Kahvi

Suomalaiset juovat keskimäärin 10 kg kahvia vuodessa. Kahvi onkin tunnetuin Reilun kaupan tuote.

Kahvi on yksi vaihdetuimmista raaka-aineista ja sen viljely työllistää monia kehittyvien maiden asukkaita. Maailmassa on noin 25 miljoonaa kahvin pienviljelijää, jotka elävät kahvin maailmanmarkkinahinnan armoilla. Hinta laskee välillä niin alas, etteivät viljelijät saa katettua sillä edes tuotantokustannuksia – puhumattakaan perheidensä elättämisestä.

Reiluun kauppaan kuuluvat kahvin pienviljelijät muodostavat yhdessä kahviosuuskuntia. He saavat myymästään Reilun kaupan kahvista aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuun aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä viljelijöitä että luontoa.


  • Kaikki Reilun kaupan kahvi tulee pienviljelijöiden tiloilta.
  • Reilun kaupan kahvia viljelee yli 800 000 pienviljelijää 30 eri maassa, eniten Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella.
  • Reilun kaupan kahvinviljelijän tila on keskimäärin 1,4 hehtaaria eli hiukan jalkapallokenttää suurempi alue.
  • Suomessa on myynnissä yli sataa erilaista Reilun kaupan kahvia – papuina, jauhettuna, vaaleana ja tummana paahtona, espressona ja pikakahvina.
  • Reilun kaupan järjestelmä sai alkunsa meksikolaisesta kahvista, joka tuli markkinoille vuonna 1988. Suomalaisissa marketeissa Reilun kaupan kahvia alettiin myydä vuonna 1999.

Tuotteet

Reilun kaupan kahvivalikoimassa on runsaasti erilaisia suodatinjauhatuksia, papuja ja pikakahveja. Valikoimasta löytyy myös pienpaahtimoiden laatukahveja vaativampaankin makuun sekä kahvipohjaisia valmisjuomia ja cold brew -kahvitiivisteitä.


Ajankohtaista:

Reilu laatukahvi täyttää vaativankin hifistelijän vaatimukset – artikkeli 3.6.2020
Reilu kauppa kasvattaa kahvin ja kaakaon markkinoita väliaikaisella sääntelyllä uutinen 20.5.2020
Kahvi, tee, banaanit ja kukat – miten pandemia kurittaa Reilun kaupan suosikkituotteita?  – artikkeli 21.4.2020
Kestävää kahvia Reilulla kaupalla – artikkeli 11.3.2020
Kahvin kysyntä kasvaa – tuottajien ansiot laskevat – blogi 10.5.2019

Ajankohtaista