Reilun kaupan kahvi ja kahvin viljely

Reilun kaupan kahvi on Suomen tunnetuin Reilun kaupan tuote. Reilun kaupan kahvinviljelijöille maksetaan aina vähintään Reilun kaupan takuuhintaa.

Lue Reilun kaupan merkistä

Reilun kaupan kahvi on Suomen tunnetuin Reilun kaupan tuote. Eikä ihme, sillä me suomalaiset juomme kahvia eniten maailmassa: henkeä kohden lähes 9 kiloa eli noin tuhat kuppia vuodessa.

Reilun kaupan kahvia on myyty Suomessa jo vuodesta 1999, ja nykyään myynnissä on yli sataa erilaista Reilun kaupan kahvia jokaiseen makuun – papuina, jauhettuna, vaaleana ja tummana paahtona, espressona ja pikakahvina. Valikoimasta löytyy yhä enemmän myös pienpaahtimoiden laatukahveja sekä kahvipohjaisia valmisjuomia ja cold brew -kahvitiivisteitä.

Noin 25 miljoonaa kahvin pienviljelijää kehittyvissä maissa tuottaa 70–80 prosenttia maailman kahvista. Reilu kauppa keskittyy erityisesti pientuottajiin ja heidän haasteisiinsa. Kaikki Reilun kaupan kahvi tulee pientiloilta.

Reilun kaupan kahvipapuja oksassa
Reilun kaupan kahvia viljellään 32 maassa, eniten Etelä- ja Väli-Amerikassa. 47 % kaikista Reilun kaupan viljelijöistä viljelee kahvia ja 15 % heistä on naisia. Lähde: Monitoring the scope and benefits of Fairtrade: Coffee – Monitoring report 2022. Kuva: Christoph Köstlin

Jotkut yritykset pyrkivät parantamaan kahvin pienviljelijöiden asemaa ja oloja tekemällä kauppaa suoraan viljelijöiden kanssa tai perustamalla esimerkiksi oman kehitysohjelman tutulle tilalle. Standardoituna vastuullisuusjärjestelmänä Reilulla kaupalla on kuitenkin selviä vahvuuksia. Reilun kaupan kriteerit ovat perusteellisen harkinnan tulosta. Ulkopuolinen valvonta varmistaa, että kriteerejä noudetaan systemaattisesti ja läpi koko tuotantoketjun. Reilun kaupan vaikuttavuus kahvin viljelyyn on myös todennettu lukuisilla tutkimuksilla.

Kahvintuotannon riskejä

Kahvinviljelijöiden suurin ongelma liittyy taloudelliseen epävarmuuteen. Kahvin maailmanmarkkinahinnat heiluvat rajusti, eikä hinta kata aina edes viljelijän tuotantokustannuksia – puhumattakaan siitä, että elanto riittäisi perheen elättämiseen.

Kahvin rajut hinnanvaihtelut loivat alun perin Reilun kaupan, sillä kahvi on ensimmäinen tuote, jolle kehitettiin Reilun kaupan kriteerit 1980-luvun lopulla yhdessä meksikolaisten pienviljelijöiden kanssa.

Globaalit kriisit ja taloustilanne on vaikuttanut myös kahvin tuotantokustannuksiin, mikä on lisännyt viljelijöiden ahdinkoa. Reilun kaupan kahvin minimihintaa korotettiin vuonna 2023, jotta se vastasi paremmin kohonneisiin tuotantokustannuksiin ja korkeaan inflaatioon.

Ilmastokriisi on vaikeuttanut viime vuosina kahvinviljelijöiden työtä, ja sen vaikutukset tulevat nykymenolla lisääntymään: ilmaston lämpenemisen seurauksena kahvin viljelyyn sopivan maa-alan arvioidaan puolittuvan vuoteen 2050 mennessä.

