Rakastatko suklaata mutta inhoat epäoikeudenmukaisuutta?

Tasa-arvo, ympäristönsuojelu, koulutus, elämänlaatu ja monta muuta syytä valita kaakaonviljelijöille parempi ja reilumpi tulevaisuus Reilun kaupan avulla.

Melkein kaikki rakastavat suklaata, koska se maistuu niin hyvältä. Herkuttelua voikin olla vaikea lopettaa, ennen kuin koko patukka on kadonnut.

Mutta jos herkun taustoihin perehtyy syvällisemmin, saattaa saada selville paljonkin niistä olosuhteista, joissa suklaassa käytetyt kaakaopavut on tuotettu. Suklaateollisuuden todellisuus jättää suuhun yllättävän karvaan jälkimaun. Maaliskuun lopulla Norsunluurannikon hallitus ilmoitti, että se laskee viljelijöille maksettavaa minimihintaa 25 prosenttia edellisvuodesta.

Noin 60 prosenttia maailman kaakaosta tuotetaan kapealla vyöhykkeellä Norsunluurannikolla ja Ghanassa, 10 asteen sisällä päiväntasaajasta, missä ilmasto on riittävän kuuma ja kostea kaakaopavuille. Alueen noin 2,5 miljoonaa pienviljelijää tuottaa kaakaota erittäin ankarissa olosuhteissa. Tuotanto perustuu aivan liian usein epätasa-arvoon, epäoikeudenmukaisuuteen ja riistoon.

Kovasta työstään huolimatta keskimääräinen kaakaonviljelijä ansaitsee vain dollarin päivässä, ellei vähemmän. Tämä on selvästi alle äärimmäisen köyhyyden rajan, joka on 1,90 dollaria, ja vielä kauemmas jää Reilun kaupan laskemista elämiseen riittävistä ansioista, joka olisi noin 2,50 dollaria päivässä. Tämän lisäksi viljelijät ovat kaakaon maailmanmarkkinoiden heilahdusten armoilla.

On monta syytä, miksi Reilu kauppa on fiksumpi vaihtoehto.

Sukupuolten tasa-arvo

Monelle naispuoliselle viljelijälle perinteinen kaakaokauppa on vielä epäreilumpaa kuin miehille. Reilu kauppa on laskenut, että he ansaitsevat viidesosan miespuolisten viljelijöiden tuloista. Reilu kauppa vastustaa tätä sukupuolten välistä palkkaeroa ja auttaa naisia yrittämään ja menestymään omilla ehdoillaan.

Reilun kaupan kriteerien tarkoitus on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa, lisätä naisten osallistumista yhteiskuntaan ja tarjota yhä useammalle naiselle ja tytölle mahdollisuus Reilun kaupan etuihin.

Kun kauppajärjestelmä on suunniteltu viljelijöiden etujen vastaisesti, se johtaa köyhyyteen, yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon ja ympäristötuhoihin. Kaakaoalan rakenteelliset ongelmat jatkuvat, ellei niihin puututa.

Koulutus

Therese on CAVA-osuuskunnan jäsen Norsunluurannikolla. Hän uskoo, että hänen lapsensa ansaitsevat paremman elämän. Theresen tärkein tavoite on tarjota lapsilleen enemmän mahdollisuuksia. Hän haluaa jättää lapset ”korkeammalle”, jotta heidän on helpompi tähdätä vielä ylemmäs.

Kuvassa Therese, joka on Reilun kaupan kaakaon CAVA-osuuskunnan jäsen.

Theresen elämässä kenties merkityksellisin asia – tai merkityksellisin puute – oli se, ettei hän päässyt kouluun.

”Se oli minulle katastrofi”, hän sanoo.

Therese tietää, kuinka koulutus avaa mahdollisuuksia ja antaa valinnanvaraa. Oman kokemuksensa vuoksi hän on päättänyt tehdä kaikkensa, jotta hänen lapsillaan olisi koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet.

Elämiseen riittävät ansiot

Therese on hyvässä asemassa ollakseen kaakaonviljelijä Norsunluurannikolla, ja vieläpä nainen.

Sekä hän että hänen aviomiehensä omistavat omat kaakaotilansa. Hän kuuluu osuuskuntaan, joka myy papuja Reilun kaupan kautta. Järjestelmän tärkein hyöty on se, että Theresellä on suojaverkko, joka tarjoaa hänen kaakaosadolleen Reilun kaupan takuuhinnan.

Tämä takuu on elintärkeä, sillä kaakaon hinta on äärimmäisen epävakaa ja syöksyy usein niin matalalle tasolle, että Theresen kaltaiset viljelijät joutuvat tinkimään jopa ruoasta.

Ruokaturva

Takuun turvin Therese ja hänen miehensä pystyvät myös elättämään kahdeksan lastaan. Hänen täytyy maksaa paitsi lasten koulumaksut ja kirjat, myös ruoka ja asuminen koulun yhteydessä. Suurin osa Theresen rahasta menee lasten koulutukseen, mutta hän on varma siitä, etteivät uhraukset mene hukkaan.

”Joudun näkemään nyt vaivaa, että lapseni saavat hyvät työt jostakin kaupungista, niin että heidän ei tarvitse tulla takaisin tänne kuten minä.”

Therese kasvattaa miehineen myös muita viljelykasveja, sillä kaakaoviljelmät tuottavat tuloja vain pari kertaa vuodessa, eivätkä voitot riitä kovinkaan pitkälle.

“Elämä täällä on hyvin raskasta tällä hetkellä”, hän sanoo.

