Reilun kaupan viljelijät vaativat tiukempia ilmastotoimia

1,8 miljoonaa Reilun kaupan viljelijää vaatii päätöksentekijöitä pitämään lupauksensa ilmastotukirahoituksesta COP26-ilmastokokouksen alla. Viljelijät varoittavat ruuan tuotannon olevan vaarassa, jos päästöt eivät vähene eikä sään ääri-ilmiöihin sopeutumista tueta. Ilmastonmuutos on teemana myös Reilun kaupan viikolla, jota vietetään Suomessa 25.-31.10.2021.

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat Reilulle kaupalle elintärkeitä kysymyksiä, sillä ne tekevät viljelijöiden arjesta ja toimeentulosta yhä epävarmempaa.  Ilmastonmuutos kurittaa erityisesti pienviljelijöitä, joille yhdenkin sadon epäonnistuminen voi uhata toimeentuloa. Reilun kaupan tuotteita kasvattavat viljelijät ja työntekijät ovat erityisen huolissaan ilmastonmuutoksen aiheuttamista sääolosuhteista.

“Kasvatamme ruuan ja tarjoamme sen ruokapöytiin ympäri maailman, mutta puutteelliset ilmastotoimet ovat vaaranteet elinkeinomme. Nykyinen päästötaso aiheuttaa muun muassa sään ääri-ilmiöitä, jotka kuivattavat peltomme yhtenä päivänä ja laittavat ne tulvimaan seuraavana. Meille on luvattu ilmastorahoitusta, jotta voisimme jatkaa ruuan kasvattamista muuttuvista sääilmiöistä huolimatta. Nämä tuet eivät ole vielä saavuttaneet meitä”, viljelijät kertovat avoimessa kirjeessään.

Ympäristönsuojelu on tärkeä osa Reilun kaupan tuotantoa. Viljelijöitä tuetaan taistelussa ilmastonmuutosta vastaan koulutuksilla, reilummilla palkoilla, kehitysyhteistyöohjelmilla ja Reilun kaupan kriteereillä ja ympäristön huomioivilla tuotantomenetelmillä. Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään.

”Suomessa vasta keskustallaan ilmastohätätilan julistamisesta, mutta kahvintuottajamaissa hätätila tuhoaa köyhien pienviljelijöiden elinkeinoja tässä ja nyt. Jos mitään ei tehdä, niin pitkällä aikavälillä ilmastonmuutos näkyy myös suomalaisten kahvikupeissa – ei ole mitenkään itsestään selvää, että nykyisiä kahvilaatujamme voidaan tuottaa myös tulevaisuudessa”, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kertoo.

Reilun kaupan tuotantoa määrittäviä kriteerejä on täydennetty hiljattain päästöhyvitysyksiköillä (Fairtrade Cardon Credits), joiden avulla mikä tahansa organisaatio, yritys tai yksityinen henkilö voi kompensoida päästöjä. Hyvityksiä luodaan kolmella tapaa tiloilla, joissa viljellään Reilun kaupan tuotteita: istuttamalla metsää, luomalla uusiutuvaa energiaa tai vaihtamalla kotitalouksien perinteisiä hiili- ja puuliesiä puhtaampiin ratkaisuihin.

Reilun kaupan viikkoa vietetään viikolla 43

Vuosittaista Reilun kaupan viikkoa vietetään 25.–31.10.2021. Kampanjaviikolla tuodaan esille ilmastonmuutoksen vaikutuksia viljelyolosuhteisiin, mutta myös sitä, miten Reilun kaupan tuotteita kasvattavat viljelijät ovat omalta osaltaan pystyneet muuttamaan toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi.

Pienillä teoilla on reilu vaikutus -kampanja näyttää havahduttavia faktoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kahvin, kaakaon, banaanin, puuvillan ja ruusun viljelyyn. Kampanja on tehty yhteistyössä Paper Planes -markkinointitoimiston kanssa. Reilu kauppa ry järjestää kampanjaviikon yhdessä yritysten ja muiden sidosryhmien, kuten Reilun kaupan korkeakoulujen, kaupunkien ja seurakuntien kanssa.

Osana Reilun kaupan viikkoa vietetään yhteinen Reilu kahvitauko torstaina 28.10. Reilun kahvitauon tarkoitus on tuoda ihmiset yhteen.

Yhteystiedot

Leena Kummu

Viestintä- ja markkinointipäällikkö

0505691836