Reilun kaupan viljelijät vaativat reiluja ilmastolupauksia 

Reilu kauppa on näkyvästi mukana YK:n ilmastohuippukokouksessa (COP26), joka järjestetään Skotlannin Glasgow’ssa 31.10.–12.11. Lähes kaksi miljoonaa Reilun kaupan viljelijää vaatii avoimessa kirjeessä päätöksentekijöitä pitämään lupauksensa 100 miljardin dollarin vuosittaisesta ilmastorahoituksesta. 

Viljelijät kirjoittavat kirjeessään näin: 

“Kasvatamme ruuan ja tuomme sen ruokapöytiin ympäri maailman, mutta puutteelliset ilmastotoimet ovat vaaranteet elinkeinomme. Päättäjät ovat rikkoneet lupauksia vähentää päästöjä kerta toisensa jälkeen vuosien ajan. Tämänhetkinen päästötaso aiheuttaa äärimmäisiä sääolosuhteita, jotka kuivattavat peltomme yhtenä päivänä ja laittavat ne tulvimaan seuraavana. Päästöt kasvavat vaarallisesti, kun taas kunnianhimo ja kyky tehdä luonnon kantokyvylle elintärkeitä päätöksiä on edelleen liian alhainen. Meille on luvattu ilmastorahoitusta, jotta voisimme jatkaa ruoan kasvattamista muuttuvasta säästä huolimatta. Nämä tuet eivät ole vielä saavuttaneet meitä.” 

Reilu kauppa vaatii päättäjiä:  

  1. pitämään lupauksensa vuosittaisesta ilmastorahoituksesta 
  2. ottamaan vastuun kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen päästöistä 
  3. tekemään kauppasopimuksia, jotka ovat ympäristön kannalta reiluja 
  4. vahvistamaan sääntelyä, joka ohjaa oikeudenmukaisiin ja kestäviin toimitusketjuihin (esimerkiksi yritysvastuulain turvin)

    Allekirjoita vetoomus ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta Fairtrade UK:n sivuilla

Tuore tutkimus: Viljelijät ovat ilmastokriisin etulinjassa 

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset muodostavat vakavan riskin maailmanlaajuiselle maataloustuotannolle ja uhkaavat suoraan miljoonien Reilun kaupan maanviljelijöiden toimeentuloa ympäri maailmaa. Lisäinvestoinnit ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ovat ratkaisevan tärkeitä, jos tulot putoavat.  Ilmastonmuutoksesta johtuvat sään ääri-ilmiöt ja erityisesti kuumenevat olosuhteet vaikuttavat viljelyolosuhteisiin kriittisimmin kahvin, kaakaon ja banaanin viljelyssä Latinalaisesta Amerikasta Aasian ja Tyynenmeren alueelle asti.   

”Raportin tulokset ovat erittäin hälyttäviä ja vaativat välittömiä ja kattavia ilmastotoimia. Uhka monien toimitusketjujen tulevaisuudelle on hyvin todellinen ja maanviljelijät ja maataloustyöntekijät ovat maailmanlaajuisen ilmastokriisin etulinjassa. Meidän on tehtävä kaikkemme varmistaaksemme, ettei heitä unohdeta”, Fairtrade Internationalin toimitusjohtaja Nyagoy Nyong’o toteaa. 

Reilu kauppa on viime vuosina vahvistanut erityisesti ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutokseen liittyviä kriteerivaatimuksiaan. Avainroolissa tässä työssä ovat Reilun kaupan ilmastoakatemiat sekä Reilun kaupan tuottajien kanssa toteutetut hankkeet. On selvää, että ilmastokriisin laajuus vaatii jatkossa laajempaa tukea viljelijöiden tukemiseksi. 

Tutkimuksen toteuttivat VU Amsterdamin ja Bernin yliopistot, ja sitä rahoitti Euroopan Unioni. Tutkimustulokset julkaistiin lokakuussa 2021

Katso nämä sisällöt: 

Yhteystiedot

Leena Kummu

Viestintäpäällikkö

0505691836