Reilu kahvitauko muistuttaa kahvin alkuperästä 

Reilua kahvitaukoa vietetään Reilun kaupan viikon yhteydessä torstaina 28.10.2021. Reilu kauppa ry kutsuu innokkaat kahvittelijat yhteen osoittamaan, että kahvivalinnoillamme on reilu vaikutus. 

Reilu kahvitauko on helppo ja vaikuttava tapa tuoda ihmiset yhteen toimimaan Reilumman maailman puolesta. Reilu kauppa ry on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 2008 lähtien ja siihen osallistuu laajalla rintamalla yrityksiä, kahviloita, oppilaitoksia ja harrastusporukoita. Perinteisesti myös eduskunnassa järjestetään Reilu kahvitauko. Tämän vuoden Reilun kaupan viikko ja Reilu kahvitauko nostavat esille erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia viljelijöiden arkeen.  

Suurin osa Reilun kaupan kahvista tulee Kolumbiasta, Perusta ja Hondurasista. Reilun kaupan kahviosuuskuntia on yhteensä 636, joissa työskentelee 760 000 viljelijää ja työntekijää. Kahvi on yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Reilun kaupan määrätietoisen työn ansiosta kahvipensaita on vaihdettu uusiin ja osuuskuntia on koulutettu kestävämmiksi ja strategisemmiksi.  

Reilun kaupan kahvituottajat saavat myymästään kahvista aina vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Lisäksi viljelijöille maksetaan Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä kahvinviljelijäosuuskunnat päättävät itse. Lisällä on rakennettu esimerkiksi kouluja ja kaivoja sekä tehostettu tuotantoa.  

Tämän vuoden Reilun kahvitauon pääkumppani on Pelican Rouge. Pelican Rouge on toistaiseksi ainoa yritys Suomessa, jonka Reilun kaupan kahvien päästöt on kompensoitu Fairtrade Carbon Credits -päästöyksiköillä. Reilun kaupan päästöhyvitysten hyöty menee suoraan viljelijöille. 

Kampanjan ilme ja toteutus on tehty yhteistyössä Paper Planes -markkinointitoimiston kanssa. 

It´s Fair o´clock ja keltainen kahvimuki
Reilua kahvitaukoa voi viettää missä vaan. Kunhan kupissa on Reilua kahvia tai teetä.

Joko sinun työpaikallasi juodaan Reilua kahvia? 

Reilu kauppa ry haluaa vaikuttaa eritysesti siihen, että työpaikat valitsevat Reilun kahvin ja kutsuu mukaan liittymään Fairtrade@Work-työpaikaksi. Se voi olla yritys, teatteri, kaupungin virasto, yhdistyksen toimisto, koulun opettajanhuone tai mikä vain työpaikka, jossa nautitaan Reilun kaupan kahvia ja teetä. Mukaan liittyminen on maksutonta! Reilun kaupan kahvin ja teen juominen on työyhteisöltä pieni mutta vastuullinen päätös, jolla on valtava vaikutus viljelijöille ja ilmastolle. Kahvin ja teen vaihtaminen Reiluksi on myös todella helppoa: tukkujen ja kauppojen valikoimat ovat laajat Suomessa.  

”Kahvitauot ja -tarjoilut ovat tärkeä osa suomalaista työkulttuuria. Kun tähän yhdistetään reiluus ja vastuullisuus, saadaan merkittäviä vaikutuksia aikaan. Vastuulliset valinnat työpaikoilla lisäävät tutkitusti henkilöstön sitoutumista ja yhä useampi asiakas osaa vaatia vastuullisia tekoja yrityksiltä”, Reilun kaupan sertifioimista foodservice-tuotteista vastaava Juha Tanskanen kannustaa.

Lisätietoja: