Juhlat tulossa? – Valitse eettinen lahja Reilun kaupan merkillä

Kattila, kahvikupit, koristevaasi, aforismikirja… tai mitä jos miettisit vielä kerran lahjaa ja sen saajaa. Miten olisi eettinen lahja? Ei ole turhempaa kuin ostaa toiselle jotain sellaista, jota hän ei tarvitse. Tuskin kukaan haluaa lahjaa, jonka tuotannossa on rikottu ihmisoikeuksia ja viis veisattu ympäristöstä. Näillä Reilun kaupan lahjavinkeillä annat lahjansaajalle myös reilusti hyvää mieltä, sillä niiden tuotannossa on otettu huomioon niin ihmisoikeudet kuin ympäristökin.

Reilun kaupan suklaa & viini

Reilun kaupan kaakaosta tehty suklaa on monelle maistuva eettinen lahja. Suklaata löytyy tavallisista ruokakaupoista ja sen tunnistaa joko valkopohjaisesta tai mustapohjaisesta Reilun kaupan merkistä.

Tässä muutamia poimintoja erityisesti lahjasuklaiksi sopivista vaihtoehdoista:

Reilun kaupan kaakaosta valmistettuja Tony's Chocolonely -suklaalevyjä pinossa.
Tony’s Chocolonelyn Reilun kaupan suklaata löytyy esimerkiksi K-ryhmän ja S-ryhmän kaupoista eri mauissa. Kuva: Reilu kauppa ry.

Valtaosa (noin 70 %) Reilun kaupan kaakaosta tuotetaan Norsunluurannikolla. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on yhä pahimpia epäkohtia alalla. Elämiseen riittävät ansiot ovat yksi juurisyistä lapsityöhön. Reilun kaupan kaakaotiloilla viljelijöille maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja sen päälle tulevaa Reilun kaupan lisää. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty kriteereissä.

Reilussa kaupassa kaakaon pienviljelijöitä tuetaan järjestäytymään tuottajayhteisöiksi, kuten osuuskunniksi. He voivat neuvotella paremmat kauppaehdot ja saavuttaa laajemman asiakaskunnan. Viljelijöille tarjotaan koulutusta paitsi viljelystä myös vastuullisuusasioista ja kaupankäynnistä.

Etelä-Afrikka on suurin Reilun kaupan viinin tuottaja ja sieltä tulee suurin osa myös Suomessa myytävästä Reilun kaupan viinistä. Kuvassa vaaleita viinirypäleitä ja Reilun kaupan sertifiointimerkki.
Reilun kaupan viinirypäleitä Etelä-Afrikassa. Reilun viinin tunnistaa Reilun kaupan merkistä. Kuva: Jodi Windvogel/Fairpicture.

Suklaan ohella Reilu viini on toimiva lahja ja myös alkoholittomana versiona. Etelä-Afrikka on suurin Reilun kaupan viinin tuottaja ja sieltä tulee suurin osa myös Suomessa myytävästä Reilun kaupan viinistä. Reilun kaupan viinien tuotannossa on mukana noin 5 500 pienviljelijää ja työntekijää.

Viinin viljelyssä ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristösäännöksiä. Tuottajille maksetaan Reilun kaupan rypäleistä vähintään takuuhinta. Osuuskunnalle tai sertifioidulle suurtilalle maksetaan viinirypäleiden myyntihinnan päälle Reilun kaupan lisä sekä työntekijöille vähintään lain edellyttämää palkkaa.

Reilun kaupan kultakoru on ainutlaatuinen eettinen lahja

Suomessa Reilun kaupan kultakoruja saa ostettua Kätkökorusta. Kätkökoru on tällä hetkellä ainoa suomalainen koruvalmistaja, joka käyttää Reilun kaupan kultaa sekä kierrätettyä hopeaa. Kätkökorun sivuilta löytyy esimerkiksi sormuksia, kaulakoruja ja korvakoruja.

Kätkökorun Reilun kaupan kultainen kaulakoru kaulassa.
Kätkökorun Reilun kaupan kullasta valmistettu kaulakoru on eettinen lahjavaihtoehto. Kuva: Haaga-Helian opiskelijat.

Reilun kaupan kulta tuodaan kaivoksilta, joissa pidetään huolta ympäristöstä ja työntekijöistä. Reilu kauppa tekee yhteistyötä kaivosten kanssa tavoitteena vähentää kullan louhinnassa tarvittavien kemikaalien määrää. Tietoisuutta lisätään terveys- ja turvallisuusriskeistä ja varmistetaan asianmukaiset turvavarusteet sekä käytännöt.

Reilun kaupan puuvillasta valmistettu vaate

Reilun kaupan puuvillatiloilla pakkotyö ja lapsityövoiman hyväksikäyttö ovat kiellettyjä. Viljelijöille tarjotaan aiheesta koulutusta ja ennen kaikkea vaikutetaan vanhempien tulotasoon, jotta lasten ei olisi pakko työskennellä. Reilun kaupan puuvillatiloilla edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa: naisviljelijöille maksetaan sama palkka kuin miehille ja he saavat tulon suoraan itselleen. Reilu kauppa ajaa myös puuvillapelloilla käytettyjen kausityöläisten oikeuksia.

Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja vaatteita löytää esimerkiksi seuraavilta kuluttajabrändeiltä:

Aineeton lahja järjestölle on helppo tapa edistää lahjansaajan arvoja

Aineettomat lahjat ovat ylikulutukselle ja -tuotannolle oiva ekologinen ja eettinen vastavoima. Miksi et edistäisi lahjaksi ihmisoikeuksia tai hidastaisi ilmastokriisiä? Helppo tapa ilahduttaa juhlittavaa on tehdä esimerkiksi rahalahjoitus jonkin hänen arvoja edistävän järjestön kautta.

Tässä muutamia Reilun kaupan jäsenjärjestöjä, joiden kautta lahjoitus on mahdollista:

Juhlitaan reilusti: Reilun kaupan ruusut viimeistelevät lahjan

Jos viet juhlittavalle leikkokukkia, varmistathan, että ne ovat kasvatettu reiluissa tuotanto-oloissa. Voit myös yhdistää Reilun kaupan ruusuja lahjansaajan toisiin lempikukkiin.

P.S. Oletko järjestämässä juhlia? Vastuullisissa juhlissa juodaan Reilun kaupan kahvia ja teetä. Tarjolla voi olla Reilun kaupan jäätelöä tai esimerkiksi kaakaotuotteista ja banaanista tehtyjä kakkuja, muffinsseja, keksejä tai brownieita. Keittiöavulle on varattu Reilun kaupan suklaata ja viimeisten vieraiden energiatasosta huolehditaan Reilun kaupan cashewpähkinöillä.

Reilun kaupan banaanista valmistettu banaanileipä
Reilun kaupan banaanista voi valmistaa herkullista banaanileipää juhlapöytään. Vältät myös ruokahävikin, jos banaanit ovat omaan makuun jo liian kypsiä! Kuva: Studio BunBun/Fairtrade.

Teksti tehty yhteistyössä Haaga-Helian opiskelijoiden kanssa: Ellen Elho, Anna Orama, Nita Mustonen.