Kuinka kahvi selviää ilmastonmuutoksesta? – Reilu kauppa julkaisi uuden oppaan viljelijöille

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen. Reilun kaupan uusi opas kahvinviljelyyn on vapaasti jaossa kaikille kahvintuottajille. 8 500 viljelijän ja asiantuntijoiden kokemuksiin perustuva teos antaa tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja myös hillitsemisestä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa viljelijöihin suhteettoman kovalla kädellä. Oikkuileva sää ja luonnonmullistukset näkyvät nopeasti sadoissa ja sitä kautta viljelijöiden elinkeinoissa. Ilmastonmuutos voi myös johtaa siihen, että kahvin kaltaiset tutut tuotteet kauppojen hyllyillä käyvät harvinaisemmiksi.

Reilun kaupan tuottajaverkosto Afrikassa on perustanut ilmastoakatemian, joka tukee viljelijöitä selviytymään ilmastonmuutoksen tuomista ongelmista ja vähentämään viljelyn vaikutuksia ilmastoon.

Maailman ympäristöpäivää vietetään 5. kesäkuuta. Sen alla akatemia julkaisi kahvintuottajille oppaan ilmastonmuutoksesta. Se on jaossa maksutta myös viljelijöille Reilun kaupan ulkopuolella.

Työkaluja analyysiin ja tuotantoon

Opaskirjaan on tiivistetty kolmen vuoden aikana saadut opit kestävästä viljelystä, jossa otetaan ilmastonmuutos huomioon. 8 500 viljelijän kokemusten lisäksi oppaan tekemisessä on käytetty tutkijoiden osaamista.

Käytännössä opas kertoo viljelijöille, kuinka

  • arvioida muuttuvaa säätä ja miten se vaikuttaa maatilan sijaintiin
  • analysoida ympäristöriskejä ja -mahdollisuuksia
  • arvioida ilmastonmuutoksen vaikutuksia kullakin tilalla
  • määritellä parhaat tavat vähentää omaa vaikutustaan ilmastonmuutokseen
  • oppia parhaita toimintatapoja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa: läpi käydään maaperän ja veden käyttö, jätehuolto, energiankäyttö, kahvipensaiden suojelu ja uudistaminen sekä puiden käyttö maatiloilla varjostamaan pensaita.

Oppaan tueksi on tehty myös videoita, joita käytetään koulutuksissa Itä-Afrikassa. Lataa opas tältä sivulta.

Ilmastoakatemia Afrikassa

Tuottajaverkosto Fairtrade Africa on perustanut ilmastoakatemian tukemaan viljelijöitä, sillä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa pitää myös olla oikeudenmukainen. Kestäviin tuotantotapoihin on siirryttävä kaikkialla, mutta viljelijöitä pitää tukea, koska moni joutuu edelleen ponnistelemaan saadakseen työstään elämiseen riittävän ansion.

Kolme vuotta sitten perustettu akatemia toimii tällä hetkellä Keniassa. Sen tarkoitus on:

  • Lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja sen syistä. Viljelijöille on järjestetty kymmeniä tilaisuuksia, jotta heillä olisi kokonaisvaltaisempi kuva ilmastonmuutoksesta ja hyvät taidot johtaa liiketoimintaansa.
  • Kehittää viljelymenetelmiä. Akatemia tukee viljelijöitä sopeuttamaan viljelymenetelmiään kestävämpään suuntaan.
  • Edistää viljelyn monipuolistamista. Jokainen mukana oleva osuuskunta on perustanut kasvihuoneita, joissa viljelijät voivat opetella tuottamaan eri hedelmiä ja vihanneksia, jotteivat he olisi riippuvaisia vain yhdestä tuotteesta.
  • Tukea kestävän energian käyttöä. Akatemia tukee viljelijöitä tekemään arjen muutoksia, kuten käyttämään energiatehokkaampia liesiä, joissa poltetaan kahvin ylijäämistä puristettuja brikettejä tai käyttämään aurinkopaneeleja kodin sähköntarpeisiin.
Reilun kaupan ilmastoakatemian saavutuksia: 8 500 viljelijää kymmenestä osuuskunnasta on osallistunut toimintaan, 80 prosenttia koulutetuista viljelijöistä on ottanut uusia menetelmiä käyttöön, 800 ihmistä osallistui koulutuksiin viljelyn monipuolistamisesta, 20 prosenttia enemmän varjoa tuovia puita kahvipelloilla ja 1 300 uutta energiatehokasta liettä on asennettu.

Ilmastoakatemian oppaan julkaisi Fairtrade Africa. Julkaisua tuki Hollannin Reilu kauppa ja hyväntekeväisyyteen keskittynyt arpajaisjärjestö Nationale Postcode Loterij. Asiantuntemusta tarjosi myös Coffee Research Institute.

Kuvat: Fairtrade Netherlands
Teksti: Esa Salminen