Työttömyys vaivaa nyt erityisesti kukkatuottajia – Etiopian kasvihuoneissa kasvaa pian kukkien sijaan ruokaa

Naisvaltainen kukka-ala on Reilun kaupan piirissä koronakriisin pahin kärsijä, sillä kukat eivät käy kaupaksi eivätkä säily pitkään. Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöllä tuetaan vaikeassa tilanteessa olevia työntekijöitä. 

”Reilun kaupan tuotteista koronaviruksen aiheuttama kriisi sattuu eniten kukkiin”, sanoo Wenedemeneh Engida Etiopiasta. 

”Kukat ovat herkästi pilaantuva tuote, jonka markkinat ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja kun nämä ovat kiinni, ei ole markkinoita, minne myydä.” 

Engida toimii hankekoordinaattorina Reilu kauppa ry:n ja Fairtrade African kehitysyhteistyöhankkeessa, jota rahoittaa ulkoministeriö. 

Etiopian kukkahankkeen koordinaattori Wenedemeneh Engida kävi maaliskuussa Isossa-Britanniassa tapaamassa hankkeen kaupallista kumppania – Aldia. Kuva: Fairtrade Foundation

Engida on säännöllisesti yhteydessä Etiopian kuuteen tilaan, joilla viljellään Reilun kaupan kukkia. Kaikki sanovat, että markkinoille on nyt hyvin vaikeaa päästä. Todella paljon työntekijöitä on joutunut koronakriisin vuoksi palkattomille vapaille eikä irtisanomiltakaan ole vältytty. 

Tilanne on sama Keniassa. 

”Olemme vähentäneet työntekijöitämme 50 prosentilla”, sanoo tuotantopäällikkö Gilbert Kiplangat Bii Rainforest Farmlands Kenya -kukkatilalta. ”Johtoporras on myös laskenut palkkojaan.” 

”Lentoja on peruttu, rahtien hinnat ovat nousseet, tilauksia on peruttu ja maassa on ulkonaliikkumiskielto”, Kiplangat Bii luettelee haasteita. 

Naisvaltainen ja pienipalkkainen ala 

Tasa-arvon kannalta on epäonnista, että pahiten kärsivä ala on myös hyvin naisvaltainen. Engidan mukaan kukkatilojen työntekijöistä yli 85 prosenttia on naisia. 

”Se on suuri haaste puutarha-alalla”, hän sanoo. ”Naisilla on usein myös suuri huoltovastuu lapsista ja muusta perheestä, ja palkat ovat pienet. Eli tämä sattuu todella laajaan ihmisjoukkoon.” 

Etiopiassa leikkokukkien tuotannossa – kuten muussakin maataloustyössä – valtaosa työntekijöistä on naisia. Kuva: Harald Mohr

Nyt Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöhankkeessa mietitään, miten voitaisiin parhaiten  sopeutua uuteen tilanteeseen ja tukea ihmisiä. Yksi ajatus on alkaa käyttää kukkien viljelyyn tarkoitettuja kasvihuoneita ruoantuotantoon. 

Hankkeessa on pidetty myös naisten johtajuuskoulua, jossa muun muassa opetellaan yritystaitoja. Ensimmäisen vuosikurssin osalta on käynnissä markkinaselvitys siitä, mitä pienyrittämisen aloja kannattaisi tukea. 

”Selvitystä odotellessa olemme nyt ajatelleet antaa alkupääomaa sille, että naiset voivat alkaa tuottaa käsidesiä ja kasvomaskeja myyntiin”, Engida sanoo. ”Lisätulot ovat tärkeitä, jotta vaikeiden aikojen ylitse selvitään.” 

Hygieniaa ja erityishuomiota haavoittuville ryhmille 

Kehitysyhteistyön piirissä on myös tarkoitus tehdä koronatiedotusta paikallisten radioasemien kanssa ja parantaa tilojen hygieniaoloja lisäämällä vesipisteitä. 

”Aiomme myös auttaa haavoittuvia ryhmiä. Teemme paljon töitä vammaisten ihmisten kanssa, ja heillä on nyt hyvin vaikeaa. He tarvitsevat eniten apua ja pyrimme huomioimaan heitä entistäkin paremmin.” 

Kehitysyhteistyöhankkeessa on suunniteltu paljon koulutuksia, mutta niitä on nyt lykätty. Etiopiassa yli neljän ihmisen kokoontumiset on kielletty. 

”Mutta on joitain asioita, mitä voidaan tehdä”, Engida sanoo. ”Olemme delegoineet naisten johtajuuskoulutuksen osallistujien rekrytoimista kukkatiloille, ja tutustumme naisten hakemuksiin kotitoimistoista käsin.” 

Etiopiassa pelätään pahimman olevan vasta tulossa 

Engidan mukaan Etiopiassa pelätään, että koronaviruksen kannalta pahin on vielä edessä. Virallisesti tartuntoja huhtikuussa oli 116 ja kuolleita kolme, mutta ihmisiä on testattu vähänlaisesti. 

”Meitä on varoiteltu, että pitää valmistautua hyvin, koska pian on Afrikan vuoro.” 

Yhtäältä Afrikan maiden nuori väestö suojaa pandemian pahimmilta vaikutuksilta, mutta toisaalta terveydenhuollon tila on heikko, ja tarjolla on muitakin vakavia sairauksia. 

”Meillä ei ole tarpeeksi sairaaloita eikä terveydenhuollon ammattilaisia. Etiopiassa on hyvin vähän hengityskoneita ja maskit ja käsineet ovat jo loppumassa. Olemme hyvin huolissamme”, Engida sanoo. 

Ihmisten tietoisuus oli pitkään hyvin alhainen ja huhuja liikkui paljon. Nyt yhä useampi tietää jo, mistä on kyse. 

”Nyt kun ihmiset kuulevat, että suuria määriä mustia amerikkalaisia kuolee tautiin, he alkavat vähitellen ymmärtää, että virus tarttuu myös mustiin eikä ole mitään syytä, miksei se hyökkäisi meidänkin kimppuumme.” 

Reilun kaupan kehitysyhteistyössä pyritään nyt Engidan mukaan tekemään mahdollisimman paljon aktiviteettejä ennen kuin tautitilanne ehkä kääntyy vakavammaksi. 

”Ja samalla tietenkin toivomme, että suomalaisetkin ostaisivat Reilun kaupan kukkia.” 

Teksti: Esa Salminen