Paahtimo Papu: sertifioitu kahvi on pienpaahtimoiden arkipäivää – Reilu kauppa lisää läpinäkyvyyttä

Paahtimo Papun kahvit ovat sataprosenttisesti luomua, ja tarjolla on useita Reilun kaupan kahveja Aasiasta, Afrikasta ja Amerikasta. Pienpaahtimoiden vahvuus on kahvin laadussa ja maussa, sanoo yrittäjä Virpi Hyvärinen.

Paahtimo Papu perustettiin Jyväskylässä alkuvuodesta 2014. Pienpaahtimobuumi teki vasta tuloaan, ja Papu oli jonkin aikaa Suomen pohjoisin paahtimo. Se oli edelläkävijä myös siinä, että kaikki valikoiman kahvit ja teet ovat alusta asti olleet luomusertifioituja.

”On ihanaa, että rakkautta kahviin on paljon, ja tosi moni pienpaahtimo on nähnyt päivänvalon. Se on myös lisännyt kysyntää, ja nykyään osataan yhä enemmän arvostaa kahvin laatua ja makua”, sanoo yrittäjä Virpi Hyvärinen, joka perusti Papun yhdessä Ristopekka Piiraisen kanssa.

Miksi Paahtimo Papu valitsi luomukahvin?

Luomukahvissa ei ole kyse vain siitä, että kuluttaja saa kemikaalitonta kahvia. Yhtä tärkeää tai ehkä jopa tärkeämpää on se, että luomutiloilla työntekijät eivät joudu olemaan tekemisissä myrkkyjen kanssa ja maaperä ja eliöstö säilyvät kemikaalittomana. Suomessa ei nähdä kemikaalikuormaa, joka perinteiseen kahvinviljelyyn liittyy.

Vuodesta 2019 meillä on ollut myös Demeter-sertifikaatti, joka kertoo biodynaamisesta viljelystä.

Olemme tehneet ruohonjuuritason työtä raakakahvivalinnoillamme. Suosimme tiloja, joissa maaperää ei kaltata muilta kasveilta, vaan ne jätetään mikrobiapteekiksi viljeltäville kasveille ja käyttämään hiilidioksidia. Näin tilat voivat saavuttaa hiilineutraaliuden, jopa hiilinegatiivisuuden, mikä hyödyttää koko maapalloa.

Kauanko olette olleet mukana Reilussa kaupassa?

Aloittaessamme oli vaikea löytää luomukahvia, joka oli myös Reilua kauppaa. Kuitenkin luomukahvin kysynnän lisääntyessä monet luomutilat ja -osuuskunnat kasvoivat ja liittyivät Reilun kaupan sertifiointiin. Siirtymä Reilun kaupan pariin vuonna 2020 oli meille helppo.

Paahtimo Papun edustajia
Paahtimo Papu täyttää vuonna 2024 jo 10 vuotta. Kuvassa yrityksen perustajat Ristopekka Piirainen ja Virpi Hyvärinen. Kuva: Paahtimo Papu

Miksi Reilun kaupan sertifiointi on teille tärkeä?

Läpinäkyvyys on pienpaahtimoille kunnia-asia. Eli tiedämme tarkkaan, mistä kahvimme tulee, ja viljelijä saa ansaitsemansa huomion. Luomukahvista tiedämme tilan, pensaat, kasvukorkeuden ja sadon. Reilun kaupan järjestelmä vahvistaa entisestään läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä kuluttajille. Reilussa kaupassa on tietysti tärkeää sen työvoimapoliittinen merkitys tiloilla ja työ, jota tehdään alueiden ihmisten asuin- ja elinolojen parantamiseksi.

Uskon, että sertifiointeja tarvitaan myös siihen, että pienemmät tuottajat – joiden tilalta löytyy esimerkiksi todella hyvän makuprofiilin kahvia – jaksavat tehdä työtään. On niin helppoa myydä tila tai sato jollekin megatoimijalle, joka hukuttaa upean makuprofiilin kahvin massatuotantoon. Myös tätä puolta pienpaahtimot voivat tuoda esille kuluttajille.

Millaisia tuotteita Paahtimo Papulta löytyy Reilun kaupan sertifioimina?

