Paahtimomestarin vinkit: mistä syntyy hyvä kahvi?

Paahtimomestari Antti Kivelä kertoo, millaisista elementeistä on hyvä kahvi tehty. Ensiluokkaisen ja vastuullisemmin tuotetun raaka-aineen lisäksi vaikuttavat esimerkiksi rakkaudella tehty paahto ja puhtaat välineet.

Antti Kivelälle kahvi on paitsi työ myös ennen kaikkea suuri intohimo. Hän on paahtimomestari ROST & Co. -paahtimossa Helsingin Lauttasaaressa.

”Kun kahvi on rakkaudella paahdettu, sen todella maistaa”, Kivelä vakuuttaa.

Hyvä kahvi syntyy ensiluokkaisista raaka-aineista

Hyvän kahvin tärkein elementti on ensiluokkainen raaka-aine. Kivelä kehottaa tutustumaan erityisesti pienpaahtimoiden tuotteisiin uudenlaisten makunautintojen löytämiseksi.

”Moni saattaa yllättyä ja todeta pienpaahtimokahvin kohdalla, että tämähän ei maistukaan pelkästään kahvilta – vaan juomasta löytyy oikeasti monenlaisia makuja, vaikkapa hedelmäisiä aromeja.”

Laatukahvien taso määritellään kansainvälisellä SCA-pisteytysjärjestelmällä, ja maksimi on sata. ”ROST & Co. -paahtimon kaikilla kahveilla on vähintään 80 pistettä”, Kivelä kertoo.

Paahtimomestari Antti Kivelä
Paahtimomestari Antti Kivelän mielestä on tärkeää, että toiminta on mahdollisimman kestävää ja jokaista tekijää kahvin arvoketjussa arvostetaan. Kuva: ROST & Co.

Luotettava sertifiointi ja valvottua vastuullisuutta

Aiemmin laatukahvit ja vastuullisuussertifioinnit eivät välttämättä kohdanneet. Nykyään on toisin: kuluttajan ei tarvitse valita maun ja vastuullisemman valinnan välillä, vaan hän voi saada molemmat.

”Lyhyessä ajassa on tapahtunut suuri muutos. Vielä 4–5 vuotta sitten meilläkin oli valikoimissa vain yksi Reilu kauppa -sertifioitu kahvi, mutta tällä hetkellä 95 prosenttia ROST & Co:n tuotteista on sekä Reilua kauppaa että luomua”, Kivelä kertoo.

”Itselleni on todella tärkeää, että toimintamme on mahdollisimman kestävää ja että arvostamme jokaista tekijää kahvin arvoketjussa. Nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä kahviteollisuudessa. Koen olevani etuoikeutettu, koska saan työskennellä kahvin kaltaisen luksustuotteen parissa, ja haluan jättää työlläni mahdollisimman kestävän jäljen.”

Tärkeää on Kivelän mielestä myös se, että sekä Reilu kauppa että luomu ovat kolmannen osapuolen valvomia sertifiointeja – eli ne ovat luotettavia niin kuluttajan kuin paahtajan näkökulmasta.

”Meillä ei millään olisi itsellämme resursseja tai osaamistakaan valvoa suoraan viljelijöiden tuotantoa.”

Paahtimella on väliä: puhtaita makuja ja vähemmän päästöjä

Kahvipaahtimon sydän on tietysti itse paahdin. ROST & Co. on perustettu vuonna 2016, ja käytössä on jo kolmas paahdin. Nykyisen laitteen hankintaan pari vuotta sitten olivat syynä paitsi tarve isompaan kokoon ja halu paahtotuloksen parantamiseen myös ilmastovaikutukset.

”Meidän paahtimemme on 2000-luvun moderni laite, jonka hiilidioksidipäästöt ovat perinteisiä paahtimia huomattavasti pienemmät, ja myös energiaa kuluu vähemmän”, Kivelä kertoo.

Ennen kaikkea uusi paahdin on ollut satsaus kahvin makuun.

”Nykyisessä paahtimessamme on olematon makuhävikki eli sen luoma makumaailma on puhdas ja kirkas – myös tummissa paahdoissa.”

Huolellinen valmistus ja tarjoilu ovat kunnianosoitus kahville

Kun viljelijät ovat antaneet ammattitaitoisen työpanoksensa kahvin alkutuotannossa ja paahtimo on tarkasti ja rakkaudella paahtanut kahvin, koittaa huipentuma eli hetki, kun kahvi lopulta valmistetaan ja tarjoillaan.

”Korostamme baristojen koulutuksissa, että heillä on suuri vastuu kahvin nautintaketjussa. Erityisen tärkeää on käyttää laadukkaita ja puhtaita laitteita”, paahtimomestari muistuttaa.

Toki suurin osa kahvista nautitaan kotioloissa, ja yhtä lailla siellä pitää kiinnittää huomiota puhtauteen. Hyvä kahvi voidaan pilata likaisilla laitteilla.

Jotta kahvin aromit pysyvät erinomaisina, Kivelä kehottaa ostamaan kahvia kerralla vain viikon tai parin tarpeisiin ja välttämään pitkää varastointia. Laadukkaan raaka-aineen kunnioittamista on myös se, että sitä ei turhaan hukata, eli kahvihävikkiä vältetään. Kahvia kannattaa valmistaa tarpeen mukaan, ei varmuudeksi ylen määrin.

”Jos kahvia kuitenkin jää yli, se kannattaa jäähdyttää ja laittaa sen jälkeen jääkaappiin. Esimerkiksi kaikkia meidän kahvejamme voi nauttia myös kylmänä”, Kivelä vinkkaa.

Mistä elementeistä syntyy hyvä kahvi?

  • Rakkaus ja intohimo
  • Ensiluokkaiset raaka-aineet
  • Valvottu vastuullisuus
  • Laadukkaat ja puhtaat laitteet
  • Kunnioittava valmistus ja käyttö

 

Teksti: Sanna Jäppinen