Kahvin maailmanmarkkinahinta on laskussa – Reilu kauppa takaa tuottajille vakautta

Brasilian hyvä kahvisato on saanut kahvin maailmanmarkkinahinnan laskuun. Reilun kaupan takuuhinta ja -lisä turvaavat tuottajia hinnan ollessa alhainen.

Kahvin hinta maailmanmarkkinoilla on laskussa, ja syynä tähän on pitkälti Brasilian sää. Brasilialla on suuri vaikutus kahvin maailmamarkkinahintoihin, sillä se tuottaa kolmasosan maailman kahvisadosta. Syksyn sateet Brasiliassa ovat olleet hyvät, ja kahvisadosta odotetaan muhkeaa.

Vielä keväällä tilanne oli toinen, ja kahvin pörssihinta liiteli ennätyslukemissa. Silloinkin taustalla oli Brasilian sää, ensin kuivuus ja sitten hallat. Oman osansa toivat koronan ja Ukrainan sodan myötä nousseet pakkaus- ja kuljetuskustannukset.

Reilun kaupan avainasiakaspäällikkö Juha Tanskanen sanoo, että sään ääri-ilmiöt ovat haaste tasaisista kasvuolosuhteista nauttivalle kahville.

”Kahvi on ilmastollisten kasvuolosuhteiden kannalta katsottuna aika kranttu kasvi, joka tuottaa vain yhden sadon vuodessa.”

Esimerkiksi meillä suodatinkahvien valtalajikkeena oleva arabica vaatii Tanskasen mukaan menestyäkseen tasaisen lämpimät, noin 18–22 asteen lämpötilat.

”Kahvi on kasvina myös hallanarka ja se vaatii kukkiakseen ja marjoja tuottaakseen riittävän kosteuden.”

Tyypillisesti kahvin korkea hinta kertookin tuottajien ongelmista jossakin päin maailmaa, ja laskeva hinta taas siitä, että sadot ovat onnistumassa.

Kahviviljelijällä heikot mahdollisuudet neuvotella

Juha Tanskanen sanoo, että kahvin arvoketjut ovat monimutkaiset, ja markkinat ovat keskittyneet harvoille toimijoille. Valtaosa maailman kahvista tuotetaan pientiloilla, jotka myyvät satonsa eteenpäin välittäjille. Käytännössä kyse on ostajan markkinoista, joissa pienviljelijöiden neuvottelumahdollisuudet ovat vähäiset.

”Suuret kahvipaahtimot hankkivat tarvitsemansa raakakahvin kymmeniltä tuhansilta eri viljelijöiltä, ja suurimmat kansainväliset kahvitalot jopa sadoilta tuhansilta tiloilta. Suuret hankintakoneistot eivät jätä tilaa yksittäisen pienviljelijän hintaneuvotteluille”, Tanskanen sanoo.

”Kahvi ei kestä pitkää varastointia ilman laadun heikkenemistä, minkä vuoksi viljelijällä on yleensä pakottava tarve saada sato myytyä nopeasti.”

Reilun kaupan lisä auttaa kehittämään kahvin viljelyä

Reilu kauppa tarjoaa kahvintuottajille takuuhinnan, joka on kahvin laadusta riippuen 1,01–1,40 dollaria paunalta, eli noin 450 grammalta raakakahvia. Luomutuottajat saavat 30 dollarisenttiä tämän päälle.

Tällä hetkellä kahvin hinta maailmanmarkkinoilla on vielä hieman tätä korkeampi, joten Reilun kaupan kahvista maksetaan viljelijöille markkinahintaa. Jos hinta painuu alemmas, viljelijät saavat vähintään takuuhintaa.

”Reilun kaupan takuuhinta on nimensä mukaan taattu hinta, joka vähintään maksetaan tuottajalle raakakahvista”, Tanskanen sanoo. ”Tämän tarkoitus on varmistaa, että tuottaja saisi edes jollain tavalla järkevän korvauksen omasta työstään.”

Fairtrade Internationalin tekemästä kuvaajasta voi nähdä, miten maailmanmarkkinahinta on heilahdellut ja mistä syystä. Tummansinisen pörssihinnan yllä vaaleansinisellä kulkee Reilun kaupan hinta.

Kahvin maailmanmarkkinahintakaavio vuosilta 1989-2022
Kahvin maailmanmarkkinahintakaavio vuosilta 1989-2022.

 

Reilun kaupan viljelijöille maksetaan myös 20 dollarisenttiä paunalta Reilun kaupan lisää, jonka tuottajaosuuskunnat käyttävät haluamallaan tavalla: usein lasten koulutukseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tai tuotannon muuhun kehittämiseen. Lisäksi Reilu kauppa tukee kahvintuottajia erilaisilla koulutuksilla ja kehitysyhteistyöhankkeilla.

Lokakuussa julkaistun tieteellisen tutkimuksen mukaan Reilun kaupan kahvintuottajat selviävät kriiseistä muita paremmin.

Reilu kauppa on myös aktiivisesti mukana globaalissa pyrkimyksessä taata tuottajille elämiseen riittävät ansiot. Sen ajatus on, että työllä ja tuotannolla tulisi pystyä kattamaan terveellinen ruokavalio, säällinen asumus, terveydenhuolto, vaatetus, lasten koulutus ja muut tarvittavat menot. Lisäksi perheelle tulisi jäädä vähän säästöjä, joiden avulla voi panostaa tulevaisuuteen tai hoitaa yllättäviä kulueriä.

Reilu kauppa on laskenut tätä vastaavaa ansiotasoa eri maissa, samoin kun sitä, mitä kussakin maassa kahvista pitäisi viljelijöille maksaa, että he pääsisivät tähän ansiotasoon. Yhdessä Reilussa kaupassa olevien yritysten kanssa hintoja pyritään nostamaan tälle tasolle.

 

Teksti: Esa Salminen

Lue lisää Reilun kaupan kahvista tuoreesta julkaisustamme

 

Kysy lisätietoa asiantuntijaltamme:

Juha Tanskanen

Avainasiakaspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet ja pähkinät

+358 41 317 8887