Meillä valikoiman punaisena lankana ovat niin sanotut yhden pavun kahvit eli sekoittamattomat tietyn maan kahvit. Eri maiden kahvit maistuvat aivan erilaisilta esimerkiksi ilmaston ja maaperän ansiosta, vaikka kyse olisi samasta pensaasta. Sekoituksissa profiilipiikit tasoittuvat. Reilun kaupan kahvia meillä on tarjolla Indonesiasta, Intiasta, Etiopiasta, Guatemalasta, Hondurasista ja Perusta – sekä HoReCa-puolelle myös Nicaraguasta. Syksyn aikana tavoitteena on saada valikoimaan myös ensimmäiset Reilun kaupan teet.

Olemme myös saaneet tehdä yhteistyötä monien yritysten kanssa, joilla on samat arvot kuin Papulla. Yksi ihana esimerkki on Relove Oy. Heille on tehty ihan oma reseptikahvi Reilun kaupan luomusta. Tätä nimikkokahvia on voinut siemailla Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä Reloven kahviloissa Helsingissä ja Tampereella.

Paahtimo Papun Reilun kaupan kahveja.
Paahtimo Papulta löytyy erilaisia Reilun kaupan kahveja Aasiasta, Afrikasta ja Amerikasta. Myös joulusesonkiin on oma Reilu makunsa. Kuva: Paahtimo Papu

Keitä ovat Papun asiakkaat? Mikä merkitys Reilulla kaupalla on heille?

Asiakkaistamme 60–70 prosenttia on HoReCa-puolella, eli lähinnä kahviloita ja ravintoloita. Loppu jakaantuu Jyvässeudulla sijaitsevien ruokakauppojen ja ympäri Suomea palvelevan verkkokauppamme välille.

Kun aloitimme, olimme tosi yllättyneitä valtavasta kysynnästä. Silloin pienpaahtimoilta ei juuri löytynyt luomukahvia, mutta tänä päivänä lähes jokaisella on ainakin joku luomukahvi ja monilla luomusertifiointi. Myös Reilun kaupan sertifiointi on tätä päivää. Varsinkin ennen koronaa ostopäätöksillä tuettiin selvästi eettisempää ja tasapainoisempaa tapaa viljellä. Mutta koronan myötä jokainen rupesi kiristämään kukkaronnyörejä, ja ensimmäisenä tingittiin sertifioiduista tuotteista. Nyt kuluttajakäyttäytyminen näyttää palautuneen kahviloissa ennalleen, mutta kauppojen hyllyillä menekki ei ole entisellään.

Millaisia ovat kahvin trendit – ja miten Reilu kahvi linkittyy niihin?

Viime vuosina on nähty kofeiinittoman kahvin vahva nousu: jo kolmatta vuotta se on meidän verkkokauppamme myydyin tuote. Sitä meillä ei vielä ole Reilu kauppa -sertifioituna. Kofeiiniton luomukahvi tehdään niin, että jostain isommasta erästä poistetaan kofeiini. Se, valitaanko erä Reilun kaupan luomutuotannosta vai pelkästä luomutuotannosta riippuu Euroopan päästä – ja mekin joudumme menemään sen mukaan, millaiset markkinat Euroopassa on yleisesti kofeiinittomalle kahville.

Toinen ilmiö on kahvikoneiden yleistyminen kotona. Siihen ehkä vaikutti se, että kun kahvilat olivat korona-aikaan suljettuina, haluttiin silti nauttia hyvää kahvia. Kahvikoneissa kahvi tehdään pavuista, ja tämä on lisännyt huomattavasti niiden myyntiä kuluttajapuolella. Meillä kaikki Reilun kaupan kahvit ovat tosi tummia, ja ne sopivat hyvin kahvikoneisiin.

Paahtimo Papun kahvipapuja.
Sertifioitu kahvi on pienpaahtimoiden arkipäivää. Kuva: Paahtimo Papu

Kenet tai minkä brändin haluaisitte haastaa mukaan Reilun kaupan sertifiointiin?

Haastamme mukaan jo pitkään toimineen Helsingin kahvipaahtimon.