Reilun kaupan suomalainen joulutähti – siis mikä?

Joulukukkasesongin käynnistyessä monet ovat huomanneet, että myynnissä on kotimaisia Reilun kaupan joulutähtiä. Olemme saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja tästä tuotteesta. Voiko kukka tosiaan olla sekä Reilun kaupan että kotimainen?

Hienoa, että ihmiset ovat niin valppaita ja aktiivisia, että ovat halunneet selvittää, mistä on kyse.

Kyllä, kyseessä on Reilun kaupan tuote ja kyllä, kyseessä on suomalainen tuote.

Reilun kaupan joulutähtien pistokkaat tulevat afrikkalaisilta kukkatiloilta ja ne kasvavat täyteen mittaansa kotimaisilla kukkatarhoilla. Vähän samanlainen kuvio kuin kahvissa, jonka pavut tulevat jostain kaukaa, mutta joka saatetaan paahtaa ja pakata täällä Suomessa.

Joulutähtien matka alkaa Etiopiasta

Reilun kaupan joulutähtien matka alkaa etiopialaiselta Reilun kaupan kukkatilalta, josta ne lentävät pistokkaina Suomeen ja kasvavat täyteen kukoistukseensa Ylitalon ja Ansari-Yhtymän puutarhoilla.

Pistokastuotantoon tarvitaan valtavasti työvoimaa. Suuri osa viherkasvien pistokkaista tulee Itä-Afrikasta, jossa työvoima on halpaa, sillä työntekijöille maksetaan äärimmäisen alhaista palkkaa.

Reilu kauppa haluaa olla mukana parantamassa kukkatilojen työntekijöiden olosuhteita. Reilulle kaupalle pistokastuotannossa mukana oleminen on vielä varsin uutta, mutta toivottavasti kasvavan kysynnän myötä päästään parantamaan kukkatilojen tuhansien työntekijöiden ja heidän perheidensä elämää.

Reilun kaupan kukkatiloilla lapsityövoiman käyttö on kiellettyä. Tilojen työntekijöillä on säännölliset työajat ja yhdessä sovitut edut. Kemikaalien käytöstä viljelmillä on tiukkoja rajoituksia ja tarkkoja ohjeita, joilla suojellaan sekä työntekijöitä että ympäristöä. Ympäristöä huomioidaan myös mm. veden käyttöä koskevin rajoituksin.

Kukkatilojen työntekijät päättävät itse, miten käyttävät tilalle maksetut Reilun kaupan lisät. Päätösvalta on jo itsessään tärkeä osoitus työntekijöihin kohdistuvasta luottamuksesta, mutta vielä tärkeämpää on, että työntekijät näkevät, että varat todella käytetään heidän toivomallaan tavalla työympäristön ja heidän perheidensä elinolojen kohentamiseen.

Taustalla halu parantaa kukkatilojen työntekijöiden olosuhteita

Euroopassa myytävät leikkokukat tulevat suurelta osalta itäafrikkalaisilta kukkatiloilta ja sieltä tulee myös yhä suuremmalta osin ruukkukasvien pistokkaita.

Sveitsissä heräsi vuosituhannen alussa huoli Itä-Afrikan ruusutilojen kurjista työolosuhteista. Sveitsin Reilun kaupan yhdistys lähti selvittämään, voisivatko he tehdä asialle jotain. Sveitsissä laadittiin kriteerit, joita noudattamalla kukkatilat voisivat myydä kukkia Reilun kaupan sertifioinnilla ja mietittiin, miten kukkatiloja lähdetään tukemaan, jotta työntekijöiden oloja saadaan korjattua ja ympäristöä huomioitua entistä paremmin. Ajatuksena oli nimenomaan tukea kukkatilojen työntekijöitä – ei omistajia.

Reilun kaupan kukista tuli suuri myyntimenestys Sveitsissä ja Sveitsin Reilun kaupan yhdistyksen johdolla itäafrikkalaisilla kukkatiloilla saatiin aikaan todellista muutosta. Muutama vuosi myöhemmin Reilun kaupan kattojärjestö Fairtrade International tarttui asiaan ja Reilun kaupan kukkia saatiin myyntiin muihinkin maihin. Suomessa Reilun kaupan kukkia on myyty vuodesta 2006 ja Reilun kaupan pistokkaista kasvaneita joulutähtiä vuodesta 2016.

Teksti: Sanna Räsänen