Reilu kauppa: Vastuullisuus ei saa jäädä hintojen nousun jalkoihin

Vastuulliset valinnat ovat tärkeitä silloinkin, kun hinnat nousevat. Reilu kauppa ry muistuttaa, että globaalit kriisit iskevät kaikista kovimmin jo entuudestaan haavoittuvassa asemassa oleviin köyhien maiden ruokatuottajiin.

Ilmastonmuutoksen, pandemian sekä talouskriisin synnyttämä kolmoiskurimus on jättämässä köyhien maiden viljelijät ja tuottajat entistä heikompaan asemaan. Viime kuukausien aikana erityisesti Venäjän hyökkäyssota on syventänyt viljelijöiden ahdinkoa nopeasti eri puolilla maailmaa.

”Pelkästään Keniassa kahvinviljelijän tuotantokustannukset ovat lyhyessä ajassa jopa kolminkertaistuneet ja kukkatiloilla työntekijöiden palkat eivät pysy nousevien hintojen perässä. Turvaverkkojen puuttuessa tämä tarkoittaa tinkimistä terveydestä, ravinnosta, lasten koulutuksesta ja muista perustarpeista”, toteaa Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Vastuullisia elintarvikkeita, kuten kahvia, banaania ja suklaata tuottava Reilu kauppa kannustaa kuluttajia tekemään ostoksilla vastuullisia valintoja, sillä turvaverkko on köyhissä maissa kaikista olemattomin. Hintojen noustessa säästöä ei myöskään saa syntyä ihmisoikeuksia ja luonnon monimuotoisuutta polkemalla. Suomalainen kuluttaja ja Suomeen kahvia tai kukkia tuottavat kenialaiset ovat Sivosen mukaan samassa veneessä.

”Eri puolilla maailmaa elävien ihmisten ahdingolla on heijastusvaikutuksia toisiinsa. Esimerkiksi ostovoiman heikentyminen Euroopassa voi lisätä köyhyyttä Afrikassa. Vaikeat ajat ovat onneksi lisänneet myös ihmisten välittämistä ja vahvistaneet ajatusta siitä, että eri puolilla maailmaa elävien ihmisten hyvinvointi ja turvallisuus ovat kietoutuneet toisiinsa monin tavoin.”

Yksi merkki riittää

Viikolla 41 (10.–16.10.2022) vietetään vuosittaista Reilun kaupan viikkoa. Samalla käynnistyy Yksi merkki riittää -kampanja, jonka avulla halutaan muistuttaa, että vastuullisten valintojen ei tarvitse olla vaikeita. Reilun kaupan merkki tuotteessa kertoo, että tuotteen valmistuksessa on kunnioitettu niin alkupään tuottajaa kuin ympäristöäkin. Reilun kaupan tarjoama tuki tuo maailman viljelijöille turvaa myös turbulenteissa tilanteissa.

”Reilun kaupan turvin perheeni pärjää taloudellisesti ja samalla voimme tehdä investointeja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen”, sanoo etiopialainen Reilun kaupan kahviviljelijä Sisay Bedilu.

Suomen tunnetuin vastuullisuusmerkki

Reilu kauppa on Suomen tunnetuin vastuullisuusmerkki – sen tunnistaa 87 prosenttia suomalaisista (Kantar TNS 2021). Suomen valikoimista löytyy yli 1700 erilaista Reilun kaupan tuotetta.

Reilun kaupan merkin käyttöä koskevat kriteerit kieltävät syrjinnän sekä lapsityön hyväksikäytön ja ne kasvattavat tasa-arvoa ja demokratiaa. Noin neljännes kriteereistä koskee ympäristöä. Reilun kaupan kriteerien noudattamista valvotaan riippumattomasti. Reilun kaupan tuotteista maksetaan viljelijäosuuskunnille Reilun kaupan takuuhintaa ja kauppahinnan päälle tulevaa Reilun kaupan lisää.

 

Lisätietoja:

Janne Sivonen

toiminnanjohtaja, Reilu kauppa ry

p. 044 356 9369

janne.sivonen@fairtrade.fi

 

Mirka Kartano

viestintäpäällikkö, Reilu kauppa ry

p. 044 210 0056

mirka.kartano@fairtrade.fi