Kuinka suuri hiilijalanjälki on eri viinipakkauksilla? Katso viinivinkit

Viinien hanapakkaukset ovat tuttuja suomalaisille vuosituhannen vaihteesta lähtien. Nyt perinteisen lasisen viinipullon rinnalle on tullut lisää vaihtoehtoja, kuten PET-muovipulloja sekä metalli- ja kartonkitölkkejä. Tällaisissa pakkauksissa hiilijalanjälki on lasipulloa pienempi, ja niitä on myös kätevä kuljettaa. Kokosimme samalla Reilut viinisuositukset, jotka on pakattu näihin eri pakkauksiin.

Tiesitkö, että viinien pakkausmateriaalien ilmastovaikutusten välillä on merkittäviä eroja? Lasipullojen rinnalle tulleiden uusien viinipakkausten määrä on kasvanut ja sille nähdään yhä kasvua. Keräsimme tietoa eri pakkausmateriaaleista ja millainen hiilijalanjälki näissä kaikissa on. Lisäksi poimimme vinkkejä Alkon valikoimasta löytyvistä Reilun kaupan viineistä, jotka on pakattu muuhun kuin lasipulloon. Valitse siis helposti viini, joka on Reilu niin ihmiselle kuin ympäristölle, ja jonka pakkauksessa on pienempi hiilijalanjälki.

Hanapakkauksen ilmastovaikutus on pienin, lasipullon suurin

Alkossa tunnistetaan viinien ja tietysti muidenkin juomien pakkausmateriaalien merkitys, ja Alko on sitoutunut puolittamaan juomapakkauksiin liittyvät päästöt vuoteen 2030 mennessä.  Helppo muistisääntö on, että mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset, Alkon sivuilla todetaan.  Suurin hiilijalanjälki on perinteisellä lasipullolla, pienin hanapakkauksella. Lasipullon suuri ilmastovaikutus johtuu pääosin tuotannossa käytetystä energiasta. Pullot ovat myös suuria ja raskaita, eli kuljetus kasvattaa entisestään ilmastojalanjälkeä.

Eri viinipakkausten hiilijalanjälki juomalitraa kohden:

  • Hanapakkaus 70 g CO2e/l
  • Kartonkitölkki 85 g CO2e/l
  • Viinipussi 96 g CO2e/l
  • Alumiinitölkki 190 g CO2e/l
  • PET-muovipullo 245 g CO2e/l
  • Kevyt lasipullo (alle 420 grammaa) 525 g CO2e/l
  • Perinteinen lasipullo (noin 540 grammaa) 675 g CO2e/l

Lähde: Alko / Gaia Consulting (alumiinitölkin laskelmassa on käytetty muista poikkeavia tietolähteitä)

Alkon myynnissä muiden kuin lasisten viinipakkausten osuus on jatkuvasti kasvussa. Ohessa valko-, puna- ja roseeviinien eri pakkausmateriaalien osuudet vuonna 2022, ja vertailuna vuoden 2023 tilanne lokakuun loppuun mennessä. Vuonna 2022 viinien lasipulloista 41 prosenttia oli kevyempiä lasipulloja ja tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä kevyempien lasipullojen osuus oli jo 46 prosenttia.

Viinien myynti pakkauksittain Alkossa 2022–2023 lokakuu.
Viinien myynti pakkaustyypeittäin Alkossa. Lähde: Alko (koskee mietoja ns. still-viinejä (valko-, puna- ja roseeviinit)

Vaikuttaako pakkaus viinin makuun?

Monien mielikuvissa muissa pakkauksissa kuin lasipulloissa olevan viini saattaa yhdistyä huonompaan laatuun – turhaan, sillä pakkaus ei tee viinistä huonompaa.

Lyhyellä tähtäyksellä pakkausmateriaali ei myöskään vaikuta viinin makuun. Eli: jos aiot juoda viinin muutaman kuukauden sisällä ostamisesta, pakkauksella ei ole merkitystä. Jos taas säilytät viiniä pidempään, on lasipullo parempi valinta, mutta silloinkin ohuempaa lasia oleva kevyt lasipullo riittää.

Mielikuviin laadusta saattaa vaikuttaa se, että suuri osa toisenlaisissa pakkauksissa myytävistä viineistä on tähän asti ollut alemmissa hintaluokissa. Kuitenkin viime aikoina valikoima on kasvanut, eli nykyään ilmaston kannalta järkevämmin pakattuja viinejä on useissa eri hintaluokissa.

Hanapakkaukset

Ilmaston kannalta reiluin viinin pakkausvaihtoehto eli hanapakkaus on kevyt, se vie vähän tilaa kuljetuksessa ja laatikko on helppo kierrättää. Avaamaton laatikkoviini säilyy noin 11–13 kuukautta. Avattu laatikko säilyy jääkaapissa noin 3–6 viikkoa ja huoneenlämmössä 1–3 viikkoa.

