Reilu kauppa ry

Reilu kauppa ry on 32 järjestön muodostama yhdistys, joka on toiminut Suomessa jo yli 20 vuotta.

Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.

Reilu kauppa ry:n tarkoituksena on tehdä eettisten, luotettavasti valvottujen tuotteiden valitseminen kuluttajille helpoksi sekä viestiä Reilun kaupan merkkijärjestelmästä. Yhdistys myös valvoo Reilun kaupan merkin käyttöä Suomessa ja Baltiassa. Yhdistys ei itse osallistu kaupankäyntiin.

Ensimmäiset Reilun kaupan tuotteet tulivat suomalaisten kaupparyhmien hyllyille vuonna 1999.

Reilu kauppa ry rahoittaa toimintansa merkin käytöstä kertyvillä lisenssimaksuilla, ulkoministeriön tuella ja jäsenjärjestöjen maksamilla jäsenmaksuilla. Kaikki Reilu kauppa ry:n lisenssinhaltijat maksavat yhdistykselle lisenssimaksua, kun ne käyttävät Reilun kaupan merkkiä omissa tuotteissaan. Tällä maksulla kustannetaan myös kansainvälistä Reilun kaupan toimintaa kuten Reilun kaupan viljelijäorganisaatioiden tukitoimintoja.

Työn lähtökohtana on Reilusta kaupasta kehittyviin maihin kanavoituvien suorien hyötyjen kasvattaminen Suomessa, sillä Reilu kauppa on olemassa ensisijaisesti kehittyvien maiden pienviljelijöitä ja suurtilojen työntekijöitä varten.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu sekä etelän tuottajaorganisaatioita, kaikkialla maailmassa toimivia Reilun kaupan järjestöjä että näiden kaikkien kattojärjestö Fairtrade International. Tutustu Reilun kaupan kansainväliseen strategiaan Fairtrade Internationalin sivuilla.

Reilu kauppa ry:n vuosiraportti 2020

  • Suomessa oli myynnissä noin 1700 erilaista Reilun kaupan tuotetta vuonna 2020.
  • Suomessa Reilun kaupan tuotteiden myynnin arvo oli 228 miljoonaa euroa vuonna 2020.
  • Suomalaisista 86 prosenttia tuntee Reilun kaupan merkin. (Kantar TNS 2020).

Yhdistyksellä on 32 aktiivista jäsenjärjestöä


Reilu kauppa ry:n hallitus 2021

Puheenjohtaja Jaana Tyynismaa, Solidaarisuus
Varapuheenjohtaja Johanna Harjunpää, Eettisen kaupan puolesta ry

Else Hukkanen, Kirkon Ulkomaanapu
Juska Kivioja, Akava, SAK ja STTK
Viola Luokkala, SYL
Jarno Kivinen
Terhi Lindqvist, Marttaliitto
Mari Taivainen, Palvelualojen Ammattiliitto PAM ry

Ajankohtaista