Reilu kauppa parantaa palkkausta banaanintuotannossa

Reilu kauppa on kampanjoinut pitkään elämiseen riittävien ansioiden puolesta. Työtä on tehty myös sen eteen, että Reilun kaupan tiloilla maksettaisiin palkkoja, jotka kattavat kaikki perustarpeet ja jotain jäisi säästöönkin.

Reilun kaupan banaanitilan työntekijöitä. Kuva: Johns Hopkins CSSE/Swedenabroad⁣

Heinäkuusta 2021 eteenpäin Reilun kaupan banaanitiloilla ympäri maailmaa liikahdetaan tähän suuntaan isosti. Alalle on määritelty peruspalkat, jotka ovat 70 prosenttia elämiseen riittävästä ansiosta kussakin maassa. Se on tärkeä askel, sanoo Fairtrade Internationalin työoikeuksien asiantuntija Wilbert Flinterman.

”Joissain maissa banaanityöntekijöille maksetaan jo nyt elämiseen riittäviä palkkoja, mutta monissa niihin on vielä pitkä matka.”

Monissa maissa työntekijöille on maksettu lain mukaista minimipalkkaa, mutta se on usein alhainen. Jatkossa kaikissa maissa Reilun kaupan banaanitiloilla työntekijöille aletaan maksaa vähintään peruspalkkaa, mikä tarkoittaa palkankorotuksia tuhansille ihmisille. Lisäksi työntekijät saavat Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä he päättävät yhdessä.

Järjestäytymistä tuetaan samalla

Monissa maissa ei ole toimivia ammattiliittoja, jotka edustaisivat laajasti työntekijöiden etuja ja neuvottelisivat palkoista.

”Reilussa kaupassa uskotaan vakaasti, että kollektiivinen neuvottelu on kestävin ja voimauttavin keino päästä elämiseen riittäviin palkkoihin – niin työntekijöiden kuin työnantajien kannalta pitkällä aikavälillä”, Flinterman sanoo.

Siksi samaan aikaan jatketaan työtä sen eteen, että työntekijät tietävät oikeutensa ja että suhteet työntekijöiden ja työnantajien välillä ovat jouhevat.

Reilussa kaupassa vaaditaan jo ennestään, että palkkojen pitää kasvaa ajan mukana, ja plantaasien tulee neuvotella työntekijöiden edustajien kanssa suunnitelma, jolla elämiseen riittäviin palkkoihin päästään. Nyt tiloilla pitää tehdä suunnitelma, miten peruspalkkaa aletaan kasvattaa, jotta kuilun viime metrit saadaan kiinni.

Fairtrade International muistuttaa, että tähän tarvitaan koko arvoketjua: jotta tiloilla voidaan maksaa parempia palkkoja, täytyy niiden saada myytyä tarpeeksi banaaneja Reilun kaupan markkinoille, ja banaaneista pitää saada riittävästi tuloja. Vähittäiskaupoissa banaaneilla käydään hintakilpailua, ja tiloilla on paineita hyväksyä yhä alhaisempaa korvausta tuotannostaan.

Väliaikaisia muutoksia pandemian aikana

Koronaviruksen aiheuttama pandemia on lisännyt epävarmuutta maataloustyöntekijöiden elämässä, myös banaanitiloilla.

Vanhastaan Reilun kaupan lisästä on saanut maksaa viidenneksen käteisenä työntekijöille. Tämä osuus on väliaikaisesti nostettu 50 prosenttiin Reilun kaupan lisästä, jotta palkkaus voi lähentyä elämiseen riittäviä ansioita.

Reilu kauppa on vastuullisuussertifikaateista ainoa, jossa banaaneista maksetaan kiinteää lisää, jonka käytöstä työntekijät päättävät.

Teksti: Esa Salminen
Video: Living Wages for Fairtrade Banana Workers, Fairtrade International