EU:n metsäkatoasetus (EUDR) asettaa uusia haasteita kahvin viljelijöille. Reilun kaupan kahvikriteerit täyttävät metsäkatoasetuksen vaatimukset ja menevät myös niitä pidemmälle. Esimerkiksi Reilun kaupan kahvin tuotanto ei ole saanut aiheuttaa metsäkatoa vuoden 2013 jälkeen lisäksi tiloilta vaaditaan biodiversiteettisuunnitelmaa.

Reilu kauppa ei kuitenkaan jätä viljelijöitä yksin näiden vaatimusten kanssa vaan tukee heitä muun muassa kouluttamalla heitä, sekä tarjoamalla vaaditun satelliitti paikannuksen.

Näin Reilu kauppa vaikuttaa kahvin tuotantoon ja viljelyyn

Näin Reilu kauppa vaikuttaa kahvin tuotantoon ja viljelyyn

1

Reilun kaupan takuuhinta

Reilun kaupan kahvinviljelijöille maksetaan aina vähintään Reilun kaupan takuuhintaa. Jos markkinahinta nousee takuuhintaa korkeammalle, viljelijöille maksetaan sitä. Viljelijät saavat myyntihinnan päälle Reilun kaupan lisää, jota he voivat käyttää yhteisönsä olojen kehittämiseen. Osa Reilun kaupan lisästä käytetään kahvin laadun parantamiseen.

2

Osuuskunnat

Kahvin pienviljelijöitä tuetaan järjestäytymään tuottajayhteisöiksi, kuten osuuskunniksi, jotta he voivat neuvotella paremmat kauppaehdot ja saavuttaa laajemman asiakaskunnan.

3

Lapsityövoima kielletty

Reilun kaupan kahvitiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Lapsityötä vähennetään saavuttamalla elämiseen riittäviä ansioita.

4

Ilmastotyö

Kahvinviljelijöiden kanssa kehitetään vastustuskykyisempiä kahvilajikkeita. Heitä ohjataan varjelemaan puita ja maaperän tuottavuutta, vähentämään keinolannoitteiden ja energian käyttöä sekä käyttämään uusiutuvaa energiaa ja parantamaan jätehuoltoa. Vesivarojen hallintaan kiinnitetään erityistä huomiota.

5

Luonnon monimuotoisuus

Reilu kauppa edistää myös luonnon monimuotoisuutta tukevia toimia, kuten kompostointia, kemikaalien käytön vähentämistä, luonnonmukaista tuotantoa ja peltometsäviljelyä. Jo yli 60 prosentilla Reilun kaupan kahvin tuottajista on myös luomusertifiointi.

Reilun kaupan kahvi – Tuote-esimerkit

Reilun kaupan kahveja löytyy eri kaupparyhmien valikoimista, pienpaahtimoista, kahviloista ja verkkokaupoista. Tuotteen tunnistat mustapohjaisesta Reilun kaupan merkistä.

Vietä Reiluja kahvitaukoja työpaikallasi

Nautitko työpäiväsi kahvitauon reilusti? Reilun kaupan kahvin ja teen juominen on työyhteisöltä pieni teko, mutta suuri asia viljelijöille ja ilmastolle.

Työyhteisön arvot tulevat esiin jo pienimissäkin valinnoissa, kuten kahvinjuonnissa. Reilujen kahvitaukojen tarjoaminen viestii, että organisaationne haluaa toimia ilmaston ja ihmisten kannalta vastuullisesti.

Mukaan voi tulla mikä tahansa yritys, jossa nautitaan kahvitauolla Reilun kaupan kahvia, teetä tai muita Reilun kaupan tuotteita.

#ReiluKahvitauko #FairtradeAtWork

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

Juha Tanskanen

Lisensointi- ja asiakkuuspäällikkö

Kaupalliset suhteet; foodservice-asiakkaat. Tuoteryhmävastuina kahvi, viini ja muu alkoholi, puuvilla, tee, hunaja, mausteet, pähkinät sekä sokeri

+358 41 317 8887