Henkilökunnalle on aina tarjolla Reilun kaupan Juhla Mokkaa 

Reilusta kahvista on tullut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa oletusarvo – valinta, jota ei tarvitse selitellä. Luonnonvaroja säästävän ja sosiaalisesti kestävän yrityksen arvot kohtaavat Reilun kaupan kanssa.

Meille on tärkeää, että tuottajille maksetaan kunnon takuuhinta, työntekijöiden ihmisoikeudet toteutuvat ja tuotteet on tuotettu kestävällä tavalla.

 – Ville Heinilä, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus on ollut Fairtrade@Work-työpaikka jo yli 10 vuotta. Miksi olette mukana, ympäristövastaava Ville Heinilä?

Siksi, että Reilu kauppa on arvojemme mukaista toimintaa. Meille on tärkeää, että tuottajille maksetaan kunnon takuuhinta, työntekijöiden ihmisoikeudet toteutuvat ja tuotteet on tuotettu kestävällä tavalla. Haluamme itse olla sosiaalisesti kestävä yritys ja tarjota työntekijöillemme mahdollisimman hyvät olot. Suurin osa työntekijöistämme työskentelee palkkatuella, ja pyrimme siihen, että kaikille löytyisi hyvä jatkopolku: joko työelämään tai opiskelemaan.

Mikä teille on tärkeintä Reilussa kaupassa?

Oman toimintamme ytimessä on luonnonvarojen säästäminen, ja siksi on hienoa, että Reilun kaupan kriteereissä on työolojen ja ihmisoikeuksien ohella huomioitu myös ympäristö. Esimerkiksi niin, että kahvintuotanto on mahdollisimman kestävää. Myös työntekijöiden näkökulmasta on turvallisempaa, että esimerkiksi kasvinsuojelussa käytetään vain tarpeellisia aineita, eikä yhtään enempää.

Miten reiluus näkyy työpaikkanne arjessa?

Koko henkilökunnalle – vuodessa yli tuhat ihmistä – on koko ajan tarjolla Reilun kaupan kahvia. Vuositasolla tämä tarkoittaa lähes puolta miljoonaa kuppia. Kun on kyse näin isosta määrästä, voisimme selvitä kahvikuluissa reilusti halvemmalla, mutta haluamme pitää tätä tärkeää asiaa esillä. Myös kaikille vierailijoille tarjoamme Reilun kaupan kahvia, ja usein myös muita Reilun kaupan tuotteita.

Miten muuten levitätte sanaa Reilusta kaupasta?

Kaikki työntekijät osallistuvat talon sisäiseen Ekopassi-koulutuksen, jossa yhtenä teemana ovat hankinnat. Siinä yhteydessä käydään läpi erilaisia ympäristö- ja vastuullisuusmerkkejä sekä niiden merkitystä. Samalla kerrotaan, mitä itse teemme vastuullisuuden eteen. Aiemmin meillä on myös ollut enemmän tempauksia henkilöstölle esimerkiksi Reilun kaupan viikolla, mutta nykyään Reilun kaupan kahvista on tullut meillä jo eräänlainen oletusarvo, jota ei tarvitse perustella tai puolustella – reilusta on tullut normaali.

Mikä on suosikkinne Reilun kaupan tuotteista?

Reilun kaupan Juhla Mokka -kahvi, joka on myös luomua. Aikanaan juuri Juhla Mokan saaminen reiluna oli meille ratkaiseva askel päätöksessä hakeutua Fairtrade@Work-työpaikaksi, sillä kahvissa makumaailma on erittäin tärkeä. Alkuvaiheessa Reilun kaupan kahveja ei ollut tarjolla kovinkaan montaa laatua, mutta nykyään valikoima on jo niin laaja, ettei maku voi enää olla peruste sille, ettei lähdetä mukaan Reilun kaupan työpaikaksi.

Haluatteko haastaa jonkun työpaikan mukaan?

Toivomme, että ainakin vastaavat kierrätyskeskustoimijat ympäri maata lähtisivät mukaan. Toisaalta tämä on niin tärkeä asia, että pallon voi heittää mille tahansa muulle työpaikalle – Fairtrade@Work-työpaikaksi ryhtymisen ei pitäisi olla kustannuskysymys, vaan automaattinen valinta.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on vuonna 1990 perustettu yleishyödyllinen yritys, jonka tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia. Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla yhdeksän kierrätysmyymälää sekä valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa. Tarjoamme monipuolista ympäristökoulutusta ja -konsultointia pääkaupunkiseudun asukkaille, ammattikasvattajille sekä yrityksille ja yhteisöille.

Teksti: Sanna Jäppinen / kuvat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy