Kukat

Suuri osa Suomessakin myytävistä kukista tulee suurilta itäafrikkalaisilta kukkatiloilta, joilla työskentelee alipalkattua työvoimaa hyvin haastavissa olosuhteissa.

Reiluun kauppaan kuuluvilla kukkatiloilla työntekijöille on maksettava vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa, työntekijöillä pitää olla oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Lisäksi työntekijöillä on oltava oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Reiluun kauppaan kuuluvalla kukkatilalla on oma demokraattisesti valittu komitea, joka päättää, miten tilalle maksettavat Reilun kaupan lisät käytetään tilan työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Varoilla voidaan esimerkiksi parantaa työntekijöiden asuinolosuhteita tai maksaa työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Suomessa on myyty Reilun kaupan ruusuja vuodesta 2006 ja Reilun kaupan neilikoita vuodesta 2007.


  • Kaikki Suomessa myytävät Reilun kaupan kukat tulevat suurtiloilta Itä-Afrikasta ja Ecuadorista.
  • Suosituin Reilun kaupan kukka on ruusu, mutta lisäksi Suomessa myydään Reilun kaupan kukkatiloilta tulevia neilikoita sekä sekakimppuja, joissa osa kukista on Reilun kaupan tiloilta.
  • Vuodesta 2016 lähtien Suomessa on myyty myös joulutähtiä, joiden pistokkaat on viljelty Reilun kaupan kukkatiloilla Itä-Afrikassa, mutta joulutähdet ovat kasvaneet täyteen mittaansa suomalaisilla kukkatiloilla.
  •  Lentokuljetuksesta huolimatta esimerkiksi kenialaisten Reilun kaupan ruusujen ilmastojälki on pienempi kuin hollantilaisten ruusujen. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Itä-Afrikan lämmössä kasvihuoneita ei tarvitse lämmittää.

Ajankohtaista:

Työttömyys vaivaa nyt erityisesti kukkatuottajia – Etiopian kasvihuoneissa kasvaa pian kukkien sijaan ruokaa – artikkeli 29.4.2020
Kahvi, tee, banaanit ja kukat – miten pandemia kurittaa Reilun kaupan suosikkituotteita?  – artikkeli 21.4.2020