Kahvi

Maailmassa on noin 25 miljoonaa kahvin pienviljelijää. He elävät kahvin maailmanmarkkinahinnan armoilla. Hinta laskee välillä niin alas, etteivät viljelijät saa katettua sillä edes tuotantokustannuksia – puhumattakaan perheidensä elättämisestä.

Reiluun kauppaan kuuluvat kahvin pienviljelijät muodostavat yhdessä kahviosuuskuntia. He saavat myymästään Reilun kaupan kahvista aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuun aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.

Reilun kaupan järjestelmä sai alkunsa meksikolaisesta kahvista, joka tuli markkinoille vuonna 1988. Suomalaisissa marketeissa Reilun kaupan kahvia alettiin myydä vuonna 1999.


  • Kaikki Reilun kaupan kahvi tulee pienviljelijöiden tiloilta.
  • Reilun kaupan kahvia viljelee yli 800 000 pienviljelijää 30 eri maassa, eniten Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella.
  • Reilun kaupan kahvinviljelijän tila on keskimäärin 1,4 hehtaaria eli hiukan jalkapallokenttää suurempi alue.
  • Suomessa on myynnissä yli sataa erilaista Reilun kaupan kahvia – papuina, jauhettuna, vaaleana ja tummana paahtona, espressona ja pikakahvina.

Kahvin kysyntä kasvaa – tuottajien ansiot laskevat –blogi 10.5.2019