Reilu kauppa suosittelee kouluille vastuullisia vaatteita ja tekstiilituotteita

Reilun kaupan puuvillasta valmistettujen tekstiilituotteiden valikoima Suomessa on monipuolistunut. Tarjolla on ympäristö ja ihmisoikeudet huomioiden valmistettuja vaihtoehtoja esimerkiksi koulujen ja harrastusporukoiden nimikoiduiksi huppareiksi ja kangaskasseiksi.

Vastuuton puuvillan viljely aiheuttaa muun muassa maaperän köyhtymistä, vesivarojen ehtymistä, saastumista, köyhyyttä ja haitallista lapsityötä.

– Näitä haittoja voi tehokkaasti vähentää valitsemalla kierrätysmateriaaleista tai Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tuotteita. Siksi kannustamme asettamaan ostoille tiukat vastuullisuuskriteerit ja syynäämään tekstiilien materiaalitiedot tarkkaan ennen tilauksen tekemistä, sanoo Reilun kaupan vastuullisuuspäällikkö Josetta Nousjoki.

Reilun kaupan viljelyllä on useiden tutkimusten* mukaan myönteisiä vaikutuksia sekä ihmisiin että luontoon. Reilu kauppa on nostanut Intian puuvillan viljelijöiden tuloja, vähentänyt lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja hillinnyt ympäristöhaittoja. Reilun kaupan kriteerien mukaisen viljelyn negatiiviset sosiaaliset vaikutukset ovat tutkitusti jopa 97 prosenttia pienemmät tavalliseen viljelyyn verrattuna.

Viljelijät saavat myymästään puuvillasta aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavan Reilun kaupan lisän. Reilun kaupan puuvillamerkki varmistaa myös sen, ettei puuvillan viljelyssä ole käytetty pakkotyötä. Reilu kauppa ei sertifioi Kiinassa tuotettua puuvillaa.

Vastuullinen valinta on tärkeä viesti koululaisille ja opiskelijoille

Valitsemalla vastuullisia vaatteita, kuten Reilun kaupan puuvillasta valmistetun tuotteen, koulu viestii olevansa vastuullinen ja tiedostava toimija. Samalla se antaa mahdollisuuden keskustella lasten ja nuorten kanssa vastuullisesta kuluttamisesta, pikamuodin ongelmista ja vaatteiden alkuperästä.

Reilun kaupan huppareita saa esimerkiksi Innoflamen Neutral-tekstiileistä ja GC Sportswearin Cottover-valikoimasta. Kuva: Neutral

Suomessa reilumpia huppareita, t-paitoja ja kangaskasseja omilla painatuksilla löytyy mm. GC Sportswearin CottoVer-valikoimasta sekä Innoflamen Neutral-tekstiileistä.

Varainhankintaan sopivia Reilun kaupan suklaita omilla kääreillä voi tilata Dammenbergiltä ja kahveja opettajainhuoneeseen tukkujen lisäksi esim. Rost & Co’lta, Mokkamestareilta ja Johan & Nyströmiltä.


Lisätietoja:

*Tutustu esimerkiksi näihin tutkimuksiin: