Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Ilmastonmuutos muokkaa ympäristöä, talouksia, yhteiskuntia ja kulttuureja. Afrikassa ilmastonmuutos näkyy jo viljelijöiden elämässä erityisesti kuivuutena. Sen sijaan Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa ilmasto on entistä kuumempi ja kosteampi, minkä takia satoja tuhoavat kasvitaudit ovat yleistyneet.

Me Reilussa kaupassa näemme, miten suoraan ilmastonmuutos vaikuttaa miljooniin köyhiin ihmisiin.

Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä elintarvikkeista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Tutkijat¹ ovat esittäneet, että kahville sopiva viljelysala saattaa puolittua vuoteen 2050 mennessä.

Kahvi on myös yksi maailman suurimmista viljelykasveista. Se työllistää noin 25 miljoonaa pienviljelijää. Kun muutkin tuotantovaiheet lasketaan mukaan, kahvi työllistää maailmanlaajuisesti 100 miljoonaa ihmistä.

Ilmastonmuutos koettelee monen muunkin elintarvikkeen tuotantoa. Banaaniplantaasit Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa ja Costa Ricassa ovat viime vuosina kärsineet pahoin sääoloista. Teen maku on muuttumassa, koska kovat sateet laimentavat aromia ja kofeiinitasoa. Viinitarhat ovat kohdanneet ennennäkemättömiä pakkasia, tulvia ja kuivuutta. Kuivuus Etiopiassa, mistä tulee Suomeen esimerkiksi kukkia ja kahvia, on herättänyt muistikuvat vuoden 1985 Live Aid -kampanjasta.

Kehitysmaiden viljelijät kärsivät näistä muutoksista eniten, koska heidän toimeentulonsa riippuu maataloudesta ja luonnosta. Heidän mahdollisuutensa ja tietonsa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ovat usein vähäiset.

Muutokset iskevät silti myös suomalaiskuluttajiin. Millaista kahvia, banaaneja, teetä ja viiniä on saatavilla vuonna 2050? Loppuuko suklaa maailmasta vuoteen 2050 mennessä?


¹ Lähde: A bitter cup: climate change profile of global production of Arabica and Robusta coffee. Bunn, C., Läderach, P., Ovalle Rivera, O. et al. Climatic Change (2015)