Reilun kaupan Banana bonus -aloite tarjoaa yrityksille uusia mahdollisuuksia nostaa banaanityöntekijöiden ansioita kohti elämiseen riittävää tasoa. Kiinnostus entistä vastuullisempiin banaaneihin on jo herännyt ympäri Eurooppaa.
Reilun kauppa on julkaissut vastuullisempien banaanien hankintaketjujen varmistamiseksi Banana bonus -aloitteen. Kunnianhimoisessa aloitteessa on kyse siitä, että banaanityöntekijöille maksetaan Reilun kaupan lisän päälle vielä erillinen summa, josta vastaavat tuotantoketjun toisessa päässä olevat kaupalliset kumppanit. Tämä vapaaehtoinen maksu kuroo umpeen kuilua työntekijöiden nykyisen palkan ja elämiseen riittävän tason välillä.
Banana bonus -mallissa yritysten maksamien bonusrahojen käytöstä päättää kullakin Reilun kaupan banaanitilalla työntekijäistä koottu komitea, joka vastaa myös takuuhinnan päälle maksettavasta Reilun kaupan lisän käyttötarkoituksesta. Reilun kaupan lisät suunnataan yhteisön hyväksi, ja ne käytetään pääsääntöisesti terveydenhuollon, asuin- ja tuotanto-olojen sekä koulutuksen parantamiseen.
Reilun kaupan banaanitiloja on maailmassa tällä hetkellä 265, ja niillä työskentelee yli 35 000 ihmistä. Heille Banana bonus -malli voi merkitä huomattavaa parannusta ansioihin ja elinoloihin.
Pitkällä tähtäimellä Reilun kaupan tavoite on, että yhteistyössä yritysten, muiden toimijoiden ja tuottajamaiden päättäjien kanssa koko banaanisektorilla päästään elämiseen riittävään palkkatasoon.
Banaanialoitteet etenevät ympäri Eurooppaa
Ympäri Eurooppaa on viime vuosina herätty banaanityöntekijöiden heikkoon asemaan ja tarpeeseen muuttaa banaanin hankintaketjuja vastuullisemmiksi. Mukaan on lähtenyt useita kauppaketjuja.
Ensimmäisenä liikkeellä olivat hollantilaiset, ja siellä 14 vähittäiskaupan toimijaa allekirjoitti jo vuonna 2019 sitoumuksen edistää banaanisektorilla elämiseen riittäviä ansioita. Saman suuntaisia sitoumuksia on tehty kaupan alalla myös Saksassa vuonna 2021, Belgiassa 2022 ja Britanniassa 2023.
Esimerkkinä ison kauppaketjun toimista vastuullisempien banaanien puolesta voi nostaa vaikkapa Lidlin, joka otti vuonna 2022 Saksassa käyttöön mekanismin, jolla se pyrkii tuomaan banaanintuottajien tuloja kestävälle tasoa. Toimintaa laajennettiin vuonna 2024 Britanniaan.
Myös Pohjoismaissa on vireillä oma banaanityöntekijöiden ansioihin pureutuva banaanialoite. Elokuun 2024 lopulla Etisk Handel Danmark kokosi kauppaketjujen, elintarvikeyritysten, järjestöjen ja sertifiointitahojen edustajia yhteen Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta miettimään, miten vastuullisemman kaupan avulla voisi vaikuttaa banaanintuottajien ansioihin. Aloitteen sisältöä valmistellaan syksyn 2024 aikana, ja sen odotetaan käynnistyvän vuoden 2025 alussa.
Valinnoilla on väliä, sillä Pohjoismaissa jokainen ihminen syö keskimäärin 15 kiloa banaania vuodessa, Etisk Handel Danmark muistuttaa.
***
Miten Banana bonus toimii?
Reilun kaupan Banana bonus -aloitteen tavoite on nostaa banaanityöntekijöiden ansioita kestävälle tasolle. Miten tämä käytännössä tapahtuu?
-
- Taustalla ovat Global Living Wage Coalitionin ja Anker Research Instituten laskelmat siitä, mikä on elämiseen riittävä ansiotaso kussakin tuotantomaassa. Sen jälkeen Reilu kauppa on laskenut, mikä pitäisi olla jokaisen banaanilaatikon hinta, jotta tuottajat saavuttaisivat tuon elämiseen riittävän tason (Living Wage Reference Price).
-
- Kauppaketjun maksama vapaaehtoinen lisä banaanilaatikkoa kohden on puolestaan se summa, joka jää uupumaan tavoitehinnasta Reilun kaupan takuuhinnan ja Reilun kaupan lisän jälkeen (Fairtrade Living Wage Differential) – ja tämä maksetaan banaanibonuksena tuottajayhteisölle.
-
- Reilu kauppa on tänä syksynä määritellyt ajantasaiset elämiseen riittävät hinnat banaanille seitsemässä maassa: Kamerunissa, Ghanassa, Nicaraguassa, Kolumbiassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa ja Perussa. Lisäksi on päivitetty uudet Reilun kaupan takuuhinnat banaaneille, ja ne tulevat voimaan vuoden 2025 alussa.
Teksti: Sanna Jäppinen