Kuten monissa maailman kolkissa usein käy, jäävät myös ruoanlaitto, pyykit ja kodin siivoaminen Theresen vastuulle.

Puhdas vesi

Theresen osuuskunta saa kaakon myynnistä myös Reilun kaupan lisää. He päättävät yhdessä, miten lisä tulisi käyttää niin, että siitä olisi yhteisölle eniten hyötyä.

Theresen elämässä merkittävin muutos oli lisällä hankittu yhteisön uusi vesipumppu. Lasten terveys on sen avulla parantunut hänen kylässään.

”CAVA-osuuskunnan ansiosta kylässämme on nyt puhdasta vettä juotavaksi”, Therese kertoo.

”Aiemmin juomavetemme oli niin likaista, ettei siinä olisi halunnut pestä edes pyykkiä”, Therese sanoo.

“Mutta me keitimme sitä ja joimme. CAVA-osuuskunnan ansiosta kylässämme on nyt puhdasta vettä juotavaksi. Ennen lapset sairastelivat jatkuvasti. Nyt kun vetemme tulee pumpusta, lapset voivat paremmin ja pysyvät terveempinä. Olemme siitä kaikki iloisia.”

Therese saa nyt parempaa hintaa kaakaostaan. Hän kertoo, kuinka vähän valtaa kaakaonviljelijöillä on perinteisten tuotantoketjujen osana. He ovat ostajien armoilla ja joutuvat hyväksymään minkä tahansa hinnan:

”Ennen osuuskuntaa teimme kauppaa yksityisten ostajien kanssa. He tulivat salaa ostamaan kaakaota, eivätkä hyväksyneet tai noudattaneet vähimmäishintoja. CAVA noudattaa säädettyjä hintoja, ja tulomme ovat nousussa.”

Ilmasto-oikeudenmukaisuus

Kyse on muustakin kuin vain Reilun kaupan takuuhinnasta ja lisästä. Therese kertoo mielellään muista Reilun kaupan järjestelmän eduista, kuten osuuskunnasta, joka huolehtii jäsentensä terveydestä ja turvallisuudesta sekä muista työntekijöiden oikeuksista.

”Kun myyn kaakaota CAVA-osuuskunnan kautta, tiedän että Reilun kaupan takuuhintaa noudatetaan. Tämän lisäksi osuuskunta hoitaa sadon käsittelyn ja saamme heiltä torjunta-aineita, saappaita, viidakkoveitsiä, jopa käteistä rahaa, jonka avulla viljelijät voivat huolehtia tiloistaan. Sitä kutsutaan Reilun kaupan lisäksi ja arvostan sitä suuresti.”

Theresen tarina tuo esiin seitsemän tärkeää tapaa, joilla Reilu kauppa hyödyttää hänen yhteisöään: koulutus, elämiseen riittävät ansiot, puhdas juomavesi, ravitseva ruokavalio, luonnonsuojelu ja ilmastonmuutoksen hillitseminen, terveydenhuolto ja sukupuolten tasa-arvon kohentaminen.

Miten kohti elämiseen riittäviä ansioita?

Jotta suklaan tulevaisuus olisi reilulla ja kestävällä pohjalla, täytyy kaakaonviljelijöiden tulojen riittää perustarpeisiin. Heille on taattava elämiseen riittävät ansiot. Se tarkoittaa, että he voivat tuloillaan kattaa kaakaonviljelystä aiheutuvat kustannukset ja turvata omat ihmisoikeutensa, kuten ravitsevan ruokavalion, lasten koulutuksen ja terveydenhuollon. Lisäksi vähän jää säästöön tulevaisuutta varten.

Reilu kauppa alkoi kampanjoida elämiseen riittävien ansioiden puolesta vuonna 2017, jolloin vaadimme toimia koko suklaasektorilla. Sittemmin olemme esitelleet elämiseen riittävien ansioiden viitehinnat eri tuotteille ja eri maille, ja luoneet yrityksille kattavan verkoston, joka yhdistää useita lähestymistapoja. Näitä ovat muun muassa tuottavuuden kohentaminen, viljelyn tehostaminen, naisten osuuden kasvattaminen johtotehtävissä viljelijäyhteisöissä sekä korkeammat hinnat.

Reilun kaupan suklaa on selkeä valinta erilaisen maailman puolesta. Kun valitset Reilun kaupan, tuet valinnallasi kaakaonviljelijöitä. He saavat elämiseen riittävät ansiot ja enemmän vaikutusmahdollisuuksia, he voivat sijoittaa omiin yrityksiinsä, kohentaa omaa elintasoaan ja rakentaa parempaa elämää perheilleen ja yhteisöilleen.

Reilu kauppa tarkoittaa puhdasta vettä, ilmasto-oikeudenmukaisuutta, terveydenhuoltoa, koulutusta, sukupuolten tasa-arvoa ja ruokaturvaa. Sinun valintasi kertoo yrityksille ja hallituksille, että uskot reilumpaan tulevaisuuteen, missä kaakaonviljelijät voivat ansaita elantonsa työllään. Meitä kaikkia tarvitaan, jotta suklaalla olisi parempi tulevaisuus.

Avaa reilumpi tulevaisuus kaakaonviljelijöille valitsemalla Reilun kaupan suklaa tänä Maailman suklaapäivänä.


Tämä blogi on julkaistu osana Fairtrade Internationalin kanssa tehtyä kansainvälistä Maailman suklaapäivän kampanjaa (World Chocolate Day 2021). Maailman suklaapäivää vietetään vuosittain 7.heinäkuuta.