Esimerkkejä Reilun kaupan viineistä hanapakkauksissa:

  • Hope Grand Reserve, Etelä-Afrikka (921582)
  • Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon, Chile (921963)
  • Twiga Hill Red, Etelä-Afrikka (944563)

PET-pullot

Ajatus lasipullon korvaamisesta muovisella voi kuulostaa oudolta, kun on tottunut kuulemaan kehotuksen ”vähennä muovin käyttöä”. Viinin kohdalla kierrätetystä PET-muovista valmistettu pullo on kuitenkin hyvä valinta, sillä pullo on kevyt ja sen voi edelleen kierrättää.

Avaamattomassa PET-pullossa viini säilyy vähintään vuoden.

Esimerkkejä Reilun kaupan viineistä PET-pulloissa:

  • Katse Felidae Organic, Etelä-Afrikka (492378)
  • Chill Out Malbec Organic, Argentina (410098)

Kartonkitölkit

Kartonkitölkkien ilmastojalanjälki on erittäin pieni materiaalin keveyden ansiosta. Avaamattomassa kartonkitölkissä viini säilyy noin vuoden.

Esimerkkejä Reilun kaupan viineistä kartonkipakkauksissa:

  • Fair & Square White, Argentina (907788)
  • Frisky Zebras Sensuous Savignon Blanc, Etelä-Afrikka (552078)

Alumiinitölkit

Alumiinitölkit eivät ole vain virvoitusjuomille ja oluelle – ne sopivat myös viinille. Toisin kuin pahvipakkaukset, tölkit käyvät myös kuohuviinille.  Tölkit ovat erittäin ilma- ja valotiiviitä, joten niissä säilyvyys on vähintään yhtä hyvä kuin lasipulloissa. Viinin säilytysaika riippuukin tässä tapauksessa enemmän viinin tyypistä ja laadusta.

Kevyemmät lasipullot

Tekemällä pulloista kevyempiä säästetään sekä materiaaleissa että toimituskuluissa. Alkossa vähäpäästöisemmiksi lasipulloiksi on luokiteltu alle 420 grammaa painavat 0,75 litran viinipullot. Kevyempi lasipullo on hyvä valinta silloin, jos on vaikea tottua viinin kohdalla täysin uuteen pakkaustapaan – mutta pitää muistaa, että vaihtoehto ei ole yhtä hyvä vaihtoehto ilmaston kannalta kuin pahvi, PET, tölkit tai hanapakkaus. Kevyemmissä lasipulloissa viini säilyy yhtä hyvin kuin perinteisissä pulloissa.

Esimerkkejä Reilun kaupan viineistä kevyemmissä lasipulloissa:

  • Get Lost Chenin Blanc, Etelä-Afrikka (519367)
  • Adobe Reserva Rosé, Chile (469207)

 

Teksti: Sanna Jäppinen


Reilu kauppa ja viini

Monissa köyhissä viinituottajamaissa viinitilojen työolot ovat kehnot. Työntekijät eivät saa järjestäytyä ajaakseen etujaan, työllisyystilanne on epävarma ja palkat ovat alhaisia. Reilu kauppa pyrkii kohentamaan tilannetta sertifioimalla rypäleiden tuotantoa Etelä-Afrikassa, Argentiinassa ja Chilessä. Lisäksi Suomen Reilu kauppa tekee Etelä-Afrikassa kehitysyhteistyötä parantaakseen viinialan työmarkkinasuhteita. Hanke tarttuu palkkakysymyksiin, naisten, nuorten ja siirtolaisten syrjintään sekä ammattiliittojen kohtaamiin haasteisiin. Hanketyötä tukee ulkoministeriö ja esimerkiksi vuonna 2023 kumppanina on ollut Alko.

Kun valitset Reilun kaupan viinin, edistät työntekijöiden parempia oloja viinitiloilla sekä tuet ympäristön kannalta reilumpaa viljelyä. Reilun kaupan viinitiloilta vaaditaan muun muassa kemikaalien turvallista käsittelyä, vaikutusmahdollisuuksien takaamista työntekijöille ja aktiivista syrjinnän vastaista työtä. Reilun kaupan kriteerit edellyttävät, että tilat sitoutuvat metsien suojeluun, energiankulutuksen minimoimiseen ja vedenkulutuksen hillitsemiseen.

Tuottajille maksetaan myös Reilun kaupan lisää, joka hyödyttää viinitilaa tai koko paikallisyhteisöä. Reilun kaupan lisää on käytetty esimerkiksi terveydenhuoltoon, puhtaan veden saantiin, kouluihin ja koulutarvikkeisiin.

Kuvassa Sharmine Prescense, joka työskentelee Van Loveren -viinitilan työntekijänä Etelä-Afrikassa, jossa valmistetaan Reilun kaupan viiniä. Hänellä on kädessä viinirypäleitä.
Sharmine Prescense työskentelee Van Loveren -viinitilan työntekijänä Etelä-Afrikassa, jossa valmistetaan Reilun kaupan viiniä. Kuva: Jodi Windvogel/Fairpicture/Reilu kauppa ry