Reilu kauppa aloittaa kahvin ilmastohankkeita Itä-Afrikassa

Ilmastoakatemiat Keniassa ja Etiopiassa tukevat viljelijöitä, jotta he voisivat tulevaisuudessakin tuottaa kahvia, vaikka ilmastonmuutos jyllää ympärillä.

Kahvintuotanto on pulassa ilmastonmuutoksen tähden. Tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kahvipensaiden soveltuvuus tuotantoon nykyisillä kahvintuotantoalueilla vähenee radikaalisti vuoteen 2050 mennessä.

Ilmasto vaikuttaa kahvintuotantoon eri puolilla ei tavoin, sanoo Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkö Teemu Sokka.

”Keski-Amerikassa ongelmana on ollut lisääntynyt kosteus ja kuumuus, mitkä pahentavat kahvia vaivaavaa sienitautia La Royaa eli kahviruostetta. Itä-Afrikassa viljelijöitä kiusaa kuivuus.”

Afrikan sarvessa on kärsitty historiallisesta kuivuudesta. Tyypillisesti Itä-Afrikassa on kaksi sadekautta vuodessa, mutta nyt jo neljät sateet ovat menneet pieleen. Paikoin ei ole satanut pisaraakaan kahteen vuoteen.

Uusi sukupolvi kahvinviljelijöitä

Latinalaisessa Amerikassa Reilu kauppa ry:llä on ollut ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin tuettuja ilmastohankkeita kahvintuottajien aseman helpottamiseksi jo pitkään, samoin Etiopiassa.

Nyt Etiopiassa aloitetaan uusi hanke, ja samoin Keniassa. Molempiin maihin perustetaan niin sanotut ilmastoakatemiat. Niissä tuetaan kahvinviljelijöitä monilla eri tavoilla: Tarjotaan koulutusta, kokeillaan taimitarhoissa uusia, kuivuutta kestäviä lajikkeita, tarjotaan luonnonmukaisia lannoitteita ja niin edelleen.

On myös mahdollista, että hankkeissa kokeillaan päästökauppaa. Esimerkiksi ottamalla käyttöön puita säästäviä liesiä viljelijät voisivat samalla tuottaa myytäväksi päästöhyvityksiä ja saada niistä lisää tuloja.

Maaseudulle elinvoimaa

Nuoret ovat molemmissa uusissa hankkeissa tärkeä kohderyhmä.

Keskittyminen nuoriin viljelijöihin on strateginen valinta, sillä niin kuin kaikkialla maailmassa, maaseudun nuoret haaveilevat elämästä kaupungeissa tai ulkomailla.

Itä-Afrikassa vaihtoehdot suurkaupungeissa eivät kuitenkaan ole häävit, eikä suuri maastamuuttokaan ole toivottavaa. Niinpä Reilu kauppa ry ja Fairtrade Africa haluavat kehittää elinkeinoja maaseudulle. Se on myös kansantaloudellisesti järkevää.

”Näille maille maataloustuotanto on kuitenkin suhteellinen etu, kun globaalisti katsoo”, Sokka sanoo.

 

Lue lisää Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöstä: Kehitysyhteistyö – Reilu kauppa ry

Teksti: Esa Salminen