Mitä Reilut kaupungit tekevät?

Suomessa on 15 Reilun kaupungin tai kunnan arvonimen saanutta paikkakuntaa. Olemme poimineet esimerkkejä siitä, kuinka ne edistävät eettistä kulutusta, kestävää kehitystä ja Reilua kauppaa, ja millaista yhteistyötä eri toimijat tekevät.

Espoo
Espoossa Reilu kauppa näkyy ja kuuluu. Espoo Cateringin kaikissa toimipisteissä on tarjolla Reilun kaupan kahvia, ja sitä kuluu vuosittain tuhansia kiloja. Kannatustyöryhmässä kaikki eri valtuustoryhmät ovat edustettuina, ja ryhmän toiminta on aktiivista.

Helsinki
Helsingin kaupunki sai arvonimen yhtä aikaa Helsingin yliopiston kanssa. Kaupungissa on kirjattu globaalin vastuun strategia, jossa yhtenä konkreettisena tekona on Reilun kaupan tuotteiden käytön lisääminen.

Joensuu
Joensuussa halu ryhtyä Reilun kaupan kaupungiksi lähti kaupunkilaisten ja valtuutettujen toiveesta. Vuosittain vietettävän Joensuu-päivän yhteydessä tarjotaan reilut aamukahvit kaupunkilaisille.

Jyväskylä
Jyväskylässä kaupungin lisäksi myös seurakunnalla ja yliopistolla on Reilun kaupan arvonimet, ja nämä tahot toimivat aktiivisesti kannatustyöryhmässä.

Kirkkonummi
Kirkkonummella kriteerit Reilun kaupan kunnan arvonimen saamiseksi täyttyivät jo vuoden kuluttua siitä, kun valtuusto oli tehnyt päätöksen arvonimen tavoittelemisesta. Yritykset, yhdistykset, kannatustyöryhmä ja kunta seisoivat yhteisen tavoitteen takana.

Lahti
Reilun kaupan kaupungin arvonimi oli luontevaa jatkoa ympäristötyölle, jota Lahdessa on tehty jo pitkään.

Lohja
Lohjan kaupunki on tarjonnut kaupungin alakouluissa ja päiväkodeissa Reilun kaupan banaanit välipalaksi Reilun kaupan kampanjaviikolla.

Pori
Porin kannatustyöryhmässä kaupungin eri tahot ovat laajasti edustettuina. Porissa on myös Reilun kaupan korkeakoulu, DIAK, joka osallistuu aktiivisesti kaupungin kannatustyöryhmän toimintaan.

Riihimäki
Riihimäen kannatustyöryhmä on aktiivinen, ja pääpaikkana toimii Kierrätyskeskus. Reilusta kaupasta viestittiin kaupunkilaisille jo kauan ennen arvonimen myöntämistä.

Tampere
Tampereella Reilun kaupan kaupungin arvonimi on kannanotto kestävän kehityksen puolesta. Tampere sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Kampanjassa on ollut mukana myös urheiluseura Ilveksen naisten jalkapallojoukkue.

Turku
Turku teki myönteisen valtuustopäätöksen Reilun kaupan kaupungin arvonimen hakemisesta ensimmäisten joukossa Suomessa. Arkean henkilöstöravintoloissa on käytetty Reilun kaupan kahvia jo usean vuoden ajan ennen arvonimen saamista.

Viitasaari
Viitasaarella Reilun kaupan kaupunki -kampanja käynnistyi asiantuntevien ja aktiivisten nuorten aloitteesta. Mukaan saatiin myös paikallisia yrittäjiä.

Vantaa
Vantaa vastasi ripeästi, kun Helsinki ja Espoo haastoivat sen tavoittelemaan Reilun kaupan kaupungin arvonimeä: se sai arvonimen reilun puolen vuoden kuluttua. Reilun kaupan kaupunki -hanke tukee Vantaan ympäristöohjelmaa ja kestävän kehityksen arvoja.

Lempäälä
Lempäälä vastasi Tampereen naapurikunnilleen suuntaamaan haasteeseen ja sai Reilun kaupan kunnan arvonimen kuukauden kuluttua haasteesta. Lempäälän kunta oli jo vuosia tehnyt työtä kestävän kehityksen edistämiseksi.

Utajärvi
Utajärvellä aktiiviset seurakuntalaiset innoittivat kuntalaiset mukaan kampanjaan saatuaan ajatuksen Britannian kampanjasta. Utajärvi on Suomen ensimmäinen Reilun kaupan kunta.


Tutustu tarkemmin kunkin kaupungin ja kunnan mukana oleviin seurakuntiin työpaikkoihin, kouluihin ja korkeakouluihin!

Lue vastuullista hankinnoista.