

Kausityöntekijöiden oikeudet

Suurilla puuvillapelloilla käytetään usein kausityövoimaa sadonkorjuuaikana, ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia.

6

Ympäristösäädökset

Reilun kaupan puuvillan tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa. Reilun kaupan säännöt kieltävät myös geenimanipuloitujen siementen käytön. 65 prosenttia Reilun kaupan puuvillasta on luomua.

7

Paremmat työolot ja riittävä palkka

Vuonna 2016 Reilu kauppa lanseerasi kunnianhimoisen tekstiilistandardin, jonka tavoitteena on tehdä tekstiilitehtaiden toiminnasta aiempaa demokraattisempaa ja taata tehdastyöläisille paremmat työolot ja elämiseen riittävä palkka.

Tutustu kuluttajabrändeihin

Kuluttajabrändejä, joilta löytyy Reilun kaupan puuvillasta tehtyjä tekstiilituotteita ja vastuullisia vaatteita: Esimerkiksi Finlayson, Dressmann, Bik Bok, Cubus ja Dedicated

Lisäksi löytyy Reilun kaupan puuvillasta tehtyjä vanulappuja ja vanupuikkoja. Katso esimerkiksi Pirkka-tuotteet ja Topz-tuotteet.

Tutustu Reiluihin tilaustuotteisiin

Organisaatiot voivat hankkia myös Reilun kaupan puuvillan tilaustuotteita: Innoflame Oy:n Neutral-tekstiileistä ja GC Sporstwear Oy:n Cottover-valikoimasta.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät sekä kulta

+358 41 317 8887