Koronavirus iskee kaikkein haavoittuvimpiin ihmisiin – Reilun kaupan avulla tuet kaikista heikoimpia

Tuotantoketjujen ja maailmantalouden heilahtelut näkyvät nopeasti köyhien tuottajien arjessa. Reilu kauppa tukee tuottajia ja työntekijöitä, mutta nyt myös kuluttajien tukea tarvitaan, sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen. 

Koronaviruksen aiheuttaman maailmanlaajuisen kriisin keskellä vaikeimmassa tilanteessa ovat ne ihmiset, jotka elävät lähestulkoon kädestä suuhun, ilman säästöjä tai kunnollisia turvaverkkoja. 

Tämä on Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivosen mukaan todellisuutta monelle pienviljelijälle ja työntekijälle köyhissä maissa. 

”Pienviljelijät ja työntekijät köyhissä maissa pinnistelevät muutenkin sen eteen, että he saavat riittävästi tuloja elämiseen. Nyt on entistä tärkeämpää muistaa myös köyhien maiden tuottajia ja tukea heitä ostamalla Reilun kaupan tuotteita”, Sivonen muistuttaa. 

Kukkakaupat ja rajat kiinni 

Koronaviruksen vaikutukset Reilun kaupan tuottajiin ja työntekijöihin vaihtelevat suuresti maasta ja tuotteesta toiseen. 

Yksi vaikeimmista tilanteista on kukkatiloilla Keniassa ja Etiopiassa, joissa on jouduttu lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä, sillä kysyntä Euroopassa on romahtanut, kun Keski-Euroopan kukkakaupat ovat menneet kiinni. 

Etelä-Afrikassa viinisektori kärsii, sillä kokoontumisrajoitukset vaikeuttavat työn tekoa ja maan rajojen sulkeminen on estänyt pitkälti myös rahdin liikkumisen. 

”Lähes kaikissa maissa liikkumisen rajoittaminen vaikeuttaa kansainvälistä kauppaa. Satamat ovat ruuhkautuneet, konteista on pulaa ja jonot tarkastuksiin pitkiä”, Sivonen sanoo. 

Satokausi vaikuttaa koronahaittoihin 

Eri tuotteiden satokausilla on vaikutusta koronaviruksen tuomiin haittoihin. 

Teen sadonkorjuu Etelä-Aasiassa on alkanut, ja korjattua teetä ei saada rajoitusten tähden myytyä entiseen tapaan, mikä vaikuttaa vähintään kymmenien tuhansien ihmisten elämään. Kahvin satoa korjataan eri aikoina eri maissa: esimerkiksi Keski-Amerikassa ja Meksikossa marjat on jo poimittu, mutta Brasiliassa, Kolumbiassa ja Perussa sadonkorjuu tehdään huhti–elokuussa. Jos liikkumisen rajoitukset kestävät pitkään, on riskinä, ettei kahvia saada poimittua oikeaan aikaan. 

Teen sadonkorjuu Etelä-Aasiassa on alkanut, mutta koronavirustilanne rajoituksineen hankaloittaa korjatun teen myyntiä. Kuva: Didier Gentilhomme

Globaalissa vähittäiskaupassa banaanit, kaakao, suklaa ja kahvi pärjäävät toistaiseksi, mutta kahvin kokonaismyynti on laskenut ravintoloiden ja kahviloiden sulkemisen myötä. Banaanin kysynnässä on ollut kasvua, ja myös suklaata on ostettu poikkeusoloissa ahkerasti, Sivonen toteaa. 

”Mikään tuoteryhmä ei luonnollisesti ole turvassa, jos toimitusketjuissa on vakavia häiriöitä tai maailmantalous ajautuu pitkään taantumaan tai lamaan”, Sivonen sanoo. 

Monessa köyhässä maassa virus ei ole levinnyt vielä niin vilkkaasti kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa, ja siksi vaikutukset ovat tätä nykyä enemmän taloudellisia. 

”Covid-19:n taloudelliset vaikutukset näkyvät jo monen viljelijän ja työntekijän arjessa. Terveydelliset vaikutukset ovat vasta tuloillaan”, sanoo Reilun kaupan kattojärjestö Fairtrade Internationalin kriteeri- ja hinnoitteluyksikön johtaja Gelkha Buitraga

Reilun kaupan lisä ja muut tavat auttaa 

Reilun kaupan osuuskunnat ja paikalliset Reilun kaupan järjestöt ovat jakaneet aktiivisesti tietoa ja suojavälineitä viljelijöille ja työntekijöille. Myös Reilun kaupan järjestelmä tarjoaa tuottajille ja työntekijäjärjestöille joustoja. 

Reilun kaupan lisää saa kriisin aikana käyttää joustavammin. Reilun kaupan takuuhinnan päälle maksettavaa lisää voi normaalioloissa käyttää erilaisiin hankkeisiin, esimerkiksi tuotannon kehittämiseen tai vaikkapa koulujen kunnostamiseen. Nyt työntekijöiden toimikunnat saavat jakaa lisän kokonaisuudessaan käteisavustuksena – normaalisti rahana on saanut jakaa 20–50 prosenttia. 

Poikkeusoloissa Reilun kaupan lisä voidaan jakaa kokonaisuudessaan käteisavustuksena tilojen työntekijöille. Intialaisen teetilan työntekijöitä jonottamassa palkanmaksuun. Kuva: Fairtrade Network of Asia and Pacific Producers (NAPP)

Myös pientuottajat saavat käyttää Reilun kaupan lisää joustavammin taudin leviämisen estämiseen ja tuottajien sekä työntekijöiden tukemiseen. 

Tuottajat ovat itsekin osallistuneet kriisitalkoisiin. Esimerkiksi Ecuadorissa banaanintuottajat ovat jakaneet ylijäämätuotantoa ruoka-apuna paikallisille ihmisille ja Pakistanin Reilun kaupan jalkapallojen tuottajat ovat tehneet puuvillavarastoistaan hengityssuojia köyhien yhteisöjen jäsenille. 

Kehitysyhteistyössä viivästyksiä 

Reilu kauppa ry julkisti tammikuussa, että sen kehitysyhteistyöohjelma laajenee, kun Ghanassa aletaan ratkoa lapsityövoiman käytön juurisyitä.

Reilu kauppa ry:llä on myös lukuisia muita kehitysyhteistyöhankkeita, jotka liittyvät esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien parantamiseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja vaikuttamistyön vahvistamiseen. 

”Liikkumisrajoitusten tähden koulutuksia ja suuria tapahtumia lykätään. Niille on myös suunniteltu vaihtoehtoisia toimintatapoja”, kertoo Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkö Teemu Sokka

Hankkeiden piirissä on jo nyt päätetty panostaa hygieniatuotteiden ja vesipisteiden hankkimiseen, koronaviestintään ja esimerkiksi vammaisten henkilöiden tukemiseen, sillä monen elinkeino on nyt uhattuna. 

”Hankkeissa myös tuetaan toimeentulomahdollisuuksien laajentamista, jotta erityisesti työntekijät selviävät kriisivaiheen yli. Esimerkiksi kukkatilojen työntekijöitä opetetaan valmistamaan saippuaa, jota he voivat myydä yhteisössä”, Sokka sanoo. 

Teksti: Esa Salminen