Hunaja

Hunajaa tuotetaan kaikkialla maailmassa. Hunajalla ei käydä pörssikauppaa, vaan hunajan hinta muodostuu erilaisten tuotantokustannusten, ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeiden sekä kunkin mehiläisyhdyskunnan tuoton mukaan. Hunajamarkkinoilla käyty ankara hintakilpailu on johtanut siihen, että mehiläistarhaajat hädin tuskin tulevat toimeen tavanomaisilta markkinoilta saamillaan tuloilla.

Hinnan lisäksi mehiläistarhaajilla on haasteinaan ilmastonmuutoksen ja maanviljelyssä käytettyjen kemikaalien vaikutukset mehiläisiin.

Reiluun kauppaan kuuluvat mehiläistarhaajat muodostavat yhdessä osuuskuntia. He saavat myymästään Reilun kaupan hunajasta aina vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä. Varat voi käyttää tuotannon tehostamiseen tai viljelijöitä ja heidän perheitään hyödyttäviin hankkeisiin kuten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä tarhaajia että luontoa.

Suurin osa Reilun kaupan hunajasta tulee Latinalaisesta Amerikasta. Reilun kaupan viljelijöille mehiläiskasvatus on monesti tärkeä lisätulon lähde esimerkiksi kahvin viljelyn ohella. Tuottamalla useampaa lajiketta yhtä aikaa pienviljelijöiden tulonlähteet ovat monipuolisemmat.

Suomessa on myyty Reilun kaupan hunajaa vuodesta 2000.

  • Suomalaiset syövät noin 3 miljoonaa kiloa hunajaa vuodessa, josta vain puolet pystytään kattamaan kotimaisella tuotannolla. Siksi hunajaa tuodaan myös ulkomailta.

Ajankohtaista