Reilu kauppa alkaa tukea yrityksiä metsäkatoasetuksen vaatimuksissa

Fairtrade International on saanut EU-rahoituksen, jonka avulla se alkaa tukea pk-yrityksiä EU:n metsäkatoasetuksen (EUDR) vaatimuksiin valmistautumisessa. Rahoituksen avulla koulutetaan ja vahvistetaan yli tuhannen pk-yrityksen valmiuksia Euroopassa. 

Metsäkatoasetuksen eli EUDR:n vaatimukset astuvat voimaan 30.12.2025, ja mikro- sekä pienyritysten osalta puoli vuotta myöhemmin. Asetuksen tavoitteena on varmistaa, ettei EU:ssa myytävien tuotteiden tuotantoon liity metsäkatoa. Metsäkatoasetus koskee puuta, naudan lihaa ja muita naudan osia, kahvia, kaakaota, soijaa, öljypalmua ja kumia sekä tiettyjä näistä valmistettuja tuotteita.  

Kolmivuotinen LIFE FAIRTHRIVE: Empowering Businesses to Thrive Fairly Under the EUDR – hanke käynnistyi kesäkuun alussa. Sen rahoitus tulee EU:n LIFE-ohjelmasta, joka tukee ympäristö-, luonnonsuojelu- ja ilmastotoimia.  

”Hanke ei ainoastaan auta yrityksiä EU:n jäsenvaltioissa EUDR-vaatimuksiin valmistautumisessa, vaan myös edistää oikeudenmukaisempien, vihreämpien ja kestävämpien toimitusketjujen rakentamista sekä tukee Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (European Green Deal) tavoitteita”, sanoo Fairtrade Internationalin tuote- ja ohjelmajohtaja Andreas Kratz.   

 Alakohtaisia ohjeistuksia yhdeksällä eri kielellä 

Yritysten valmiuksia sisällyttää metsäkatoasetuksen vaatimukset toimintaansa vahvistetaan käytännön koulutuksella, vertaisoppimisella ja teknisellä tuella.  

Tämän lisäksi Reilun kaupan kansainvälinen verkosto  

  • tuottaa EUDR:n piiriin kuuluville toimijoille alakohtaista koulutusmateriaalia ja ohjeistuksia, jotka yksinkertaistavat asetuksen vaatimukset selkeiksi ja toteuttamiskelpoisiksi vaiheiksi, antavat käytännön esimerkkejä ja tukevat toimitusketjujen läpinäkyvyyttä. Materiaalit käännetään yhdeksälle EU-kielelle. 
  • vahvistaa tiedonvaihtoa ja yhteistyötä osallistumalla alan tapahtumiin sekä järjestämällä webinaareja ja työpajoja. Tavoitteena on lisätä alakohtaista ymmärrystä ja tukea käytännön täytäntöönpanostrategioita.  
  • pilotoi olemassa olevia tai kehitteillä olevia jäljitettävyysratkaisuja, joiden avulla pk-yritykset voivat osoittaa EUDR:n vaatimustenmukaisuuden. Pilottihankkeessa koulutetaan pk-yrityksiä välineiden käyttöön, arvioidaan näiden toimivuutta ja jaetaan kokemuksia eri alojen välillä vaatimustenmukaisuuden tehostamiseksi. Tavoitteena on varmistaa käytännön soveltuvuus ja tuki pk-yrityksille.  

Hanketta koordinoi Reilun kaupan kattojärjestö Fairtrade International, ja toteuttajina toimivat Reilun kaupan yhdistykset Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Italiassa ja Suomessa. Myös Suomessa sijaitseva Reilun kaupan kansainvälinen ihmisoikeus- ja ympäristövastuutyön (HREDD) osaamiskeskus osallistuu hankkeeseen.  

Lisäksi Belgian toimisto tekee yhteistyötä Alankomaiden ja Luxemburgin Reilun kaupan toimistojen kanssa varmistaakseen yritysten osallistumisen myös näillä markkinoilla. Saksan toimisto tekee samankaltaista koordinointia Itävallan Reilun kaupan toimiston kanssa ja Ranska Espanjan. Suomen Reilu kauppa ry:n kautta hanke tavoittaa Baltian maiden pk-yritykset. Näiden maiden lisäksi hankkeesta hyötyy Reilun kaupan laaja verkosto myös muualla Euroopassa.   

Reilu kauppa on tukenut toimitusketjujen toimijoita metsäkadon ehkäisyssä ja EUDR:n vaatimuksiin valmistautumisessa jo ennen uutta hankettakin. Reilun kaupan kriteereihin sisältyvät metsien suojelua koskevat vaatimukset täyttävät ja osin ylittävät EUDR:n vaatimukset. Reilun kaupan tuotteiden tuottajia tuetaan muun muassa maantieteellisten sijaintitietojen ja metsäkadon seurantatietojen keruussa sekä riskinarviointien ja riskienhallintatoimien toteuttamisessa.  

Lue lisää Reilusta kaupasta ja metsäkadosta

 

Life -Euroopan unionin osarahoittama -logo