Tutkimus: Reilu kauppa on vahva kumppani metsien suojelussa ja metsäkadon ehkäisemisessä

Tuore tutkimus osoittaa, että Reilu kauppa -sertifioidut kaakao- ja kahviosuuskunnat ovat hyvässä asemassa tulevan EU:n metsäkatoasetuksen (EUDR) noudattamisessa. 

KIT Royal Tropical Instituten, Chain Collaborativen ja Expressing Originin tutkimus nimeltä “The Effect of Fairtrade on Forest Protection and Deforestation Prevention” arvioi Reilun kaupan tarjoaman tuen merkitystä suhteessa EU:n metsäkatoasetukseen.

Huhtikuun 2023 ja toukokuun 2024 välisenä aikana toteutettu tutkimus jakautui neljään vaiheeseen ja sisälsi yli 60 dokumentin kirjallisuuskatsauksen, haastatteluja Reilun kaupan henkilöstön ja ulkoisten sidosryhmien kanssa sekä haastatteluja, fokusryhmiä ja kyselytutkimuksen kahvi- ja kaakao-osuuskunnille Kolumbiassa, Hondurasissa ja Norsunluurannikolla. Vertailun vuoksi mukaan otettiin myös osuuskuntia, jotka eivät kuulu Reilun kaupan piiriin.

Tämä tutkimus osoittaa jälleen kerran, kuinka vahvat ja demokraattiset tuottajaorganisaatiot pystyvät parhaiten vastaamaan kestävyyshaasteisiin. Metsäkadon hillitseminen on mahdollista erityisesti siellä, missä tuottajaorganisaatiot palvelevat jäseniään ja puuttuvat perimmäisiin ongelmiin. Tuottajat ja heidän järjestönsä ovat paikallisia johtajia, joita tarvitsemme ekosysteemiemme palauttamiseksi”, kertoo Juan-Pablo Solis, Fairtrade Internationalin ilmasto- ja ympäristöasioiden vanhempi neuvonantaja.

Useat tekijät edistävät Reilun kaupan osuuskuntien parempaa asemaa:

  • Osuuskunnat noudattavat Reilun kaupan kriteereitä, jotka ohjaavat niitä toteuttamaan EU:n metsäkatoasetuksen vaatimusten mukaisia metsien suojelutoimenpiteitä.
  • Takuuhinta ja lisämaksut antavat osuuskunnille mahdollisuuden kohdistaa varojaan metsien suojeluun ja ilmastokestävään tuotantoon.
  • Osuuskunnat saavat tärkeää tukea EU:n metsäkatoasetuksen vaatimusten täyttämisessä, vaikka näiden vaatimusten kustannukset koetaankin haastaviksi.
  • Reilun kaupan verkoston tarjoama koulutus agroekologiassa ja peltometsäviljelyssä on osuuskunnille erityisen arvokasta.
  • Sertifiointi avaa ovia merkittäviin kumppanuuksiin sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoiden kanssa. Tutkijoiden mukaan Reilun kaupan osuuskunnat pitävät tiiviimmin yhteyttä ulkopuolisiin aloitteisiin kuin ei-sertifioidut osuuskunnat.
  • Viljelijät näkevät käytännössä toimintansa positiiviset vaikutukset, kuten parantuneen mikroilmaston, suojellut vesilähteet ja lisääntyneen luonnon monimuotoisuuden.

Joissakin tapauksissa tutkimuksessa haastatellut Reilun kaupan viljelijät kertoivat, että sertifioimattomat viljelijät ovat pyytäneet heiltä metsäkatoon liittyviä neuvoja, mikä on osoitus Reilun kaupan ”myönteisistä heijastusvaikutuksista”.

”Tutkimus tulee juuri oikeaan aikaan, varsinkin kun kaikki sidosryhmät keskustelevat keinoista, joilla voi täyttää metsäkatoasetuksen vaatimuksia. Nämä tulokset parantavat ymmärrystämme ja auttavat meitä kehittämään ohjelmallista lähestymistapaamme”, sanoo Solis.

Metsäkatoasetuksen toimeenpanon lykkääminen antaa viljelijöille lisäaikaa sopeutua muutoksiin

Metsäkatoasetus on Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kannalta keskeinen lainsäädäntö ja sen piti astua voimaan 30.12.2024. Euroopan komissio teki kuitenkin vastikään päätöksen lykätä asetuksen toimeenpanoa vuodella. Euroopan neuvosto on hyväksynyt komission esityksen, ja seuraavaksi esitys menee parlamentin käsittelyyn. Jos Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät ehdotuksen, asetuksen soveltaminen siirtyisi alkamaan asetuksen keskeisiltä osilta 30.12.2025.

Vaikka Reilun kaupan toiveena oli, että lainsäädännön toimeenpano toteutettaisiin aikataulussa, organisaatiossa tunnistettiin ja todistettiin, että alkuperäinen määräaika tuotti pienviljelijöille kriittisiä haasteita.

”Reilu kauppa ei halua EU:n metsäkatoasetusta heikennettävän millään tavoin. Uskomme asetuksen tavoitteisiin mutta vaadimme, että vastuu näiden tavoitteiden saavuttamisesta jaetaan toimitusketjun kesken”, sanoo Reilu kauppa ry:n vastuullisuusjohtaja Josetta Nousjoki.

Tutkimuksen mukaan jotkut osuuskunnat ja viljelijät suuntaavat ylimääräisiä resurssejaan metsäkatoasetuksen vaatimusten täyttämiseen, kuten kehittääkseen maantieteellistä paikannusteknologiaa tiloilleen. Osuuskuntien ei kuitenkaan pitäisi joutua ohittamaan muita kehitystarpeitaan EU-lainsäädännön vuoksi tai maksaa lainsäädännön noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Ympäristön kestävyys ei saisi toteutua sosiaalisen kestävyyden kustannuksella.

“Kannustamme Euroopan komissiota, jäsenvaltioita ja yrityssektoria työskentelemään tiiviisti tuottajien kanssa ja tukemaan heitä niin, ettei metsäkatoasetuksen vaatimusten toteuttamisen kustannuksia siirretä toimitusketjun alimmalle tasolle eli pienviljelijöille. Muuten riskinä on, että pienviljelijät jäävät resurssien puutteen vuoksi EU-markkinoiden ulkopuolelle”, Nousjoki jatkaa.

Reilun kaupan organisaatio jatkaa viljelijöiden ja osuuskuntien tukemista niin, että ne ovat valmiita ja kykeneviä täyttämään EU-markkinoilla toimivien kauppakumppanien vaatimukset, kun toimeenpano on ajankohtainen.

Lataa tutkimus tästä