Reilun kaupan hankkeilla parannettiin valmiuksia ehkäistä lapsityön hyväksikäyttöä

Afrikkaan sijoittuvan kehitysyhteistyöohjelman toisen vuoden tulokset on julkaistu.

Reilu kauppa on julkaissut kehitysyhteistyöohjelman tulosraportin vuodelta 2023. Tulosraportti esittelee Reilu kauppa ry:n nelivuotisen kehitysyhteistyöohjelman ”Dignified Opportunities NUrtured through Trade and Sustainability (DONUTS)” toisen vuoden edistymistä.

Kehitysyhteistyöohjelmalla täydennetään Reilun kaupan sertifiointia puuttumalla vallitseviin kehityshaasteisiin, kuten epätasa-arvoon ja syrjintään. DONUTS-ohjelman tavoitteena on varmistaa, että viljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden oikeus kestävään toimeentuloon toteutuu. Tavoitetta tuetaan kolmella kestävän kehityksen osa-alueella, jotka ovat sosiaalinen, taloudellinen ja ekologinen kestävyys. Ohjelmaan on sisällytetty läpileikkaavia tavoitteita, joissa keskitytään nuorisoon, haavoittuviin ryhmiin ja sukupuolten tasa-arvoon.

Afrikkaan sijoittuvaa ohjelmaa rahoittavat ulkoministeriö ja kansainväliset yritykset.

Valmiudet ehkäistä lapsityövoiman hyväksikäyttöä vahvistuivat

Vuonna 2023 suurin osa ohjelman hankkeista oli täydessä täytäntöönpanovaiheessa. Ohjelmassa on edistytty kaikilla kolmella kestävyyden osa-alueella, vaikka vaikuttavuustavoitteiden saavuttamiseen on vielä pitkä matka. Useimmissa ohjelmamaissa tavoitteiden saavuttamista hidastivat korkea inflaatio ja ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Sosiaalisen kestävyyden osa-alueen tärkeimpiä saavutuksia ovat naisten ja nuorten lisääntynyt osallistuminen tuottajaorganisaatioiden toimintaan. Länsi-Afrikassa paikallisyhteisöjen valmiudet ehkäistä lapsityövoiman hyväksikäyttöä ovat vahvistuneet, mikä on merkki riskinsietokyvyn parantumisesta.

Taloudellisen kestävyyden osalta tuettiin ihmisarvoista työtä ja toimeentuloa koskevien tavoitteiden toteutumista. Useammat viljelijät hyötyivät monipuolistuneista tulonlähteistä ja maataloustyöntekijät työehtosopimuksista.

Pitkän aikavälin toimeentulon kestävyyden saavuttaminen riippuu ennen kaikkea ekologisen kestävyyden osa-alueesta. Ohjelmassa onnistuttiin kehittämään ja lisäämään sellaisten peltometsäviljelymenetelmien käyttöä, joilla tuetaan maaperän terveyttä, tulojen monipuolistamista ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Lisäksi parannettiin puhtaan energian saatavuutta, mikä hyödytti sekä ihmisten terveyttä että ilmastoa ja edisti samalla tuottajien taloudellista tilannetta alentamalla energiakustannuksia.

Reilun kaupan keskeiset vaatimukset yritysvastuudirektiiviin

Ohjelmassa keskitytään vahvasti vaikuttamistyöhön ja viestintään, joilla pyritään parantamaan liiketoimintakäytäntöjä ja edistämään kestävää kulutusta.

Vuonna 2023 vaikuttamistyön tärkeimpiä tuloksia olivat Reilun kaupan keskeisten vaatimusten sisällyttäminen Euroopan unionin yritysvastuudirektiiviin (CSDDD) sekä Reilun kaupan riskikartan ja suomalaisten yritysten ihmisoikeustyötä koskevan kyselytutkimuksen menestyksekkäät lanseeraukset. Nämä tukevat yrityksiä ihmisoikeus- ja ympäristövaikutusten arvioimisessa ja hallitsemisessa toimitusketjuissa.

 

Lue koko raportti täältä.