Aduki: Edelläkävijä aloitti Reilun kaupan kahvin maahantuonnin jo 1980-luvulla

Helsingin Herttoniemessä toimiva perheyritys Aduki Oy on luomutuotteiden tukku, maahantuoja ja pakkaaja. Iso osa tuotteista on myös Reilua kauppaa: Clipper-teet ja -kahvit sekä oman merkin kuivahedelmät ja pähkinät. Toimitusjohtaja Olli Helanderin mielestä vastuullinen tuotanto tuntuu tuotteiden maussa. Yrityksen motto kuuluukin: On hyvää, tekee hyvää.

Kauanko Aduki on ollut mukana Reilussa kaupassa, toimitusjohtaja Olli Helander?

Aloitimme vuonna 1980 pienenä perheyrityksenä, jonka tavoitteena oli tuoda maahan eettisiä ja luomutuotteita, joita ei vielä Suomesta löytynyt. Aluksi Aduki oli vähän sellainen ”koijärviliike”-tyyppinen yritys, ja me perustajat nuoria ja innokkaita. Yritys ei moneen vuoteen tuottanut, mutta jatkoimme sitkeästi ja kasvoimme hiljalleen.

Aloimme tuoda jo 1980-luvun lopulla Suomeen maailman ensimmäistä Reilu kauppa -sertifioitua kahvia sekä teetä eli hollantilaisia Max Havelaar -tuotteita, ja 1990-luvulla valikoimaan tuli Reilun kaupan suklaa.

Miten päädyitte Reilun kaupan sertifiointiin?

Muistan kun näin ensimmäisen kerran Max Havelaar -logon, jossa luki ”Fair Trade Certified”, ja mietin, mitä tuo on – meidän täytyy saada sitä! Emme ihan tarkkaan tienneet, mistä Reilusta kaupassa oli kyse, mutta siinä oli positiivinen viba. Ja kuulosti hienolta, että näinkin tuotteita voi tehdä.

Kun luimme lisää Max Havelaarista, opimme että toiminta on eettistä ja tähtää työntekijöiden hyvinvointiin. Tietoa tuotteista ei ollut 1980-luvulla saatavilla samalla tavalla kuin tänä päivänä; tilauksetkin kävimme tekemässä Pääpostissa lennättimellä.

Miksi Reilun kaupan sertifiointi on teille tärkeä?

Mielestäni Reilun kaupan tuotanto on välttämättömyys kolmannen maailman maissa. Olemme varmasti kaikki lukeneet riskeistä, kuten mahdollisesta lapsityövoimasta, joita esimerkiksi suklaan, pähkinöiden ja monen muun tuotteen tuotantoon voi liittyä. Jos näitä ongelmia voidaan edes osittain välttää, niin pitäisi tehdä – ja sitä me yritämme.

Millaisia tuotteita teillä löytyy Reilun kaupan sertifioimina?

Valikoimassamme on toista tuhatta tuotetta, valtaosa elintarvikkeita. Lähes kaikki on luomua ja paljon on myös Reilun kaupan tuotteita: esimerkiksi Clipperin kahvi- ja teetuotteissa ja Alter Econ suklaissa on Reilun kaupan sertifiointi. Reilun kaupan teet ovat meillä itseasiassa suurin tuoteryhmä.

Oman merkkimme Reilun kaupan tuotteita ovat cashewpähkinät ja kuivahedelmistä mango ja taateli. Cashewpähkinämme ovat Reilua ja luomua. Ne myös kuoritaan paikallisesti Burkina Fasossa, eikä niitä lähetetä esimerkiksi Vietnamiin kuorittavaksi mahdollisimman tehokkaasti. Tällaisen tuotannon myös maistaa, ja tärkeintähän on tuotteiden maku ja laatu.

Kuluttajille Clipperiä on jo tarjolla useimmissa vähittäismyyntiketjuissa ja myös Ruohonjuuressa, ja se myy loistavasti. Yritämme koko ajan kehittää ja levittää myös omaa brändiämme, ja esimerkiksi Keskossa meillä onkin jo valikoimaa.

Adukin Reilun kaupan tuotteita
Iso osa tuotteista on myös Reilua kauppaa: Clipper-teet ja -kahvit sekä oman merkin kuivahedelmät ja pähkinät. Kuva: Reilu kauppa ry

Mitä vastuullisuus ja yritysvastuu merkitsevät Adukille – ja miten ne näkyvät toiminnassanne?

Haluamme olla vastuullisia maailmalle, maalle, ihmisille – ja tuottajille. Adukin tarina osoittaa, että vastuullisella liiketoiminnalla voi pärjätä. Vaikka tapamme valita tuotevalikoimaa ei välttämättä ole ollut helpoin ja suosituin, tässä me edelleen olemme, yli 40 vuoden jälkeen.

Nykyään yritys työllistää yli 20 henkeä, ja yritämme olla vastuullisia myös Suomessa. Maksamme keskimääräistä parempia palkkoja, työolosuhteet ovat hyvät ja työyhteisö on keskusteleva. Jotain kertonee se, että vaihtuvuus on pieni: meiltä lähdetään eläkkeelle.