Raaka-ainehankinta

Reilu kauppa tarjoaa ratkaisun myös yksittäisten raaka-aineiden vastuulliseen hankintaan

Monilla yrityksellä on raaka-ainekohtaisia vastuullisuustavoitteita. Reilu kauppa tarjoaa kaikkein kunnianhimoisimmat ja kattavimmat kriteerit ja luotettavan valvonnan kehittyvissä maissa tapahtuvalle raaka-ainetuotannolle. Reilun kaupan raaka-aineita voi siis hankkia myös ilman, että lähtee mukaan tuotesertifiointiin.

Elintarvikkeissa, joissa on useita raaka-aineita, ja joiden valmistukseen osa raaka-aineista on hankittu raaka-ainesertifioituina, ei käytetä mustapohjaista tuotesertifiointimerkkiä, vaan valkopohjaista raaka-ainesertifiointimerkkiä.

Lisää myyntejä ja hyötyjä Reilun kaupan viljelijöille

Reilussa kaupassa on mukana yli miljoona viljelijää, jotka eivät saa myytyä koko satoaan Reilun kaupan markkinoille. Siitä huolimatta, että he noudattavat Reilun kaupan tiukkoja sosiaalisia sääntöjä ja ympäristökriteereitä, heidän on myytävä viljelemiään tuotteita alle Reilun kaupan takuuhinnan, jos Reilun kaupan raaka-aineille ei ole riittävästi kysyntää.

Heidän taloudellisen ja sosiaalisen asemansa parantamiseksi Reilu kauppa on luonut yrityksille suunnatun raaka-ainesertifioinnin, joka tarjoaa erilaisen tavan hankkia Reilun kaupan raaka-aineita. Raaka-ainesertifioinnin ansiosta Reilun kaupan viljelijät saavat myytyä satonsa reiluin ehdoin yhä useammalle yritykselle, jotka ovat sitoutuneet hankkimaan vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita. Kasvaneet Reilun kaupan myynnit näkyvät konkreettisesti viljelijöiden, heidän perheidensä ja koko yhteisöidensä elämässä, sillä lisäansioilla voidaan parantaa koko elinympäristöä.


Esimerkkejä raaka-ainesertifioinneista

  • Puuvillan raaka-ainesertifiointi

Perinteisessä Reilun kaupan tuotesertifioinnissa on kyse siitä, että yritys voi kiinnittää tuotteeseen Reilun kaupan puuvillamerkin, jos tuotteen koostumuksesta vähintään 50 % on puuvillaa ja puuvilla on 100-prosenttisesti Reilun kaupan puuvillaa. Koska tuotesertifiointi keskittyy lopputuotteeseen ja tuotteessa käytettävän puuvillan pitää olla täysin jäljitettävissä, malli ei ole soveltunut kaikille yrityksille, joiden vastuullisuustavoitteet asetetaan raaka-ainekohtaisesti.
Reilun kaupan raaka-ainesertifioinnissa yritys hankkii kestävästi tuotettua Reilun kaupan puuvillaa ja asettaa hankintojen lisäämiselle yritys- tai brändikohtaisen määrällisen tavoitteen. Raaka-ainesertifiointiohjelmaan mukaan lähtevä yritys sitoutuu lisäämään Reilun kaupan puuvillan hankintoja vuosittain. Yritys voi käyttää Reilun kaupan ehdoin hankkimansa puuvillan mihin tahansa valmistamiinsa tuotteisiin.

  • Kaakaon raaka-ainesertifiointi

Perinteisessä Reilun kaupan tuotesertifioinnissa on kyse siitä, että yritys voi käyttää yhdistelmätuotteessa Reilun kaupan merkkiä, jos kaikki tuotteessa käytetyt raaka-aineet, joita Reilun kaupan järjestelmässä on mukana (mm. kaakao, sokeri, vanilja, pähkinät) on hankittu Reilun kaupan viljelijöiltä. Koska tuotesertifiointi keskittyy lopputuotteeseen, eikä kaikilla suklaa-alan yrityksillä ole ollut mahdollisuutta hankkia esimerkiksi sokeria reiluna, malli ei ole soveltunut kaikille yrityksille.
Reilun kaupan raaka-ainesertifioinnissa yritys hankkii kestävästi tuotettua Reilun kaupan kaakaota ja asettaa hankintojen lisäämiselle yritys- tai brändikohtaisen määrällisen tavoitteen. Raaka-ainesertifiointiohjelmaan mukaan lähtevä yritys sitoutuu lisäämään Reilun kaupan kaakaon hankintoja vuosittain. Yritys voi käyttää hankkimansa Reilun kaupan kaakaon mihin tahansa valmistamiinsa tuotteisiin.