Viinit tulivat kauppoihin, mutta milloin niitä saa Reilun kaupan tuotteina?

Tällä viikolla kauppojen kiinnostavin tuote on tietysti – viinit! Media ja asiakkaat ehtivät heti aamutuimaan tutkimaan Prisman hyllyjä ja erilaisilla makutesteillä on arvioitu, mikä näistä, enintään kahdeksan prosentin viinivalikoiman viineistä, sopiikaan parhaiten suomalaiseen suuhun. Mutta milloin hyllyillä keikkuvat Reilun kaupan merkillä varustetut juomat?

Viinejä on soviteltu kauppojen hyllyille jo vuosia. Alkoholilain uudistus ehti jo olla melkoisessa vastatuulessa, mutta hyväksynnän jälkeen kaikki onkin edennyt vauhdilla. Alkoholilain uudistusta on perusteltu muun muassa sillä, että se tuo kuluttajille monipuolisen, helposti saavutettavan ja kohtuuhintaisen viinivalikoiman. Kilpailu on hyvästä, sillä se kirittää vähittäiskauppojen ja Alkon valikoimaa. Iso kysymys kuitenkin on, miten vastuullisuus pysyy mukana, kun kilpaillaan kuluttajien valinnoista?

Viinintuotantoon liittyy edelleen runsaasti ihmisoikeusriskejä. Riskit myös kasvavat mitä edullisempiin viineihin siirrytään, sillä työvoimakustannukset ovat valitettavan yleinen keino pihistää, kun lopputuotteen hintaa halutaan painaa kuluttajaa ajatellen alemmas.

Esimerkiksi Etelä-Afrikassa, jossa tuotetaan paljon huokeita bulkkiviinejä, on työtekijöiden oikeuksissa ja hyvinvoinnissa paikoin paljon korjattavaa. Vaikka työntekijöiden palkat ja työsuhteet sekä paikalliset edellytykset ja lain vaatimukset täyttyisivät, joutuvat viinitilojen työntekijät usein sinnittelemään alle elämiseen riittävien ansioiden.

Muun muassa näiden ongelmien korjaamiseksi Reilu kauppa tekee aktiivisesti työtä. Reilun kaupan rypäleistä maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, sekä Reilun kaupan lisää, joka on takuuhinnan päälle maksettava bonus, jota on käytetty osuuskuntien kehittämiseen sekä suurtilojen työntekijöiden olojen parantamiseen. Lisäksi Reilun kaupan kriteerit velvoittavat huolehtimaan vastuullisesti ympäristöstä, työntekijöiden oikeuksista ja turvallisuudesta. Kaiken tämän päälle Suomen Reilu kauppa tekee Etelä-Afrikassa kehitysyhteistyötä, josta hyötyy 28 000 viinityöntekijää, mutta välilliset vaikutukset koskevat koko sektoria.

Kauppaketjuilla ja alkoholitaloilla on nyt loistava mahdollisuus tuoda vastuulliset juomavalinnat vähittäiskauppojen hyllyille. Näkisin mielelläni hyllyssä Reilun kaupan sertifioituja viinejä tai kesäistä Reilun kaupan sangriaa. Tai miksipä ei vaikka Reilun kaupan glögiä, kun taas illat viilenevät ja pimeä laskeutuu jo ennen kello kuutta.

Me Reilussa kaupassa autamme kyllä hyvien viinimakujen lisäksi täyttämään kauppojen hyllyt viinillä, jonka arvoketjussa on huomioitu niin ihmisoikeudet kuin ympäristö.

Haluatko jutella lisää Reilun kaupan viineistä?

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

041 317 8887
Kirjoittaja

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö