Uusia kasvoja Reilussa kaupassa – ’’Reilu kauppa on vaikuttavimpia tapoja muuttaa maailmaa”

Josetta Nousjoki on Reilu kauppa ry:n tuore vastuullisuuspäällikkö, ja Päivi Kovalainen aloitti viime vuoden lopulla kehitysyhteistyön asiantuntijana.

”Olen aina ollut suuri Reilun kaupan fani, sillä se on yksi vaikuttavimmista järjestöistä Suomessa ja maailmalla”, kertoo maaliskuun alussa Reilu kauppa ry:n vastuullisuuspäällikkönä aloittanut Josetta Nousjoki.

Vastuullisen yritystoiminnan edistäminen on kulkenut Josetan töissä punaisena lankana. Hän työskenteli aiemmin pitkään toimittajana ja viimeksi Palvelualojen ammattiliitossa kansainvälisten asioiden asiantuntijana. ”Tuon Reiluun kauppaan osaamiseni esimerkiksi työntekijöiden edunvalvonnasta ja vaikuttajaviestinnästä.”

Josetan keskeinen tavoite vastuullisuuspäällikkönä on lisätä entisestään Reilun kaupan näkyvyyttä yhteiskunnallisena keskustelijana. Käytännössä tähdätään siihen, että päättäjät ja yritykset ymmärtäisivät vastuunsa myös kehittyvien maiden tuottajien ja työntekijöiden oloista – kuten elämiseen riittävistä ansioista – ja toimisivat niiden parantamiseksi.

”On tärkeää vaikuttaa monenlaisissa verkostoissa, sillä yksin emme voi tavoitteita saavuttaa”, Josetta toteaa.

Toimiva yhdistelmä kauppaa ja kehitystä

Myös kehitysyhteistyön asiantuntijana viime vuoden lopulta toiminut Päivi Kovalainen näkee uuden työnsä Reilu kauppa ry:ssä luonnollisena jatkumona aiemmalle uralle. Kiinnostus globaalin kaupan oikeudenmukaisuuteen syttyi jo opiskeluaikana, ja Päivi käsitteli gradussaan eettisiä hankintoja. Työelämä vei kehitysyhteistyön pariin muun muassa ulkoministeriöön ja Unicefille.

”Reilussa kaupassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kaupallinen, markkinaehtoinen puoli ja kehitysyhteistyö – ja sen avulla ihmiset voivat nousta köyhyydestä omalla työllään”, Päivi sanoo.

Päivi on työskennellyt koko työuransa ihmisoikeuksien parissa, ja erityisalana ovat olleet lastensuojelu sekä vesi- ja sanitaatiokysymykset. Hän on iloinen siitä, että saa nyt olla mukana suunnittelemassa Reilun kaupan tulevaa kehitysyhteistyöohjelmaa.

”Aloitukseni osui hyvään saumaan. On todella mielekästä, että pääsee itse vaikuttamaan siihen, millainen ohjelma Reilulla kaupalla on.”

Korona-aika yhdistää – mutta myös lisää eriarvoisuutta

Vaikka koronarajoitukset ovat tarkoittaneet uusille työntekijöille pääosin etätöitä, kiittelevät he työyhteisöä siitä, että mukaan on ollut helppo tulla. Reilun kaupan väki pitää etänäkin yhteisiä kahvitaukoja ja kokouksiin varataan välillä aikaa kuulumisten vaihtoon.

”Kansainvälisiin kollegoihin yhteys on ehkä jollain tavalla jopa lähentynyt. Se, että kaikki ovat samassa tilanteessa, yhdistää”, Päivi arvelee.

Toki hartaana toiveena on, että pian matkat maailmalle olisivat jälleen mahdollisia.

”Tapaamiset kasvokkain kentällä ovat todella tärkeitä. Yhteistyö ja kommunikointi ovat jatkossa helpompia, kun ihmisen tuntee syvemmin kuin vain ruudulta”, Päivi sanoo.

Josetta muistuttaa myös siitä, että pitkään jatkunut korona-aika on lisännyt entisestään eriarvoisuutta maailman ihmisten välillä. ”Tällä hetkellä Reilu kauppa on siis entistäkin tärkeämpää.”

Teksti: Sanna Jäppinen

*Kuva on otettu ulkona koronatilanne huomioiden, eikä kuvattavat joutuneet kärvistelemään kylmässä ilmassa kauan.