Yhdistelmätuotteet

Osa Reilun kaupan tuotteista on niin sanottuja yhdistelmätuotteita eli tuotteita, joissa on myös muita kuin Reilun kaupan raaka-aineita. Reilu kauppa sertifioi vain kehitysmaatuotantoa. Esimerkiksi jäätelössä voi olla Reilun kaupan kaakaota, sokeria ja vaniljaa. Maitoa ei ole saatavilla Reilu kauppa -sertifioituna, eikä sen tuominen kehitysmaista olisi kannattavaakaan, joten sertifioidussa jäätelössä voi käyttää raaka-aineena vaikka kotimaista maitoa.

Jotta yhdistelmätuotteen pakkauksessa voi olla Reilun kaupan merkki, tuotteen tulee täyttää seuraavat edellytykset:

Tuotteessa on käytettävä sataprosenttisesti Reilun kaupan raaka-ainetta aina, kun raaka-aineelle on olemassa Reilun kaupan vaihtoehto.

  • Koko tuotteen sisällöstä vähintään 20 % tulee olla Reilu kauppa -sertifioitua.
  • Reilun kaupan raaka-aineiden osuus lasketaan kokonaispainosta tai -tilavuudesta silloin, kun tuote sisältää korkeintaan 50 % lisättyä vettä ja/tai maitotuotteita. Mikäli tuote sisältää yli 50 % lisättyä vettä ja/tai maitotuotteita, vähennetään niiden osuus ennen prosenttiosuuden laskemista.

Suomessa on myyty erilaisia Reilun kaupan yhdistelmätuotteita vuodesta 2004. Ensimmäisenä myyntiin tulivat keksit ja myslit, sittemmin jäätelö.

 

 

Ajankohtaista